Hyppää pääsisältöön
Pääsisältö

Sivun teksti on vuodelta 2003, jolloin aloimme tuottaa RSS-virtaa. Nykyään RSS-virran hyödyntäminen on paljon monipuolisempaa, mutta perusajatus ja -tiedot ovat edelleen toimivia.

Kuva
Rss-ikoneita, kolme erilaista. Kuva Jyväskylän kaupunki

RSS-muotoista tiedostoa/feediä/syötettä/virtaa luetaan RSS-lukijaohjelmilla, jotka pääsääntöisesti eivät vie paljon muistia ja joilla voi tilata vaikka sadan sivuston uutissyötteen omalle koneelle. Myös useat uudemmat selaimet tukevat suoraan tätä ominaisuutta.

Useimmiten RSS-muodossa esitettävät tiedot ovat dynaamisia kuten uutisia, tapahtumia, blogeja, ohjelmistopäivityslistauksia. Kuvittele, että seuraat päivittäin vaikkapa kahtakymmentä uutissivustoa. Pysyäksesi ajan tasalla sinun pitää selaimellasi käydä näillä jokaisella sivustolla. Jos sivustot tuottavat RSS-feediä, voit RSS-lukijallasi tilata kaikki uutiset kertaheitolla ohjelmaasi. Ajansäästö on huomattava.

Uutiset ovat joko kokonaisuudessaan samoja kuin sivustolla tai useimmiten sisältävät pelkän otsikon tai otsikon ja muutaman rivin, jotka kertovat uutisesta vähän enemmän. Uutisen otsikkoa klikatessasi avaa ohjelma selaimellasi kyseisen uutissivun, jolloin saat aiheesta lisätietoa. Näin voit selaimellasi avata vain uutiset, jotka sinua kiinnostavat.

Uutislukijaohjelmat voi määrätä hakemaan uutiset esim. automaattisesti puolen tunnin välein, jolloin voit tarkkailla vain lukijaohjelmaa ajan tasalla pysyäksesi.

Mitäs huonoja puolia tässä on?

Muutama huono puoli asiasta tietysti löytyy. Ensinnäkin tarvitset RSS-lukijaohjelman (tai selaimen), joista osa on maksullisia. Toisekseen, kaikki uutissivustot eivät julkaise RSS-muotoisia uutisia. Jos sivusto julkaisee RSS-muotoista feediä, sivustolta yleensä löytyy kuvake mainostamassa mahdollisuutta RSS-muotoisen tiedon saamiseen. Kolmanneksi, jotta voit hakea uutisia ja/tai automatisoida uutisten hakemisen, tulee sinulla olla internet-yhteys auki.

Tekniikkaa ja lyhenteitä lyhyesti

RSS tulee sanoista Really Simple Syndication tai RDF Site Summary tai Rich Site Summary - riippuen siitä, kuka siitä kirjoittaa. RSS:ää on kahta lajia, poliittisista syistä, joihin ei tässä sen enempää kannattane puuttua - RSS 0.9x/2.x -sarjaa (Jyväskylän kaupungin rss-syötön standardi) ja RSS 1.x-sarjaa. RSS-lukijaohjelmat eivät yleensä välitä kumpaa sarjaa RSS-muoto on, kunhan se on jomman kumman standardin mukaista. RSS:n XML-muoto taas mahdollistaa sisällön erottamisen ulkoasusta ja tiedostoformaatista.

Toinen ns. feed-formaatti, joka on saanut maailmalla paljon tukea on Atom-standardi. Kuten RSS:kin, sekin on XML-muotoista syötettä, jota useimmat lukijaohjelmat tukevat.

Mikael Ratschinskij, verkkoviestintäpäällikkö
Jyväskylän kaupunki


Uutiset
Kaupungin kaikki uutiset ja kuulutukset RSS-muotossa löytyvät osoitteesta
https://www.jyvaskyla.fi/term/103/rss.xml
... tai sivun oikean puolen RSS-kuvakkeen takaa

Palautejärjestelmän 100 uusinta
https://s-asiointi.jkl.fi/eFeedback/API/Feed/RSS

Jyväskylän kaupungin uutisten RSS-syöte oli ensimmäisiä, jollei ensimmäinen, kunnallinen RSS-syöte Suomessa, se otettiin käyttöön 28.7.2003.


Lisätietoja

Muutamia RSS-lukijaohjelmia

Windows

NewzCrawler
Amphetadesk
FeedReader

Lisäksi kaikki uudemmat selaimet

Mac OSX

NetNewsWire
Amphetadesk

Lisäksi kaikki uudemmat selaimet

Linux

Amphetadesk

Lisäksi kaikki uudemmat selaimet

... ja monet muut

Muutamia RSS-feedejä

YLE Maakuntauutiset: Keski-Suomi
https://feeds.yle.fi/uutiset/v1/recent.rss?publisherIds=YLE_UUTISET&concepts=18-148148

Helsingin Sanomat
http://www.hs.fi/uutiset/rss/

BBC World
http://feeds.bbci.co.uk/news/world/rss.xml

Wired News
http://feeds.wired.com/wired/index?format=xml

Linux Today
http://linuxtoday.com/backend/biglt.rss

MacUpdate - Mac OSX
http://feeds.feedburner.com/macupdate?format=xml

ActiveWin.com
http://www.activewin.com/awin/headlines.rss

Muuta