Harrastusten järjestäjille
Haluatko tarjota ohjauspalvelua lasten ja nuorten harrastuksiin?
Jyväskylän kaupunki tarjoaa monipuolisesti taide-, kulttuuri- ja liikuntaharrastuksia lapsille ja nuorille yhteistyössä eri toimijoiden kanssa koulujen tiloissa ja eri liikuntapaikoissa. Harrastustarjonta kootaan lasten ja nuorten toiveiden mukaisesti. Ryhmät löytyvät Lasten ja nuorten HarrastusLaturi-kalenterista.
Harrastusten järjestäjinä voi toimia urheiluseuroja, yksittäisiä taiteilijoita ja taidekasvattajia tai ammattimaisia taide-, kulttuuri-, ja liikuntatoimijoita. Prioriteettina valinnoissa on ohjaajien ammattimaisuus omalla osaamisalueellaan sekä kokemus lasten ja nuorten parissa toimimisesta. Tavoitteena on saada luotua mukana olevien palveluntuottajien kanssa vuosittain jatkuvaa yhteistyötä.
Harrastuspalveluiden tuottajat valitaan kilpailutuksen avulla. Kilpailutuksesta voi lukea lisää sivun lopulta Palveluntuottajia ja ohjaajia koskevista lisätiedoista kohdasta Miten pääsee palveluntarjoajaksi.
Harrastustoiminta koulupäivien yhteydessä
Koulupäivien yhteydessä järjestettävä toiminta on osa Harrastamisen Suomen mallin mukaista toimintaa, joka on opetus- ja kulttuuriministeriön ja kaupungin rahoittama valtakunnallinen toimintamalli. Jyväskylässä toiminta kulkee nimellä Jyväskylän harrastamisen malli. Toiminnan tavoitteena on lisätä lasten ja nuorten hyvinvointia ja osallisuutta harrastamisen kautta. Harrastamisen Suomen malli on pysyvä toimintamuoto, joka on kirjattu nuorisolakiin tammikuussa 2023.
Lue lisää valtakunnallisesta mallista opetus- ja kulttuuriministeriön verkkosivuilla: Hankeavustus kunnille Harrastamisen Suomen mallin toteuttamiseen
Koulupäivän yhteydessä olevia taide-, kulttuuri- ja liikuntaharrastuksia tarjotaan kaikille peruskoululaisille 1.–9.-luokkalaisille lapsille ja nuorille. Harrastustoiminta on koko lukuvuoden kestävää toimintaa, joka alkaa syyskuussa ja loppuu toukokuussa. Harrastusten tulee olla säännöllisiä, viikoittain tapahtuvia ja laadukkaasti toteutettuja. Harrastuksia järjestetään lasten ja nuorten harrastustoiveiden pohjalta, joita on kerätty lukuvuoden aikana. Harrastustoiminnan tavoitteena on lasten ja nuorten hyvinvoinnin kehittäminen ja tukeminen, oman yhteisön löytäminen, syrjäytymisen ehkäisy sekä eriarvoisuuden vähentäminen.
Toiminta iltaisin ja viikonloppuisin
Jyväskylän kaupungin liikuntapalvelut toteuttavat koulupäivien yhteydessä olevien harrastusten lisäksi liikunnallista toimintaa lapsille, nuorille ja perheille myös iltaisin ja viikonloppuisin osana LiikuntaVeturia ja LiikuntaLaturia. Iltaisin ja viikonloppuisin järjestettävä toiminta voi olla joko koko lukuvuoden tai lyhyemmän ajan kestävää, kuten esimerkiksi kurssimuotoisesti toteutettuna. Lue lisää Lasten, nuorten ja perheiden liikunta -verkkosivuilta.
Palveluntuottajia ja ohjaajia koskevaa tietoa
Näille sivuille on koottu palveluntuottajia ja ryhmien ohjaajia koskevia asioita Jyväskylän kaupungin järjestämää lasten, nuorten ja perheiden harrastustoimintaa koskevissa asioissa.
Lasten ja nuorten ryhmien ja -kurssitoiminnan ohjaajien tulee olla 18-vuotta täyttäneitä koulutettuja henkilöitä. Heillä on myös oltava kokemusta lasten ja nuorten ohjauksesta. Ammattitaito voi olla hankittu koulutuksen tai työkokemuksen kautta. Toiminnassa mukana olevat avustajat voivat olla alle 18-vuotiaita.
Tutustu palveluja koskeviin verkkosivuihin:
Lasten ja nuorten HarrastusLaturi
Lasten, nuorten ja perheiden liikunta
Lasten ja nuorten loma-aikojen koonti Lomalokki
Jyväskylän harrastamisen malli
Harrastamisen Suomen mallin -hankeavustuksesta voi lukea lisää Opetus- ja kulttuuriministeriön sivuilta.
Harrastuspalveluiden tuottajat valitaan kilpailutuksen avulla.
Kilpailutus toteutetaan hankintalain periaatteiden mukaisella dynaamisesta hankintajärjestelmästä (DPS) mukautetulla menettelyllä, jossa on kaksi vaihetta: osallistumisvaihe ja tarjousvaihe.
Jotta pääsi mukaan ensimmäiselle tarjouskierrokselle koskien lukuvuoden 2024-2025 palveluja, osallistumishakemus tuli toimittaa määräajassa 5.5.2024 mennessä.
Vuonna 2024 hyväksytyt palveluntuottajat ovat halutessaan mukana mahdollisina palveluntuottajina myös lukuvuonna 2025-2026. Uusi kilpailutus toteutetaan seuraavan kerran keväällä 2026.
Koko hankintajärjestelmän kesto on 29.3.2024–31.12.2028 ja osallistumishakemuksia voi jättää koko hankintajärjestelmän keston ajan.
Alla hankintajärjestelmän kuvaus.
1.Ilmoittaudu DPS-rekisteriin
Ilmoittaudu palveluntuottajana DPS-rekisteriin (dynaaminen hankintajärjestelmä) julkisten hankintojen Tarjouspalvelussa.
Hankintajärjestelmä sisältää kolme erillistä osa-aluetta:
- liikunnallinen harrastustoiminta,
- taide-, kulttuuri- ja muu harrastustoiminta,
- erityistä tukea tarvitseville suunnattu harrastustoiminta.
llmoittaudu yhteen tai useampaan osa-alueeseen, joiden harrastussisältöä pystyt toimittamaan. Tämä vaihe ei vielä sido toimituksiin.
