Jyväskylän sydän

Haluatko lisätietoa kulttuuri-investointien ja kaupunkikeskustan yhteiskehittämisestä? Haluatko mukaan projektiin? Terveiset projektipäällikölle janne.viitamies[at]jyvaskyla.fi

Jyväskylän sydän sykkii kulttuurin keskittymälle

Jyväskylän sydän -projekti tuottaa suunnitelman, kuinka taide ja kulttuuri uudistavat kaupunkikeskustan 2020-luvulla.
Projektipäällikkönä työskentelee elinkeinoyksikön Janne Viitamies, ja projektitiimiin kuuluvat hänen lisäkseen elinkeinoyksikön asiantuntijat Pirkko Flinkman ja Ora Nuutinen.
Jos projekti onnistuu, keskustaan tulee uutta koettavaa, nähtävää ja tehtävää. Keskustaan saatetaan saada myös uusi hieno taide- ja kulttuurikeskus.
Uutta toimintaa ja uutta keskusta koskeva suunnitelma valmistuu vuodenvaihteessa 2020.
Suunnitelma ehdottaa, kuinka kaupungin taide- ja kulttuurilaitosten, esimerkiksi kaupunginteatterin, pääkirjaston ja taidemuseon toimintaa uudistetaan.
Tavoitteena on lisätä taidelaitosten välistä yhteistyötä ja ottaa yhteistyöhön mukaan myös ammattitaiteilijoita, yrityksiä, pelialan toimijoita, esittävän taiteen ryhmiä, taiteilijoiden järjestöjä, orkestereita, bändejä, artisteja ja niin edelleen.
Jatkossa voidaankin keskustassa kokea taide- ja kulttuuritoimijoiden yhteisiä näyttelyitä, konsertteja, esityksiä ja muita produktioita.

Tuleeko musiikkisali viimeinkin?

Samoin suunnitelmassa osoitetaan, mihin taide- ja kulttuurilaitokset tulee sijoittaa keskustassa. Uusi, noin tuhannen kuulijan musiikkisali saatetaan ehdottaa rakennettavaksi esimerkiksi teatteritalon yhteyteen.
Yhtenä projektissa tutkittavana ideana on sijoittaa pääkirjasto, Jyväskylän taidemuseo ja Suomen käsityön museo saman katon alle johonkin paikkaan ydinkeskustassa. Kansalaisopisto voisi sopia hyvin esimerkiksi lyseon vanhaan päärakennukseen.   
Jyväskylän sydän -projekti aloitti elokuussa 2018. Projektin muodostavat kaupungin elinkeinoyksikkö Business Jyväskylä, pääkirjasto, kaupunginteatteri, Jyväskylän taidemuseo, Suomen käsityön museo, kaupunginorkesteri Jyväskylä Sinfonia, Jyväskylän kansalaisopisto, Jyväskylän kuvataidekoulu ja kaupungin kulttuuri- ja osallisuuspalvelut.

Väliraportti julkaistu

Jyväskylän kulttuurin ja taiteen toiminnan, tilojen ja sijainnin projekti on julkistanut välituloksensa. Kaupunginhallitus käsitteli väliraportin ja kiirehti jatkovalmistelua 11.3.2019. Projekti tarkastelee tänä vuonna kymmentä erilaista uutta toiminnan ja sijaintipaikkojen skenaarioita. Visiona on muodostaa Jyväskylän ydinkeskustaan kulttuurin ja taiteen toiminnallinen keskus 2020-luvulla. Paras ratkaisu sen suhteen, mistä toiminnoista keskus koostuisi ja mihin se sijoittuisi, pyritään julkaisemaan tammikuuhun 2020 mennessä. Lue väliraportti tästä.

Projekti perustuu Jyväskylän kaupunginvaltuuston vuonna 2018 hyväksymään Keskustavisio 2030:een ja Jyväskylän kaupungin kulttuurisuunnitelmaan vuodelta 2017.   
2019_taiteilijan_nakemys_kulttuurikeskuksesta.jpg
  
 

Haluatko lisätietoa kulttuuri-investointien ja kaupunkikeskustan yhteiskehittämisestä? Haluatko mukaan projektiin? Terveiset projektipäällikölle janne.viitamies[at]jyvaskyla.fi