Canal Cheong Jagerroos Floating Island – Utopia

Canal Cheong Jagerroos
Utopia, 2017
Sekatekniikka

Kuva Jussi Tiainen

Avajaiset

Avajaiset to 31.1. klo 18–20, ovet avautuvat klo 17, Yarin musiikkiesitys klo 18. Avajaiskutsu

Lyhytdokumentti

Blue & Red II -lyhytdokumentti, 2018.
Kesto 13:25. Ohjaus, kuvaus, käsikirjoitus, editointi, P.J. Piippo​​​​​​

1.2.–31.3. Alagalleria

Kelluvan saaren viehätysvoima

Näe auringonlaskussa
kuinka tulisaaret uiskentelevat 
voitollisesti yli kermanvihreiden merten. 
Palavia saaria! Saaria kuin soihtuja! 
Saaria voitonkulkueena! 
- Edith Södergranin runosta "Maisema Auringonlaskussa"

"Kelluva saari" on Canal Cheong Jagerroosin luoma, aivan uudenlainen henkinen tila. Uusimpien maalausten ja installaatioiden lisäksi teoksessa on mukana materiaalia, joka on syntynyt taiteilijan vuosikausia kestäneessä luovassa työssä. Osaset on aseteltu rohkeasti, ne iskevät suoraan taiteellisen prosessin ytimeen ja tuovat esille taiteilijan ajatusprosessin ja tunteet. Näyttelyn erilaiset valot ja peilit antavat tilaa mielikuvitukselle ja herkkyydelle. Näyttely kuljettaa museovieraat vapautuneesti ja mukaansatempaavasti pois todellisuudesta, mielikuvituksen maailmaan, antaen sielulle mahdollisuuden tervehtyä.

Canal tuntee hyvin sekä itämaisen että länsimaisen taiteen, ja hänen teoksensa heijastelevat molempia kulttuureita. Taiteellisten kokeilujensa avulla Canal on aloittanut vuoropuhelun näiden kahden eri kulttuurin välille, luoden samalla oman futuristisen kielensä. Nykyaikaisella värimaailmallaan Canal dekonstruoi perinteisen kiinalaisen taiteen merkkejä ja symboliikkaa, ja rikkoo abstraktin ja konkreettisen rajoja. Hänen teoksissaan kiinalaisen mustemaalauksen eleganssi sekoittuu vahvaan länsimaiseen painojälkeen. Taiteilijan vapaus ja yksilöllinen ote painottuvat: monenlaisten jännitteiden keskellä Canalin vapautunut ja kosmopoliittinen henki korostuu entisestään. Vain taide mahdollistaa niin vahvan jännitteen ja rauhan yhteiselon. Teos on kuin mielessä kelluva saari, jonka varaan Canal panostaa yksilöllisen henkensä ja tulevaisuudentoiveensa.

Taidetta ei luoda tyhjiössä. Canal kasvoi Macaossa ja matkusti sitten ympäri maailmaa. Omat kokemukset ovat selittäneet hänelle ihmiselämän merkitystä. Jo nuorena Canal tunnisti ristiriitaisuutta kulttuuri-identiteetissään länsimaisen ja itämaisen kulttuurin törmätessä toisiinsa. Maailmaa matkanneena taiteilijana Canal on herkistynyt huomaamaan, kuinka helposti kulttuurien väliset ristiriidat johtavat poliittisiin, taloudellisiin, etnisiin ja uskonnollisiin konflikteihin ja niiden aiheuttamiin julmuuksiin ja tragedioihin. Yksilöllisyys, ihmiskunnan kohtalo ja maailman tulevaisuuden pohdiskelu ovat Canalin luovan työn keskiössä. Taiteen luomisen kautta hän kertoo tarinaa selviytymisestä ja elämän katoavuudesta, ja valaa tulevaisuudentoiveensa ´Kelluva saari´-teokseen. Vain taide voi kiteyttää tulevaisuuden kuviksi niin hienovaraisesti. Tietoisuus määrittelee, miten ihminen käsittelee olemassaoloaan ja lopullista kohtaloaan.

´Kelluva saari´ ei ehkä luo tulevaisuudesta täsmällisen oikeanlaista kuvaa, vaan tämän kokeellisen teoksen viehätysvoima riippuu sen toiveikkuudesta rakentaa maailma uudestaan, saavuttaa rauha ja ymmärrys kulttuurien välille, antaa niiden sulautua toisiinsa ja laajentua, säilyttää olemassaolon henkinen tila ja saada tunteista voimaa, jotta ihmiskunnan kulttuurinen energia voisi jatkua.

Wen Jialin, taidehistorioitsija, kriitikko, taidekasvatuksen tutkija, 2018

Blue and Red -projekti

Canal Cheong Jagerroos ja suomalainen taidemaalari Nanna Susi saivat 2015 idean Blue and Red -projektiin, jonka ytimenä on kahden eri kulttuureista lähtöisin olevan taiteilijan yhteinen matka. Kiinan ja Suomen halki matkatessaan taiteilijat tutustuivat toistensa kulttuureihin. Taidemuseossa on esillä Blue and Red -lyhytdokumetti (kesto 13:25), jonka on ohjannut ja kuvannut  P.J. Piippo. Linkki dokumenttiin myös tämän verkkosivun infolaatikossa.

 

Avajaiset

Avajaiset to 31.1. klo 18–20, ovet avautuvat klo 17, Yarin musiikkiesitys klo 18. Avajaiskutsu

Lyhytdokumentti

Blue & Red II -lyhytdokumentti, 2018.
Kesto 13:25. Ohjaus, kuvaus, käsikirjoitus, editointi, P.J. Piippo​​​​​​