2. Soveltuvuus palveluntarjoajaksi ja toiminnalle asetetut kriteerit
Ilmoittautumisvaiheessa tarkistamme ehdokkaan soveltuvuuden. Kaikki kelpoisuus- ja vähimmäisvaatimukset täyttävät toimittajat valitaan mukaan DPS:sään. Palveluntarjoajan tulee olla juridinen toimija, jonka kanssa kaupunki voi tehdä hankintasopimuksen. Laskutusta varten palveluntarjoajalla on oltava Y-tunnus.
Harrastustoiminnan tulee täyttää seuraavat kriteerit:
Harrastusten ohjaajien tulee olla koulutettuja ja heillä on oltava kokemusta lasten ja nuorten ohjauksesta. Ammattitaito on hankittu joko koulutuksen tai kokemuksen kautta.
Ohjaajien tulee olla vähintään 18-vuotiaita, avustajana voi toimia alle 18-vuotias.
Toiminta tulee olla lapsille ja nuorille maksutonta matalan kynnyksen harrastustoimintaa.
Harrastukset järjestetään pääsääntöisesti kouluilla tai niiden läheisyydessä.
Toiminnan on oltava kaikille avointa ja yhdenvertaista, jossa on huomioitu saavutettavuus ja esteettömyys.
Erityisryhmät huomioidaan harrastustarjonnassa.
Harrastukset perustuvat lasten ja nuorten toiveisiin.
Harrastustoiminnan tarkoituksena on mahdollistaa harrastamisen iloa, hyvää yhteishenkeä ja kaverisuhteiden syntymistä tukevaa toimintaa.
Koulupäivän yhteydessä oleva Harrastamisen Suomen toiminta järjestetään pääsääntöisesti ennen klo 17.00, muuta liikuntapalveluiden matalan kynnyksen muuta toimintaa voidaan järjestää myös iltaisin ja viikonloppuisin.
3. Vastaa tarjouspyyntöön määräajassa
Tarjousvaihe (toinen vaihe) alkoi heti ensimmäisen vaiheen päätyttyä, jonka jälkeen hankintayksikkö julkaisi tarjouspyyntöjä, joihin tarjouksia pystyivät jättämään hankintajärjestelmään hyväksytyt tarjoajat 26.5.2024 klo 20.00 saakka. Tarjouspyyntö ja aikataulu lähetettiin kaikille hankintajärjestelmään (DPS) hyväksytyille ehdokkaille tarjouspalveluun liitettyyn sähköpostiosoitteeseen.
Hankintayksikkö teki hankintapäätöksen vertailun tuloksista, lähetti sen tiedoksi tarjouksen jättäneille tarjoajille ja muodosti toimijoista palveluntuottajarekisterit osa‐alueittain.
4. Toteuta harrastus
Valittavat harrastukset perustuvat lasten ja nuorten toiveisiin. Lukuvuoden 2025-2026 osalta ryhmävalinnat ja sopimukset tehdään elo-syyskuun 2025 aikana. Sopimuskaudella tilaaja tekee yksittäisiä tilauksia palveluntuottajarekisterissä olevilta palveluntuottajilta tilaajan harkinnan, opetussuunnitelman sekä lasten ja nuorten toiveiden mukaan tarve ja saatavuus huomioiden. Sopimukset tehdään ja allekirjoitetaan niiden palveluntuottajien kanssa, joilta lapset ja nuoret ovat toivoneet palvelua. Kaikkien palvelurekisterissä olevien kanssa ei siis tehdä sopimusta automaattisesti.
Harrastuksen järjestäjän vastuulla on harrastuksen ohjaamisen ja toteutuksen lisäksi kävijämäärien raportointi sopimuksen mukaisesti. Palveluntuottajan tulee toimittaa, heti sopimuksen tekemisen jälkeen, järjestämistään harrastuksista esittelytekstit (suomeksi ja englanniksi), jotta kaikki harrastusryhmät saadaan koottua sähköiseen HarrastusLaturi-kalenteriin Jyväskylän kaupungin toimesta. Lasten ja nuorten ilmoittautuminen harrastusryhmiin tapahtuu HarrastusLaturin kautta.
Mahdolliset materiaalikustannukset esim. kuvataiteeseen, kokkailuun ja askarteluun sovitaan palveluntuottajan kanssa erikseen. Lisäksi maksamme matkakorvausta tietyin reunaehdoin.
Ohjaajilta vaaditaan myös rikosrekisterilain (505/2002) 6 §:n 2 momentin mukainen rikosrekisterinote. Palveluntuottaja tarkastaa ohjaajien ammattitaidon ja rikosrekisteriotteet. Palveluntuottaja vastaa, että jokaisella ohjaajalla on ryhmänohjaustilanteissa omat ensiapupakkaukset.
Palveluntuottajalla tulee olla kattavat, koko sopimuskauden voimassa olevat lakisääteiset ja toiminnan kannalta tarpeelliset vakuutukset, kuten tapaturmavakuutus toiminnan ohjaajilla ja mahdollisilla vapaaehtoistyöntekijöillä sekä palvelun tuottamiseen liittyvien riskien nähden riittävä toiminnan vastuuvakuutus järjestäjällä ja ohjaajilla. Toimintaan osallistuvat lapset ja nuoret kuuluvat kaupungin vakuutuksen piiriin.
Toimintaa järjestetään Jyväskylän harrastamisen mallin ryhmissä syyslukukaudella viikoilla 37–49 / 9.9.–5.12.2024 välisenä aikana ja kevätlukukaudella viikoilla 3–19 / 13.1.-9.5.2025 välisenä aikana.
Lapsille, nuorille ja perheille suunnattua liikuntatoimintaa järjestetään myös iltaisin ja viikonloppuisin syyslukukaudella 2.9.–8.12. välisenä aikana ja kevätlukukaudella 7.1.–27.4. välisenä aikana.
Koululaisten loma-aikoina järjestetään tarpeen mukaan erillistä loma-ajan toimintaa. Loma-ajan toiminta toteutetaan pääsääntöisesti viikoilla 42 ja 9 sekä kesäkuussa.
Kaupungin maksuttomat harrastustyhmät viedään kaupungin toimesta Lasten ja nuorten HarrastusLaturi -kalenteriin. Loma-ajan toiminta kootaan Lomalokkiin.
Ilmoittautuminen
Ilmoittautuminen ryhmiin tapahtuu HarrastusLaturin kautta. Tiedot syötetään järjestelmään kaupungin toimesta.
Ilmoittautumisryhmien osalta palveluntuottajille toimitetaan online-raporttilinkit, josta kävijät nähdään reaaliajassa. Osallistujatietoja on käsiteltävä henkilötietosuoja huomioiden. Nimilistat on tarkoitettu vain asianosaisille eikä niitä saa saattaa ulkopuolisten tietoon. Lue lisää tietosuojasta Jyväskylän kaupungin palveluissa.
