Canal Cheong Jagerroos Floating Island – Utopia

Canal Cheong Jagerroos
Utopia, 2017
Sekatekniikka
180 x 180 cm

Kuva Jussi Tiainen

Avajaiset

Avajaiset to 31.1. klo 18–20, ovet avautuvat klo 17, Yarin musiikkiesitys klo 18. Avajaiskutsu

Lyhytdokumentti

Blue & Red II -lyhytdokumentti, 2018.
Kesto 13:25. Ohjaus, kuvaus, käsikirjoitus, editointi, P.J. Piippo

 

Videot

Tv haastattelu:

TV haastattelu:

Artist In Residence Beijing:

 

1.2.–31.3. Galleria

Kelluvan saaren viehätysvoima

Näe auringonlaskussa
kuinka tulisaaret uiskentelevat 
voitollisesti yli kermanvihreiden merten. 
Palavia saaria! Saaria kuin soihtuja! 
Saaria voitonkulkueena! 
- Edith Södergranin runosta "Maisema Auringonlaskussa"

Macaossa varttuneen Canal Cheong Jagerroosin (s. 1968) teoksissa yhdistyvät mielenkiintoisella tavalla menneisyys ja nykytaide, itä ja länsi. Taiteeseen ovat vaikuttaneet sekä tietoisesti että alitajuisesti kaikki ne kulttuuriltaan erilaiset ympäristöt, joissa hän on asunut ja työskennellyt. Taidetta inspiroivat niin vanhat kiinalaiset filosofit ja runoilijat, mutta myös nyky-yhteiskunta.

Cheong Jagerroos toteuttaa abstraktit teoksensa sekatekniikalla, joka sisältää usein myös kalligrafiaa ja leimasinpainantaa. Hän yhdistää erilaisia materiaaleja, kankaalla saattaa olla myös useita kerroksia riisipaperia ja väreinä sekä akryyliväriä että mustetta ja perinteisiä kiinalaisia väripigmenttejä. Intensiivisissä maalaussessioissa työskentelevälle taiteilijalle väreillä on suuri merkitys, sillä hän kokee ne meditatiivisiksi. Vaikutteita kiinalaisesta taiteesta ja nykytaiteen elementtejä sekoittamalla syntyy taiteen kieli, jolla hän tavoittelee utopistista maailmaa, rauhaa, harmoniaa ja positiivista energiaa.

Canal Cheong Jagerroos opiskeli graafista suunnittelua Hongkongissa ja jatkoi taideopintojaan Kiinassa, Guangzhoun taideakatemiassa, mutta jo lapsena hän harjoitteli taiteilijaisänsä opissa musteen ja siveltimen käyttöä sekä perinteistä kiinalaista maalausta.

Kansainvälinen nykytaiteilija on asunut ja työskennellyt suomenruotsalaisen miehensä työn vuoksi useissa eri maissa Aasiassa, Euroopassa ja Afrikassa viimeisten 30 vuoden aikana. Suomeen hän saapui vuonna 2005. Nykyisin taiteilija asuu ja työskentelee Shanghaissa ja Helsingissä.

Floating Island

Näyttely on eräänlainen vertauskuva taiteilijan henkisestä olotilasta, joka on syntynyt hänen elämänkokemuksestaan ja taiteilijaidentiteetistään. Näyttelystä välittyy vastakohtia: pysyvä ja katoava, minä ja vieras, muutos ja pysyvyys, menneisyys ja nykyaika.

Näyttelyssä esillä oleva "Context of Innocence" -installaatio (2019) symboloi maailmankaikkeutta ja sitä, miten kokonaisuus hajoaa pieniksi osiksi, jotka leijuvat ilmassa kuin hiukkaset maailmankaikkeudessa.

Floating Island -näyttely on esillä Salon, Jyväskylän, Joensuun ja Rovaniemen taidemuseoissa vuosina 2018–2020. Lisäksi näyttely kiertää Kiinassa ja Yhdysvalloissa.

Blue and Red -projekti

Canal Cheong Jagerroos ja suomalainen taidemaalari Nanna Susi saivat 2015 idean Blue and Red -projektiin, jonka ytimenä on kahden eri kulttuureista lähtöisin olevan taiteilijan yhteinen matka. Kiinan ja Suomen halki matkatessaan taiteilijat tutustuivat toistensa kulttuureihin. Taidemuseossa on esillä Blue and Red -lyhytdokumentti (kesto 13:25), jonka on ohjannut ja kuvannut  P.J. Piippo. Linkki dokumenttiin on myös tämän verkkosivun oikean laidan infolaatikossa.

Taiteilijan kotisivu: https://www.canalcheongjagerroos.com/
Taiteilijan Instagram: https://www.instagram.com/canal.cheong.jagerroos/

Lisätietoja näyttelystä: leena.lokka(at)jkl.fi ja seija.heinanen(at)jkl.fi

Avajaiset

Avajaiset to 31.1. klo 18–20, ovet avautuvat klo 17, Yarin musiikkiesitys klo 18. Avajaiskutsu

Lyhytdokumentti

Blue & Red II -lyhytdokumentti, 2018.
Kesto 13:25. Ohjaus, kuvaus, käsikirjoitus, editointi, P.J. Piippo

 

Videot

Tv haastattelu:

TV haastattelu:

Artist In Residence Beijing: