Kuntalaisaloitteet 2021

15.2.2021 Jyväskylän hiihtoladut ja ulkoilureitit monikäyttöisiksi

Kaikki liikkuminen on tärkeää
Kesäisin luonto tarjoaa Jyväskylässä rajattomat mahdollisuudet ulkoiluun ja maastopyöräilyyn. Talven tultua lähes jokainen maastoreitti tai polku muutetaan hiihtoladuksi ja kielletään
laduilla kaikki muu paitsi hiihtäminen. Hiihtäjien tuskan ymmärtää talvien vähälumisuudella (paitsi kuluva talvi) ja lyhyydellä, heidänkin tulee voida harrastaa. Tämä ei silti saa tarkoittaa sitä, että kävelijät, koiranulkoiluttajat, maastopyöräilijät ja muut ulkoilijat jäisivät vähemmälle huomiolle tai jopa ilman mahdollisuutta liikkua luonnossa. Pelkät auratut kävelytiet eivät korvaa luonnon keskellä liikkumista. Ehdotan, että Jyväskylä ottaa oppia ja mallia sekä toteuttaa saman kuin moni muu kaupunki, joissa on ymmärretty, että luontoon mahtuvat kaikki, ja liikkuminen on kaikkien etu.

Moni kaupunki on muuttanut ulkoilureittinsä (ainakin osittain) monikäyttöisiksi. Sen pystyy toteuttamaan hiihtolatujen osalta helposti. Tuodaan ladut lähemmäksi toisiaan, keskelle jää edelleen luisteluhiihtäjille tilaa luistella ja latujen ulkoreunoille jää tilaa kävelyyn, koirien ulkoiluttamiseen ja pyöräilyyn. Joissakin kaupungeissa on myös sallittu fatbikella ajaminen latujen luisteluosuudella. Fatbiken leveä 4-5 tuumainen rengas ei uppoa lumeen, eikä vahingoita luistelualuetta. Latujen päällä ei tietenkään saa ajaa.


Latureitistöjen muuttaminen monikäyttöisiksi on edullisempaa ja helpommin ylläpidettävää, kuin erillisten vain pyöräilyyn tarkoitettujen reittien. Siinä tulee hieman vaivaa enemmän mutta säästyy aikaa. Tämä myös palvelee kuntalaisen tarpeita paremmin.

Aloite on lähetetty valmisteltavaksi.


8.2.2021 "Norjalainen hiihtomaa-alue" Halssilan Hiihtomaahan

Halssilan Hiihtomaa-alueen kehittämiseksi esitän seuraavaa: 
Muokataan lähempänä kotaa olevaa mäkialuetta "Norjalaisen hiihtomaan" tyyliin (malleja löytyy!), jossa lapset ja nuoret voisivat SUKSILLA laskea erilaisin tekniikoin mäkeä. Mäenlaskurinteeseen pystyisi tekemään pienen hyppyrimäen maanmuokkauksen avulla, syöksylaskua varten Paana-koneella vai latu-urat huipulta alaspäin - (on useana talvena ollutkin) sekä "aalto- ja urku" -ladut ja halsterit siihen tasaiselle. Hyödynnettäisiin lumenkaatopaikan kuljetuksia niin, että puhdasta lunta voisivat kuorma-autot kipata mäkien jne. muokkaamiseksi jo alkutalvesta. Ei tarttisi odotella puolta talvea, sataisiko lunta riittävästi. Saataisiin rinteestä houkutteleva! (Tarvittavat maanmuokkaukset voisi tehdä jo kesällä/syksyllä.)

ps. aloitteenlaatijaan saa olla yhteyksissä - olen valmis ideoimaan mäkeä;)

Aloite lähetetty valmisteltavaksi.


17.1.2021 Mopomiitti-alue

Jyväskylän nuorten toiveena on pitkään ollut erillisen mopomiitin sallima alue, jossa voisi ns. suljetulla alueella päristellä mopoilla, ei kevytmoottoripyörillä!

Ehdotuksenani on alue Viherlandian ja Kammin välisellä entisen Ruusunsen linnan alue. Kyseiselle kaupungin omistuksessa olevalle tontille mahtuisi käsittääkseni mopoilualue. Maanmuokkausta se hieman vaatii ja asfaltoinnin. Lähistössä ei ole asuinrakennuksia, jolloin meluhaittaa asumiselle ei koituisi liiallisesti, sillä aluetta ympäröivät rakennukset Kammi, Viherlandia ja Rauhalahden voimalaitos.

Vaajakosken alueella mopojen korjaus- ja rasailuun sopiva paikka olisi Vaajakummun koulun alapihan alue + käsityöluokka/autotalli. Palkattaisiin vetäjä, jolla homma ja motivaatio hanskassa.
 

Aloite on lähetetty valmisteltavaksi.17.1.2021 Leppälahden leirikeskuksen henkiin herättäminen

Jyväskylän kaupunki on suuressa viisaudessaan lakkauttanut Leppälahden leirikeskuksen toiminnan vuosia sitten.

Mielestäni se kuuluu epäonnistuneiden ja suurten munausten päätöskoriin. Ehdotan, että aluetta kunnostettaisiin lasten ja nuorten käyttöön rakentamalla ranta-alueelle jo suunnitellun huoltorakennuksen (rakennuspiirrokset on kaupungillakin tallessa) sekä tekemällä tarvittavan vesi- ja viemäröintiyhteyden, joka myös on siinä lähimetrien etäisyydellä jo nyt.

Alueella ovat tallessa sähkölämmitteiset majoitusmökit noin 50 hengelle, vaikka ne oli aikoinaan tarkoitus sieltä kuljettaa pois. Herätetään alue henkiin ja tuetaan & lisätään kasvavien nuorten henkistä hyvinvointia ja luontosuhdetta. Huonoja päätöksiä voi muuttaa tekemäälä parempia päätöksiä!


Aloite on lähetetty valmisteltavaksi.


12.1.2021 Suojatie Vehkakadun yli

Savelan S-Marketin parkkialueelle on maalattu jalankulkijoille suojatie marketin ulko-ovelta Vehkakadun jalkakäytävän reunaan asti. Tällä turvataan asiakkaiden turvallinen liikkuminen autojen seassa. Esitän, että tämän suojatiemerkinnän jatkeeksi rakennetaan korotettu suojatie Vehkakadun yli.

Perusteet:
Laajavuorentie 6 ja 12, sekä Vehkakatu 10 ja 12 asukkaat kulkevat nykyisin S-Markettiin jalkaisin keskeltä Vehkakatua. Nykyiset suojatiet sijaitsevat sekä Vehkakadun ja Vehkakujan risteyksessä että Vehkakadun ja Laajavuorentien risteyksessä. Näitä suojateitä eivät aloitteessa mainittujen talojen asukkaat käytä, vaan menevät kauppaan lyhintä reittiä alueella sijaitsevan Savelan parkin pysäköintialueen liittymästä. Rakennettava korotettu suojatie tulee luonnollisena jatkeena kaupan pihalla olevalle suojatiemerkinnälle eikä aiheuta ongelmia autolla tapahtuvalle liikennöinnille. Aloitteella parannetaan oleellisesti kaupassakäynnin turvallisuutta ja opastetaan asukkaat oikeanlaiseen liikennekäyttäytymiseen.
 

Aloite on lähetetty valmisteltavaksi.