Kävijämäärien raportointi
Kaikkien ohjaajien tulee raportoida harrastusryhmien kävijämäärät jokaisen ohjauskerran jälkeen Lyyti-järjestelmään. Linkki toimitetaan aina kauden alussa erikseen.
Kaikkien palveluntuottajien perehdyttäminen ostopalvelun yleisiin ehtoihin ja sovitun toiminnan toimintatapoihin.
Toiminnan toteutumisen seuranta annettujen ohjeiden mukaisesti.
Ryhmien ja kurssien ohjaajien perehdyttäminen tiloihin liittyviin käytäntöihin.
Tarjolla olevista palveluista viestiminen kuntalaisille.
Osallistujien ilmoittautumisten kerääminen ja sähköisen osallistujalistan toimittaminen palveluntuottajille / ohjaajille (tietosuoja huomioitava).
Perusvälineiden tarjoaminen ryhmien käyttöön.
Osallistujien vakuuttaminen ja tarvittaessa virallisen tapaturmailmoituksen jättäminen.
Ryhmien ja kurssien keskeyttäminen, jos kävijöitä ei ole tarpeeksi.
Toiminnan toteutuksessa noudatetaan turvallisemman tilan periaatteita, jotta jokainen osallistuja tuntee olonsa turvalliseksi toiminnassa. Huolehditaan siitä, että toimintaan osallistuvat lapset ja nuoret eivät kohtaa minkäänlaista syrjintää, kiusaamista, häirintää tai väkivallan muotoja. Toiminnassa kiinnitetään aktiivisesti ja ennaltaehkäisevästi tähän huomiota. Jos turvallisemman tilan periaatteita ei noudateta, puututaan niihin välittömästi.
Palveluntuottaja
Sitoutuu toteuttamaan sovittua toimintaa säännöllisesti ja ohjeiden mukaan.
Tarkistaa ohjaajien osaamistason ja ammattitaidon. Erityistä tukevien lasten ja nuorten ryhmän ohjauksessa vaaditaan kohderyhmän ohjauskokemusta ja toiminnan soveltamisen taitoja.
Tarkistaa ohjaajiensa rikosrekisteriotteen rikosrekisterilain (505/2002) 6 §:n 2 momentin mukaisesti. Liikuntapalvelut tarkistaa rikosrekisteriotteen yksityishenkilönä ohjauspalvelua tarjoavilta.
Vastaa siitä, että henkilöstö on perehtynyt turvallisuusohjeisiin/turvallisuusasiakirjaan ja hälytysjärjestelmään ennen toimimista ryhmän ohjaustilanteissa sekä toimii ohjeiden mukaisesti ryhmätilanteiden aikana.
Vastaa siitä, että oma henkilöstä tutustuu Uhkaavan tilanteen toimintaohjeeseen sekä Lasten ja nuorten väliseen kiusaamiseen, häirintään, syrjintään ja väkivaltaan puuttumiseen vapaa-ajan toiminnassa -ohjeeseen.
Huolehtii ohjaajilleen ensiaputarvikkeet.
Huolehtii, että toimittaa ohjaajilleen kaupungilta saamaan sähköisen osallistujalistan (tietosuoja huomioiden).
Hoitaa sovittujen harrastusryhmien sisältöjen suunnittelun ja ohjaamisen sekä välineiden hankkimisen, jos toimintaan tarvitaan erikoisvälineitä, esimerkiksi salibandyssä on oltava suojalasit.
Hoitaa materiaalien hankkimisen, jos toimintaan tarvitaan kuluvia materiaaleja (esim. askartelu ja kokkailu). Hankinnat sovitaan erikseen.
Järjestää sijaisen, jos ryhmän vakituinen ohjaaja ei pääse paikalle (ei koske yksityishenkilönä ohjauspalvelua tarjoavia). Ja toimittaa sijaiselle osallistujien tiedot, jotta ohjaajalla on osallistujien yhteystiedot (tietosuoja turvaten) esimerkiksi mahdollisen tapaturman vuoksi.
Tiedottaa mahdollisista äkillisistä muutoksista/peruutuksista tai ryhmässä sattuneista tiedottamisen arvoisista asioista perheille sekä koulun yhteyshenkilölle eli alueelliselle harrastusohjaajalle. Jos yhteyshenkilöä ei saa kiinni, yhteyttä voi ottaa toiminnan koordinaattoriin.
Ilmoittaa mahdollisista tapaturmista ja uhkaavista tilanteista erillisen ohjeistuksen mukaisesti.
Raportoi kävijämäärät erillisen ohjeistuksen mukaisesti.
Käy toiminnan järjestäjien yhteyshenkilön kanssa aktiivista vuoropuhelua, mikäli ryhmässä ei ole paljoa osallistujia. Ja ilmoittaa yhteyshenkilölle, mikäli osallistujalistoilla on henkilöitä, jotka eivät ole käyneet ryhmässä. Näin yhteyshenkilö pystyy mahdollisesti päivittämään listaa ajantasaisemmaksi ja nostamaan jonotuspaikoilta uusia lapsia mukaan ryhmään. Sekä tarpeen mukaan tekemään lisätiedotusta.
Käy omien ohjaajien kanssa pelisäännöt ja vastuut läpi.
Harrastamisen Suomen mallin sivuilla on oppaita palveluntuottajille ja ohjaajille.
Ohjaaja
Tutustuu palveluntuottajien ja ohjaajien vastuisiin.
Tutustuu Tapaturmien ja hätätilanteiden toimintaohjeisiin,
Uhkaavan tilanteen toimintaohjeeseen, Lasten ja nuorten väliseen kiusaamiseen, häirintään, syrjintään ja väkivaltaan puuttumiseen vapaa-ajan toiminnassa ohjeeseen ja toimii ohjeiden mukaisesti.
Huolehtii, että on pääsy sähköiseen ryhmäläisten osallistujalistaan (tietosuoja huomioiden). Kaupunki toimittaa osallistujalistat palveluntuottajalla, jolla on vastuu huolehtia tiedot ohjaajilleen.
On läsnäoleva ja turvallinen aikuinen, joka luo ryhmäläisten kanssa pelisäännöt.
Huolehtii koulun tavaroista ja palauttaa ne takaisin siististi omille paikoilleen.
Raportoi kävijämäärät erillisen ohjeistuksen mukaisesti.
Käy toiminnan järjestähän yhteyshenkilön kanssa aktiivista vuoropuhelua, mikäli ryhmässä ei ole paljoa osallistujia. Ja ilmoittaa yhteyshenkilölle, mikäli osallistujalistoilla on henkilöitä, jotka eivät ole käyneet ryhmässä. Näin yhteyshenkilö pystyy mahdollisesti päivittämään listaa ajantasaisemmaksi ja nostamaan jonotuspaikoilta uusia lapsia mukaan ryhmään. Sekä tarpeen mukaan tekemään lisätiedotusta.
Ohjaaja osallistaa ryhmäläisiä ryhmäkerran/kauden aikana esimerkiksi:
Yhdessä tehdyt pelisäännöt
Yhdessä suunniteltu kausisuunnitelma/kertasuunnitelma
Lapsilta ideat alkuleikeiksi
Lapset apuohjaajina
Peukkuäänestys, esim. miten harrastuskerta sujui
Palveluntuottajalla tulee olla kattavat ja koko sopimuskauden voimassa olevat lakisääteiset ja toiminnan kannalta tarpeelliset vakuutukset. Näitä ovat tapaturmavakuutus toiminnan ohjaajilla ja mahdollisilla vapaaehtoistyöntekijöillä sekä palvelun tuottamiseen liittyvien riskien nähden riittävä toiminnan vastuuvakuutus järjestäjällä ja ohjaajilla. Toimintaan osallistuvat lapset ja nuoret kuuluvat kaupungin vakuutuksen piiriin.
Tapaturmien ja hätätilanteiden toimintaohje ohjaajalle löytyy alapuolella olevan "haitari"-otsikon alta.
Ryhmäläiset kuuluvat kaupungin järjestämässä toiminnassa ryhmätapaturmavakuutuksen piiriin.
Jos ryhmässä sattuu tapaturma, niin ryhmän ohjaajat toimivat tilanteissa alla olevien ohjeistusten mukaisesti ja tapahtuneesta tehdään virallinen ilmoitus yhdessä kaupungin työntekijän kanssa.
Ennakointi
Ohjaajan tulee ladata puhelimeen 112 Suomi -sovellus.
Ohjaajan tulee tutustua tilan turvallisuusohjeisiin, tietää ryhmätilan paikka, osoite ja poikkeustilanteiden kokoontumispaikka. Ohjaajan tulee myös tietää, miten tilasta poistutaan turvallisesti ja mistä löytyy mahdollinen alkusammutuskalusto. Tiedot löytyvät kiinteistöjen seiniltä turvallisuusohjeista ja poistumistiekartoista.
Ohjaajalla tulee olla mukana omat ensiapuvälineet. Lisäksi on myös hyvä tietää varmuuden vuoksi, mistä löytyy mahdollisesti tilassa olevat ensiapuvälineet. Välineet ovat hyvin vaihtelevissa paikoissa, joten on tärkeää kuljettaa aina omia välineitä mukana.
Ohjaajien tulee ennakoida mahdolliset vaaratilanteet, esimerkiksi kokkailussa tai nikkaroinnissa voi tulla haavoja, palovammoja yms. Kokkikerhoissa huomioidaan allergiat, jotka pyydetään ilmoittamaan ilmoittautumisen yhteydessä. Salibandyssä on käytettävä suojalaseja. Ulkoryhmissä huomioidaan turvallinen toiminta-alue. Allastiloissa työskenteleviltä vaaditaan riittävä uimataitotesti.
Tapaturman sattuessa
Keskeytä ryhmän toiminta ja arvioi tilanne.
Soita tarvittaessa 112 ja hälytä apua.
Aloita ensiaputoimet.
Ohjeista muu ryhmä pysymään sivummalla rauhassa ja paikallaan sekä odottamaan toiminnan jatkoon liittyviä ohjeita.
Tarvittaessa pyydetään ryhmäläistä toimimaan ensiaputilanteessa apuna sekä vastaanottamaan pelastushenkilöstöä ja ohjaamaan heidät oikeaan paikkaan. Huomioi aina ryhmäläisten ikä ja toimintakyky ja arvioi, miten he voivat toimia apuna tilanteessa.
Ryhmät, joissa on kaksi ohjaajaa, toinen ohjaaja ottaa vastuun ryhmästä ja ohjaa tarvittaessa ryhmän toisaalle turvalliseen paikkaan sekä menee pelastushenkilöstöä vastaan ja ohjaa heidät oikeaan paikkaan.
Ole tarvittaessa yhteydessä ryhmäläisen huoltajaan.
Tulipalo ym. poikkeustilanteissa vastaat koko ryhmän siirtymisestä pois tilasta ja ohjaamisesta kokoontumispaikalle.
Tapaturmat ja vakuutusilmoituksen tekeminen
Jos ryhmässä sattuu tapaturma, niin ryhmän ohjaaja on yhteydessä perheeseen ja ohjaa tarvittaessa terveysasemalle hoitoon (kunnalliseen palveluun tai Terveystalolle). Perhettä voi ohjeistaa sanomaan terveysasemalla, että tapaturma sattui Jyväskylän kaupungin järjestämässä toiminnassa.
Jos perheelle syntyy kuluja, heidän tulee maksaa ne ensin itse ja sitten vakuutusyhtiö maksaa korvaukset suoraan perheelle vakuutusilmoituksen teon jälkeen.
Kun asiakas on ohjattu hoitoon, niin sen jälkeen ohjaaja ilmoittaa tapahtuneesta puhelimitse toiminnasta vastaavalle henkilölle.
Koulupäivän yhteydessä olevien harrastusryhmien osalta alueen harrastusohjaajalle. Yhteystiedot löytyvät Lasten ja nuorten HarrastusLaturi sivun alaosasta. Tai tarvittaessa Jyväskylän harrastamisen malli koordinaattorille Reeta Jääskeläiselle p. 040 662 0085.
LiikuntaLaturin ja LiikuntaVeturin osalta toiminnan vastaavalle Eero Simoselle p. 050 522 6829
Kaupungin työntekijä tekee vahinkoilmoituksen vakuutusyhtiölle ryhmän ohjaajan kertomien tietojen perusteella.
Ryhmän ohjaajan ei tarvitse ilmoittaa asiasta kaupungin henkilökunnalle heti tapahtumahetkellä, vaan tärkeintä on hoitaa tapaturmaa parhaalla mahdollisella tavalla. Ilmoituksen ehtii tekemään seuraavana päivänä.
