FAQ – Usein kysytyt kysymykset

Q: Mikä on Kangas?

A: Kangas on Jyväskylän kaupungin merkittävin aluekehityshanke ja tulevaisuuden älykäs kaupunginosa entisen paperitehtaan alueella. Kankaalla yhdistyvät yritystoiminta, opiskelu, asuminen ja vapaa-ajanvietto. Kankaalla toimii jo useita yrityksiä, minkä lisäksi oppilaitostoimijat, Jyväskylän ammattiopisto, Jyväskylän aikuisopisto ja Humanistinen ammattikorkeakoulu (Luova kampus) toimivat Vanhan paperitehtaan siipiosassa.  Ensimmäiset asukkaat muuttivat Kankaalle alkuvuonna 2017. Tavoitteena on, että vuonna 2040 Kankaalla työskentelee 2 100 ihmistä ja asuu 5 000 asukasta.

 

Q: Millaista rakentamista Kankaalle on tulossa?

A: Kankaalle rakennetaan monipuolista asunto- ja toimitilatarjontaa. Skanska ja YIT rakentavat ensivaiheessa kaksi vapaan rahoituksen asuntokohdetta. Kohteet sijaitsevat Vanhan paperitehtaan piipun välittömässä läheisyydessä Piipputorilla Tourujoen rannalla. JVA rakentaa Kankaalle vuokra- ja palveluasumiskohteen. Vanhan paperitehtaan kiinteistöön rakennetaan tiloja oppilaitoksille ja yrityksille. Uusi paperitehdas puretaan uudisrakentamisen tieltä. Koska Kankaan pysäköintiratkaisut tullaan tekemään keskitettynä pysäköintinä, Jyväs-Parkki rakentaa alueelle pysäköintitalon. Tavoitteena on monipuolisen asumisen ja yritystoiminnan alue. [tämä vaatii päivitystä, esim. TA-Asunnot Oy:n asumisoikeusasunnot?]

 

Q: Mitä tarkoittaa Viisas Kangas?

A: Kankaasta tulee Jyväskylään edelläkävijäkaupunginosa. Viisas Kangas tarkoittaa sitä, että suunnittelussa huomioidaan kokonaistoimivuus yksilöiden ja elinkeinoelämän kannalta. Ratkaisut toteuttavat resurssiviisauden ja kestävän kehityksen periaatteita. Resurssiviisaus ilmenee muun muassa keskitettyinä ratkaisuina pysäköinnissä, jätehuollossa sekä energia- ja kunnallistekniikassa. Myös digitaaliset palvelut ja kyberturvallisuus ovat keskeinen osa alueen suunnittelua. Alueella hyödynnetään aurinkoenergiaa sekä kaukolämpö että -kylmäratkaisuja.

[tämän kysymyksen voisi minusta poistaa: aihealuetta ei kannata käsitellä erikseen, koska asia tulee ilmi kaikkialla sivustolla muutenkin]

 

Q: Miksi Jyväskylä investoi Kankaaseen?

A: Jyväskylä on kasvukeskus, joka haluaa tarjota asukkaille, yrityksille ja oppilaitoksille älykkäitä asumisen, yrittämisen ja elämyksellisyyden alueita. Kangas on kaupungin merkittävin aluekehityshanke, jossa kunnianhimoinen suunnittelu, älykäs kaupunkirakenne ja uusin yhdyskuntatekniikka luovat ainutlaatuista ja laadukasta ympäristöä. Jyväskylä tulee jatkossakin olemaan vetovoimainen kaupunki muun muassa korkeakoulujen tutkimuksen ja koulutuksen ansiosta.

 

Q: Miten suuri investointi on kyseessä?

A: Kokonaisinvestoinnin arvo on noin miljardi euroa vuoteen 2040 mennessä.

 

Q: Mitä Kankaalla on tällä hetkellä?

A: Kankaalla asuu noin 100 ihmistä uusissa YIT:n ja Skanskan rakentamissa asuinkerrostaloissa. Uusia kohteita on myös rakenteilla. Opiskelijakohde KOAS Tower kohoaa Kankaan Piipputorin läheisyyteen ja JVA:n vuokra- ja palveluasumiskohde on valmistunut. Toimitilarakentamista käynnistellään parhaillaan. Kankaalla toimii muutamia yrityksiä, kuten WSP Finland Oy ja kuntokeskus Liikku. Uutta paperitehdasta puretaan keväästä 2018 tulevaan marraskuuhun saakka. Jyväskylän koulutuskuntayhtymä (Luova kampus) ja Humanistinen ammattikorkeakoulu (HUMAK) toimivat Vanhan paperitehtaan siipiosassa.

 

Q: Miten Kangas siirtyi kaupungin omistukseen?

A: Kankaan paperitehtaan toiminta lakkasi alkuvuonna 2010. Sappi Finland Oy myi M-real Oyj:lle Kankaan tehdaskiinteistöt 7.7.2010 omistettuaan ne noin vuoden ajan. Jyväskylän kaupunki päätti käyttää etuosto-oikeuttaan, ja alue siirtyi kaupungin hallintaan 2.11.2010. Jyväskylän kaupunki käynnisti osayleiskaavan laatimisen alueelle 7.12.2010. Osayleiskaavatyön pohjaksi järjestettiin arkkitehti-ideakilpailu vuonna 2011. Osayleiskaava eteni ehdotusvaiheeseen vuoden 2013 keväällä ja sai lainvoiman syksyllä 2014.

 

Q: Miten pääsen Kankaalle asumaan?

A: YIT:n ja Skanska markkinoivat uusia kohteitaan Kankaalla. Tutustu kohteisiin: www.skanska.fi/kangas ja www.yitkoti.fi/kangas.