Kompassikäynnit

Lisätietoja museolehtorilta

sirpa.turpeinen[at]jkl.fi

p. 050 542 0591

Jyväskylän koulujen 6.-luokkalaisten Kompassikäynnit Jyväskylän taidemuseoon syksyllä 2018

Toiminnalliset opintokäynnit edistävät laaja-alaista osaamista etenkin ajattelua ja oppimaan oppimista, kulttuurista osaamista, vuorovaikutusta ja ilmaisua sekä monilukukutaitoa.
Ohjeet bussin tilausta varten

Pyöräilevät koulut  

yksi luokka kerrallaan  ti-pe 4.9.-5.10.klo 9-11
Ilmoittautuminen

Näyttely

Toisia todellisuuksia
8.6.–7.10. 2018


Toisia todellisuuksia -näyttely vie vaellukselle unien ja ihmismielen kerroksiin, joissa outous, sivullisuus ja selittämättömyys ovat läsnä. Elämme korviketodellisuuden ja keinotodellisuuden aikaa, jossa toden ja fiktion raja on hämärtymässä ja tarjolla on vaihtoehtoisia totuuksia.
Kirjailija Pasi Ilmari Jääskeläinen on kirjoittanut osaan teoksista lyhyen tarinan. Hänen tyyliään voi luonnehtia maagiseksi realismiksi tai reaalifantasiaksi.
Näyttelyssä on esillä koti- ja ulkomaisten taiteilijoiden teoksia, jotka on koottu Jyväskylän kaupungin taidekokoelmien 2000-luvun teoshankinnoista.

Näyttelykäynnillä harjoitellaan katsomaan teoksia keskustelevan kuvan tulkinnan menetelmällä (VTS, Visual Thinking Strategies) ja tarkastellaan teoksia myös eri tieteenalojen näkökulmista. Miten geenit määrittelevät meitä? Miten mutaatio voi vaikuttaa? Miten suuri kappale voi leijua ilmassa?

Ennakkotehtävänä on muistella outo uni tai jokin selittämätön tapahtuma tai tarina, jonka olet kuullut. Kirjoita tarina ylös ja ota mukaan.

Bussikuljetusta käyttävät koulut

kaksi luokkaa kerrallaan ti-pe 23.10.-23.11. klo 9-11 ja klo 12-14.
Ilmoittautuminen

Näyttelyt

KAPA: Syrjäpoluilla
19.10.–20.1.2019


KAPA (Martti Kapanen) on ns. uuden valokuvan edelläkävijä Suomessa. Hänelle oli heti alussa selvää, ettei hän halua rajata valokuvaamistaan tiukasti rajattuun aiheeseen, tyyliin ja tekniikkaan, vaan etenee mielihalunsa mukaan: "En ole koskaan ollut mikään yhden tien kulkija, vaan tekemiseni harhailevat". Kapan tuotanto jäsentyy sarjallisiin kokonaisuuksiin ja jokaisessa on aivan oma kuvastrategiansa. Monet sarjat ovat syntyneet residensseissä eri puolilla maailmaa.

Näyttelyssä on valokuvia vuosien varrelta. Kuvissa seikkailevat dinosaurukset ja outo Aikalainen eri aikakausilla. KAPA paljastaa kuvissaan kesäisten laskettelurinteiden rumuuden ja niiden groteskin kauneuden tai kasviaiheisissa kollaaseissaan luonnon herkkyyden. Suku ja syrjäseutujen ihminen sekä ihmisen aikaansaannokset ovat Kapalle tärkeitä mutta esillä on myös Afrikan innoittamia abstrakteja muotoja, herkullisia värejä eksoottisia eläimiä.

Näyttelykäynnillä sukelletaan Kapan ihmeelliseen maailmaan ja tutkitaan mitä ilmiöitä niistä löytyy. Käynnillä harjoitellaan katsomaan teoksia keskustelevan kuvan tulkinnan menetelmällä (VTS, Visual Thinking Strategies)

Tarja Malinen: Jotakin koskettavaa
19.10.–25.11. alagalleria


" Näyttelyni koostuu kahdesta installaatiosta ja valokuvista. Teokseni käsittelevät mm. lasten oikeuksia ja eri kulttuurien rauhanomaista rinnakkaiseloa. Viime aikoina olen käsitellyt teoksissani myös nuoruutta, surua ja kaipausta. Yhdessä-installaatiossa on 18 keraamista lapsiveistosta, joiden malleina ovat olleet omien poikieni ja pojanpoikieni lisäksi myös sukulaisteni ja ystävieni lapset. Yleisö voi kosketella veistoksiani vapaasti.

Toisen installaatioteokseni Vaeltajat olen omistanut teokseni Pekka-poikamme muistolle. Pekka menehtyi äkillisesti kesällä 2016. Hän oli vasta 17-vuotias. Hän oli iloinen, avoin ja suvaitsevainen, maailman asioita pohdiskeleva nuori mies, täynnä lupauksia ja tulevaisuuden suunnitelmia. Perhe, ystävät ja työskentely taiteeni parissa ovat antaneet lohtua suureen suruuni.

Olen valokuvannut veistoksiani Pohjois-Karjalan rantamaisemissa, eri vuorokauden ja vuoden aikoina. Olen pakannut yhden tekemäni keraamisen lapsiveistoksen reppuuni ja kävellyt Pyhäselän rantaan kuvaamaan. Valokuvien pohjalta ovat syntyneet keraamiset kiekot, joissa kuvaan veden pintaa eri vuorokauden- ja vuodenaikoina. Nämä kiekot kuvaavat myös sitä surun tunnetta, mikä on vellonut mielessäni viime aikoina." - Tarja Malinen ­

Näyttelykäynnillä palautetaan mieleen lasten oikeudet ja miten voisimme huomioida maailman lapset.

Lisätietoja museolehtorilta

sirpa.turpeinen[at]jkl.fi

p. 050 542 0591