Ryhmän ohjaajan tulee antaa kaupungin työntekijälle alla olevat tiedot, jotta työntekijä saa tehtyä ilmoituksen vakuutusyhtiölle:
Lapsen/nuoren etu- ja sukunimi
Perheen puhelinnumero
Tapaturman päivämäärä, kellonaika ja tapahtumapaikka (osoite)
Lyhyt, mutta tarkka kuvaus siitä, mitä tapahtui
Tarkka tieto mihin kohtaan kehoa sattui (esim. poski oikea puoli, etureisi vasen)
Mahdolliset toimenpiteet tapaturman jälkeen.
Kaupungilla on laadittu ohje lasten ja nuorten väliseen kiusaamiseen, häirintään, syrjintään ja väkivaltaan puuttumiseen vapaa-ajan toiminnassa (ohje alempana). Jokaisen ohjaajan tulee tutustua alla olevan ohjeeseen ja toimia sen mukaisesti.
Ohjaajan tulee ilmoittaa tapahtuneesta jälkikäteen puhelimitse (mielellään heti seuraavana päivänä) alueen harrastusohjaajalle tai muulle toiminnasta vastaavalle henkilölle, jotta asiasta voidaan tehdä ilmoitus kaupungilla käytössä olevaan Reiska –riskienhallinnan ja turvallisuushavaintojen järjestelmään. Vain kaupungin työntekijät pystyvät tekemään ilmoituksen järjestelmään. Samalla voidaan pohtia, onko asiasta tarvetta viedä tietoa myös osapuolten opettajille ja rehtorille.
Ohjaaja ilmoittaa tapahtuneesta puhelimitse:
Koulupäivän yhteydessä olevien harrastusryhmien osalta alueen harrastusohjaajalle. Yhteystiedot löytyvät Lasten ja nuorten HarrastusLaturi sivun alaosasta. Tai tarvittaessa Jyväskylän harrastamisen malli koordinaattorille Reeta Jääskeläiselle p. 040 662 0085.
LiikuntaLaturin ja LiikuntaVeturin osalta toiminnan vastaavalle Eero Simoselle p. 050 522 6829
Kaupungin työntekijät voivat muutenkin olla ohjaajan apuna asian eteenpäin viemisessä, mikäli asia vie aikaa.
Kiusaaminen on toistuvaa, tahallista toisen ihmisen henkistä, fyysistä tai sosiaalista vahingoittamista. Kiusaamista voi tapahtua myös digitaalisessa ympäristössä.
Häirintä on käyttäytymistä, jolla sanoin tai teoin loukataan, uhataan, nöyryytetään tai halvennetaan henkilön tai ihmisryhmän ihmisarvoa tarkoituksellisesti.
Syrjinnällä tarkoitetaan yksilön tai ryhmän torjumista, huonompaa kohtelua tai asettamista muita huonompaan asemaan.
Väkivalta voi olla henkistä, fyysistä tai seksuaalista. Väkivalta on vallan, kontrollin tai fyysisen voiman tahallista käyttöä tai sillä uhkaamista. Väkivallan teot voivat ilmetä ryhmäläisten välillä tai ryhmäläisen ja ohjaajan välisissä tilanteissa. Kiusaaminen, häirintä ja syrjintä ovat väkivallan muotoja.
Yllä mainitut teot voivat täyttää rikoksen tunnusmerkit.
Ennakoi ja ennaltaehkäise
Tue ryhmäläisten keskinäistä myönteistä vuorovaikutusta ja ryhmäytymistä.
Anna ryhmäläisille positiivista palautetta ryhmätoiminnan aikana.
Luo ryhmäläisten kanssa selkeät yhteiset pelisäännöt.
Tee ryhmälle selväksi, että minkäänlaista epäasiallista käytöstä ei hyväksytä.
Rohkaise osallistujia kertomaan kokemastaan tai havaitsemastaan kiusaamisesta ohjaajalle.
Havainnoi ryhmän toimintaa ja vuorovaikutusta, sillä kaikki eivät uskalla kertoa kiusaamisesta.
Huom! Väkivalta ja uhkatilanteissa toimitaan erillisen Ryhmän ohjaajan toimivalta -ohjeen mukaisesti. Ohje löytyy alemman "haitari"-otsikon alta.
Puutu tilanteeseen ja kuuntele
Kiusaamisen tai muun uhkaavan tilanteen sattuessa, puutu siihen välittömästi!
Erota osapuolet toisistaan ja varmista, että kaikki ovat kunnossa.
Pysy rauhallisena.
Kerro, että kaikki saavat kertoa vuorollaan näkemyksensä tapahtuneesta.
Tue kiusatuksi joutunutta ja keskustele ensin hänen kanssaan.
Pyri luomaan turvallinen tila keskustelulle ja anna hänen kertoa tapahtuneesta.
Kerro, että tapahtunut ei ole hänen syytään, eikä kukaan ansaitse tulla kiusatuksi.
Pohtikaa yhdessä, miten hän tuntisi jatkossa olonsa turvalliseksi ryhmässä. Käykää myös läpi, miten hän voi toimia, jos tilanne toistuu (esim. poistuu paikalta, kertoo ohjaajalle).
Keskustele kiusanneen/kiusanneiden osapuolten kanssa sekä tarvittaessa muiden osapuolten kanssa yksitellen.
Anna jokaisen kertoa vuorollaan tapahtuneesta.
Kerro, että kiusaamista ei hyväksytä missään muodossa.
Pyri selvittämään kiusaamisen taustalla olevia tapahtumia ja syitä (esimerkiksi ongelmat kotona, kaverisuhteet, henkilö voi olla joutunut itse kiusatuksi jne.).
Pyri saattamaan tilanne loppuun paikan päällä ja saamaan kiusannut osapuoli pyytämään anteeksi kiusatuksi joutuneelta.
Ole yhteydessä huoltajiin. Selvitä, onko lapsi puhunut kiusaamisesta kotona.
Osapuolilla ja heidän huoltajillaan on oikeus tietää asianosaisina tapahtuneen perustiedot (kuka/ketkä olivat osallisia, mitä on tapahtunut, milloin tapahtui ja onko tapahtuneelle löydetty selitystä).
Jos huoltajat haluavat jatkaa selvittelyä tämänkin jälkeen, kysy heiltä lupa, saako heidän omia yhteystietojaan kertoa toiselle perheelle.
Jos tulee ilmi, että kiusaamista tapahtuu myös kouluaikana, välitä tieto myös opettajalle/opettajille.
Ohjaa perhe tarpeen mukaan koulun ulkopuolisiin tukipalveluihin, kuten Ankkuritoiminta, Keski-Suomen sovittelutoimisto, MLL:n Selviydytään kiusaamisesta –toiminta tai Tukipysäkki kiusaamisasioissa.
