Hyppää pääsisältöön
Kuva
Ilmakuva Kuokkalan asuntoreformikilpailun kilpailualueesta

Asuntoreformikilpailun 2018 tulos julkistettiin 30.8. Alvar Aalto Symposiumissa. Jyväskylän Kuokkalan keskustan suunnittelukohteeseen tulleista 46 kilpailuehdotuksesta voittajaksi valittiin ehdotus nimeltä ”Kalon”, jonka on suunnitellut arkkitehtitoimisto Collaboratorio Oy. Ehdotuksessa on pohdittu yhteisöllisyyttä ja asumisen eettisyyttä ja arkkitehtuuria syvällisesti ja suunnitelmaan on tuotu niitä tukevia ratkaisuja.

Luonnonmateriaaleista rakennettu voittajaehdotus soveltuu hyvin Kuokkalan kirkon viereen ja sekä sitä ympäröivään kaupunkirakenteeseen. Yksinkertaisilla, maltillisen kokoisilla rakennusmassoilla on saatu aikaiseksi rikas ja monipuolinen korttelimaailma. Suunnitelmassa esitetyt liike- ja yhteistilat tuovat Kuokkalan keskustaan kaivattua elämää ja yhteisöllisiä kohtaamispaikkoja. Kahden asunnon jakamat yhteiset eteiset ja niihin liittyvät keittiö- ja ruokailutilat kerroksissa luovat asumiseen joustoa ja uudenlaisia yhteisöllisen asumisen elementtejä.

Voittajan palkitsemisen lisäksi kilpailussa jaettiin lunastuspalkinto sekä kunniamaininnat. Jyväskylän lunastuspalkinnon sai kilpailuehdotus ”Domi – humaani reformi”, jossa oli ansiokkaasti pohdittu sekä tulevaisuuden asumisen ratkaisuja kuten uudenlaisen omistamisen ja kuluttamisen mallia, joka pohjautuu perinteisen omistamisen sijaan käyttöoikeuksiin ja jakamiseen. Kunniamaininta jaettiin ehdotukselle ”Avoimet ovet” innovatiivisesta talotyypistä ja asuntoratkaisuista sekä ehdotukselle ”Reformitalo” ansiokkaista reformiajatuksista rakennustekniikan ja kestävyyden osalta.

Asuntoreformikilpailun 2018 kohteina olivat Jyväskylän lisäksi Tampere ja Vantaa. Kohdekaupunkien lisäksi kilpailua oli järjestämässä Suomen Arkkitehtiliitto SAFA, Tampereen teknillinen yliopisto ja Alvar Aalto -säätiö. Lisätietoa koko kilpailusta löytyy kilpailun verkkosivuilta.

Kilpailun tulos

Palkitut ehdotukset


Asuntoreformi 2018 -kilpailun kaikki kilpailuehdotukset