Jos epäilet lastensuojelun tarvetta, tee sosiaalihuoltolain mukainen yhteydenotto tai lastensuojeluilmoitus.
Jos epäilet teon täyttävän rikoksen tunnusmerkit, ota yhteyttä poliisiin ja tee rikosilmoitus sekä lastensuojeluilmoitus. Voit tarvittaessa ensin konsultoida poliisia.
Seuranta ja jälkituki
Juttele kiusatuksi joutuneen kanssa, kun seuraavan kerran kohtaat hänet – onko tilanne muuttunut vai onko kiusaaminen jatkunut?
Jos tarvitset lisätukea, ole matalla kynnyksellä yhteydessä esihenkilöösi, harrastustoiminnan vastaaviin tai Keski-Suomen sovittelutoimistoon tai Ankkuri-toimintaan.
Tutustu aiheeseen lisää
Häirinnästä vapaata harrastamista (Väestöliitto).
Kiusaamisen, häirinnän, syrjinnän ja väkivallan ehkäiseminen. (Opetushallitus)
Kiusaamisen ehkäiseminen (Mannerheimin Lastensuojeliliitto)
Kiusaaminen voi olla rikos (Poliisi)
Turvallisen tilan periaatteet (Nuoriosoala)
Kaupungilla on laadittu vapaa-ajan ryhmätoimintaa koskeva ryhmänohjaajan toimivalta -ohje (alempana), jonka mukaan kaikkien ohjaajien tulee toimia, jos ryhmässä sattuu uhkaava tilanne.
Uhkaava tilanne tai turvallisuushavainto
Ryhmän ohjaajan tulee ilmoittaa tapahtuneesta jälkikäteen puhelimitse (mielellään heti seuraavana päivänä) alueen harrastusohjaajalle tai muulle toiminnasta vastaavalle henkilölle, jotta asiasta voidaan tehdä ilmoitus kaupungilla käytössä olevaan Reiska –riskienhallinnan ja turvallisuushavaintojen järjestelmään. Vain kaupungin työntekijät pystyvät tekemään ilmoituksen järjestelmään.
Ohjaaja ilmoittaa tapahtuneesta puhelimitse:
Koulupäivän yhteydessä olevien harrastusryhmien osalta alueen harrastusohjaajalle. Yhteystiedot löytyvät Lasten ja nuorten HarrastusLaturi sivun alaosasta. Tai tarvittaessa Jyväskylän harrastamisen malli koordinaattorille Reeta Jääskeläiselle p. 040 662 0085.
LiikuntaLaturin ja LiikuntaVeturin osalta toiminnan vastaavalle Eero Simoselle p. 050 522 6829
Kaupungin työntekijät voivat muutenkin olla ohjaajan apuna asian eteenpäin viemisessä, mikäli asia vie aikaa.
Jos ryhmän ohjaaja toteaa ryhmässä uhkaavan tilanteen lisäksi jonkin turvallisuutta koskevan havainnon, esimerkiksi kuntosalilla on rikkoutunut laite, niin myös näissä tilanteissa, ohjaajan tulee ilmoittaa asiasta kaupungin työntekijälle.
Ilmoitusten kirjaaminen auttaa kehittämään toimintaa ja näin tilanteita pystytään jatkossa mahdollisuuksien mukaan ennaltaehkäisemään paremmin.
Ohje ryhmänohjaajan toimivallasta, kun lapsi tai nuori käyttäytyy väkivaltaisesti ryhmänohjaustilanteessa
Ohjaaja ei saa fyysisin voimakeinoin poistaa ryhmätilasta eikä myöskään ottaa lapselta tai nuorelta haltuun aineita tai esineitä, ellei kyse ole hätävarjelutilanteesta. Ongelmatilanteissa voidaan olla yhteydessä vanhempiin, vartiointiin tai hätäkeskukseen. Lisäksi voidaan siirtää muu ryhmä eri tilaan ja jatkaa muun ryhmän kanssa toimintaa siellä.
Koskettamista ilman seksuaalista tai väkivaltaista tarkoitusta ei ole kriminalisoitu, jos se tapahtuu esim. ohjauksessa tai opastamisessa.
Ohjaajalla on oikeus laillisten edellytysten täyttyessä turvautua kaikille mahdolliseen hätävarjeluun tai pakkotilaan.
Hätävarjelulla suojataan ihmistä tai ja pakkotilalla suojataan omaisuutta.
Ohjaaja voi puuttua väkivaltatilanteisiin samassa laajuudessa kuin mitä tavallinen kansalainen voisi: miten vastaavassa tilanteessa toimisi esim. Jyväskylän keskustassa.
Ensisijaisesti puuttuminen puhumalla ja suullisin kehotuksin. On hyvä kertoa ääneen, mitä seuraavaksi tapahtuu, jollei kehotusta noudata.
Väkivaltatilanteessa on huomioitava, kuinka voimakasta väkivallan käyttö on, minkä ikäinen ja kokoinen lapsi tai nuori on sekä millaisia vammoja hyökkääjä voi aiheuttaa. Hätävarjelulla voi suojata itseään, sivullista ryhmäläistä tai hyökkäävästi käyttäytyvää lasta tai nuorta itseltään. Hätävarjelua voi esimerkiksi olla se, että tarttuu kädestä, jolla lapsi tai nuori lyö toista tai että erottaa kaksi tappelevaa lasta tai nuorta. AVEKKI-koulutuksen käyneet voivat tarvittaessa ottaa kiinni AVEKKI-toimintamallin mukaisesti.
Jos lapsi tai nuori hyökkää tai on juuri hyökkäämässä kättä pidemmän kanssa, voidaan käyttää voimaa esineen pois ottamiseen esim. ottamalla esineestä kiinni ja poistamalla se hyökkääjältä.
Hätävarjelua ei saa käyttää enempää kuin on tarpeen tilanteen rauhoittamiseksi. Esimerkiksi lapsi tai nuori lyö toista, hänen lyövästä kädestä otetaan kiinni ja lyöminen loppuu. Tämän jälkeen ei voi ”kurinpitona tai hätävarjeluna” esim. tönäistä lasta/nuorta. Se kuinka kovaa esim. lapsen tai nuoren kädestä otetaan kiinni hyökkäystilanteessa, on suhteutettava ryhmäläisen kokoon ja ikään. Esimerkiksi pienen lapsen/nuoren pysäyttämiseen riittää varsin pieni ponnistelu verrattuna isompaan.
Lasta tai nuorta ei saa provosoida niin, että tilanne ajautuu kiinnipitoon, eivätkä lapsen tai nuoren uhkaukset tai kielenkäyttö oikeuta kiinnipitoa.
Pakkotilasta on kyse, jos lapsi tai nuori esim. heittelee kiviä ikkunaan, tällöin heittävästä kädestä otetaan kiinni ja rajoitetaan vahinkoa.
Jos lapsi tai nuori on karkaamassa ryhmätilanteesta ja voidaan olettaa, että karkaamassa oleva ei ymmärrä, millaiseen vaaraan voi itsensä saattaa (esim. pieni lapsi, kehitysvammainen), voidaan tietyissä tilanteissa estää lähteminen tilanteesta. Kenenkään vapautta ei kuitenkaan voida rajoittaa, jos henkilö ei halua olla paikalla, mutta jos lapsi/nuori saattaisi itsensä vaaraan on velvollisuus huolehtia hänen hyvinvoinnistaan. Vapaa-ajan tilanteissa ketään ei voida pakottaa osallistumaan. Jos ryhmätilanteesta poistuminen voisi saattaa vaaraan, on hyvä olla huoltajiin yhteydessä ja pyytää hakemaan kotiin.
Ohjeiden soveltaminen muille kohderyhmille
Periaatteessa samat toimintaperiaatteet soveltuvat muihinkin kohderyhmiin. Hätävarjelulutilanteissa voimankäyttö tulee aina suhteuttaa siihen minkä ikäisestä ja kokoisesta asiakkaasta on kysymys.
Tilanteiden selvittäminen ja oikeudellinen tuki
Väkivaltatilanteet ja niiden selvittäminen voivat johtaa siihen, että niissä selvitetään ja arvioidaan työnantajan toimesta sitä, onko työntekijä toiminut asianmukaisesti. Työantaja arvioi ja toimii tilanteessa huomioiden ja selvittäen tapahtunutta mahdollisuuksien mukaan, työnjohdollisesta ja työ-/virkaoikeudellisesta näkökulmasta.
Väkivaltatilanteet ja niiden selvittäminen voivat johtaa joskus tutkintapyyntöön poliisille. Sen voi tehdä esim. vanhempi tai joissain tilanteissa sen on velvollinen tekemään työnantaja. Tutkintapyynnöstä alkavissa prosesseissa arvioidaan tapahtunutta rikosoikeudellisesta näkökulmasta.
Tällaisissa tilanteissa työntekijä huolehtii oikeudellisen avun hankkimisesta itse. Tilanteen mukaan on mahdollista selvittää myös sitä, antavatko kaupungin lakimiehet yleistä oikeudellista neuvontaa. Tämä harkinta ei kuitenkaan koske tilanteita, joissa työnantaja on tehnyt tutkintapyynnön. Oikeudellisen avun tarpeen ja edellytysten selvittämiseksi on esihenkilön oltava yhteydessä henkilöstöjohtajaan.
Jyväskylän kaupunki vastaa toimintaa koskevasta viestinnästä kaupungin viestintäohjeiden mukaisesti.
Palveluntuottajille on luotu maksuttomia yhteistyöryhmiä koskeva valmis tekstipohja (kts. alla). Palveluntuottaja voi lisätä tekstiin mukaan omat harrastusryhmät ja lisätä tiedot muokattuina omille verkkosivuilleen.
Jyväskylän kaupungin järjestämien harrastusryhmien pääasiallisena tiedotuskanavana toimii Lasten ja nuorten HarrastusLaturi. Jyväskylän kaupunki lisää harrastusryhmien tiedot HarrastusLaturiin, jota varten palveluntuottajan tulee toimittaa harrastusryhmistä esittelyteksti toiminnasta vastaaville kaupungin työntekijöille.
HarrastusLaturi on harrastuskalenteri, joka kokoaa Jyväskylän kaupungin järjestämiä maksuttomia, matalan kynnyksen harrastuksia eri ikäisille lapsille ja nuorille.
Esittelytekstit HarrastusLaturia varten
Palveluntuottajan tulee toimittaa toiminnasta vastaaville kaupungin työntekijöille lyhyt esittelyteksti ryhmästä suomeksi ja englanniksi.
Esimerkki:
Jalkapallo
Ryhmässä tutustaan lajin saloihin erilaisten harjoitusten avulla leikkien, kisaillen, pelaillen ja ennen kaikkea hauskaa pitäen. Aiempaa kokemusta jalkapallosta ei tarvitse olla, joten ryhmä sopii kaikille. Mukaan tarvitset sisäliikuntavaatteet ja sisäpelikengät.
Ohjaaja: JJK:n ohjaajat.
Ennakkoilmoittautuminen. Max. 25 lasta
Football
In the group, we'll get to know football through various exercises, playing games, competing, and above all, having fun. Previous experience with football is not necessary, so the group is suitable for everyone. You'll need indoor sports clothing and indoor sports shoes to participate.
Instructor: JJK instructors.
Registration is necessary. Max. 25 children.
Harrastustoiminnan tiedot palveluntuottajan omille verkkosivuille
Palveluntuottajien kannattaa lisätä kaupungin kanssa yhteistyössä järjestettävät ryhmät myös oman palvelun verkkosivuille. Alla esimerkki tekstistä, johon palveluntuottaja voi muokata omat ryhmät ja lisätä tiedot verkkosivuilleen.
Maksuttomat harrastusryhmät lapsille ja nuorille
Yhdistyksen/toimijan/seuran nimi järjestää yhdessä Jyväskylän kaupungin kanssa maksuttomia harrastusryhmiä. Näitä harrastusryhmiä järjestetään koulupäivien yhteydessä, joko ennen koulua tai koulupäivän jälkeen, eikä osallistuminen vaadi aikaisempaa kokemusta. Tähän kuvaus harrastusryhmästä esim. Ryhmissä harjoitellaan lajin perusteita stunttien, akrobatian ja hyppyjen kautta leikkiä ja hauskanpitoa unohtamatta.
Ryhmät ovat avoimia kaikille jyväskyläläisille lapsille ja nuorille yli koulurajojen. Ryhmien yhteydessä on maininta, minkä ikäisille ryhmä on tarkoitettu. Ryhmiin voi osallistua niin aloittelijat kuin kokeneemmatkin harrastajat. Mukaan voi napata myös harrastuksesta kiinnostuneen kaverin tai vinkata sisarukselle!
Nämä Jyväskylän harrastamisen mallin harrastusryhmät ovat osa Harrastamisen Suomen mallia.
Harrastusryhmät koulupäivien yhteydessä
Paikka, luokka/ikä, kellonaika,
Esimerkki:
Jokelan koulu (1.–4. lk), tiistaisin klo 14.00–15.00
Ryhmiin ilmoittaudutaan HarrastusLaturi-kalenterin kautta.
HarrastusLaturi on sähköinen kalenteri, jonne on koottu Jyväskylän kaupungin järjestämä maksuton lasten ja nuorten harrastustoiminta. HarrastusLaturista pääsee etsimään harrastuksia esimerkiksi kaupunginosan tai kohdeiän mukaan.
Tervetuloa mukaan myös maksuttomiin ryhmiin! Muistathan ilmoittautua mukaan ennen osallistumista.
Tarjolla on myös lapsiperheiden LiikuntaVeturin ryhmä / 13–19-vuotiaiden nuorten LiikuntaLaturin ryhmä.
LiikuntaLaturi / LiikuntaVeturi on jyväskyläläisten lasten ja nuorten maksuton liikuntatuote.
LiikuntaLaturi/LiikuntaVeturi
Paikka, kellonaika
Esimerkki:
JSA Cheer Gym-halli, Pääskyntie 4
tiistaisin klo 16.00–17.00
Lisätietoja LiikuntaVeturin ja LiikuntaLaturin verkkosivuilta.
Yhdistyksen/toimijan/seuran yhteystiedot
Ostopalvelusopimukset tehdään keskitetysti Jyväskylän kaupungin liikuntapalveluissa sähköisen allekirjoitusjärjestelmän kautta.
Ohjauskorvaus on 50 e + mahdollinen alv (60 min. ohjaustunti). Hinta sisältää suunnittelun ja ohjauksen.
Laskutus tulee tehdä välittömästi viimeisen ohjauskerran jälkeen. Syyslukukaudella viimeistään viikon 50 aikana ja kevätlukukauden osalta toukokuussa viikon 20 aikana. Kesäkaudella viimeistään viikon 32 aikana. Halutessaan voi laskuttaa myös useammin, esimerkiksi kuukausittain tai kahden kuukauden välein.
Kaikki samaa kustannuspaikkaa koskevat ryhmät voi laittaa samalle laskulle. Jokainen ryhmä/koulu tulee laittaa kuitenkin eriteltynä ja merkata, kuinka monta toimintakertaa on ollut. Kustannuspaikat ovat: Jyväskylän harrastamisen malli tai Lasten ja nuorten liikunta (koskee LiikuntaVeturia, LiikuntaLaturia ja erityistä tukea tarvitsevien ryhmiä)
Mahdolliset materiaalikustannukset, esimerkiksi kuvataiteeseen, kokkailuun ja askarteluun sovitaan palveluntuottajan kanssa erikseen. Ne voidaan laittaa samalle laskulle, mutta myös eriteltynä. Kuitit tulee laittaa liitteeksi. Syyskauden materiaalihankinnat ostetaan ja laskutetaan syyskauden yhteydessä ja kevään hankinnat ja laskutukset sitten kevään laskutuksen yhteydessä.
Lisäksi maksetaan matkakorvauksia vain tietyin sopimuksessa mainituin ehdoin. Matkakorvaukset laskutetaan yhdessä ohjaustuntien kanssa lukukauden lopuksi. Laskulle tulee eritellä ohjausten osuus ja matkakorvausten osuus. Myös yhdensuuntaisen matkan pituus pitää merkitä näkyviin.
Laskun maksaminen edellyttää, että kävijämäärät ovat tilastoituna ennen sitä. Tästä löytyy ohje ylempää.
Laskutus lukuvuonna 2024-2025 verkkolaskulla seuraavin tiedoin:
- Tilaaja: Jyväskylän kaupungin liikuntapalvelut, Kuntoportti 3, 40700 Jyväskylä
- Verkkolaskujen välittäjä: CGI
- Välittäjätunnus: 003703575029
- OVT-tunnus: 003701746664700
- Laskun viitteeksi joko
- Jyväskylän harrastamisen malli 100045117 (yhteyshenkilö Reeta Jääskeläinen) tai
- LiikuntaVeturin, LiikuntaLaturin ja erityistä tukea tarvitsevien ryhmien osalta Lasten ja nuorten liikunta 100045017 (yhteyshenkilö Eero Simonen).
Laskutan kaupunkia -verkkosivuilta saa laskutukseen liittyvää lisätietoa.
Tapaamiset palveluntuottajille
Palveluntuottajille järjestetään syys- ja kevätlukukauden alussa tapaamisia, joissa käydään ajankohtaisia asioita läpi ja keskustellaan mielenpäällä olevista asioista.
Syyskauden 2025 tapaaminen Hipposhallin auditoriossa tiistaina 12.8.2025 klo 15.00-16.30. Käydään läpi Jyväskylän harrastamisen mallia ja liikuntapalvelujen muuta toimintaa koskevia asioita tulevan lukuvuoden osalta. Tapaaminen on kaikille niille palveluntuottajille, jotka on tullut hyväksytyksi keväällä 2024 järjestetyssä kilpailutuksessa. Ei tarvitse ilmoittautua.
Tapaamisia ja koulutuksia ohjaajille
Lapsen oikeudet - osallisuus ja osallistaminen
Verkkokoulutus, jossa murretaan lasten ja nuorten osallistumiseen liittyviä myyttejä sekä tarjotaan esimerkkejä hyvistä käytännöistä ja menetelmistä osallistumisen tukemiseksi. Kurssin voi tehdä silloin, kun se sopii omaan aikatauluun.
Lisätietoja
Jyväskylän harrastamisen malli
Hankekoordinaattori Reeta Jääskeläinen
reeta.jaaskelainen[a]jyvaskyla.fi, p. 040 662 0085
LiikuntaVeturi ja LiikuntaLaturi
Vastaava liikunnanohjaaja Eero Simonen
eero.simonen[a]jyvaskyla.fi, p. 050 522 6829
Erityistä tukea tarvitsevien lasten harrastaminen
Harrastusohjaaja Kati Siitari
kati.siitari[a]jyvaskyla.fi, p. 050 311 8914
Alueelliset harrastusohjaajat Jyväskylän peruskouluissa
Yhteystiedot löytyvät Lasten ja nuorten HarrastusLaturi -sivun alaosasta.
Tapahtumia ja harrastuksia kootusti tapahtumakalenterissa
Keski-Suomen alueen harrastuksia ja tapahtumia löytyy Keski-Suomen tapahtuma- ja harrastuskalenterista. Kaikilla on tasapuolinen mahdollisuus rekisteröityä tapahtuman järjestäjäksi tai harrastuksen tarjoajaksi kyseisen sivuston kautta.