Hyppää pääsisältöön
Kuva
Mieti mitä sanot -kampanjan kuva, jossa teksti "Mieti kolme sekuntia, ennen kuin avaat suusi ja olet jo voinut säästyä ongelmilta.". Kuva Atte Kotilainen. Kuva Atte Kotilainen
Mieti mitä sanot -kampanja on Jyväskylän ankkuritoiminnan ja kaupungin nuorisopalveluiden yhteinen kampanja, joka on suunnattu koko perheelle
Kuva
Mieti mitä sanot -kampanjan kuva, jossa teksti "Mieti kolme sekuntia, ennen kuin avaat suusi ja olet jo voinut säästyä ongelmilta.". Kuva Atte Kotilainen

Nuorisotyöntekijät auttavat nuoria tarvittaessa, pitävät tilat auki ja järjestävät mukavaa tekemistä sekä ovat kuulevana korvana ja tuovat nuorten äänen kuuluviin, mutta he, kuten jokainen meistä, toimii myös esimerkkinä muille. Sillä on oikeasti väliä mitä ihminen sanoo, kuinka hän käyttäytyy muita kohtaan ja mitä hän sietää muilta.

Ankkuritoiminnan poliisi ja erityisnuorisotyöntekijä osallistui alkuvuodesta paneelikeskusteluun, jossa käsiteltiin muun muassa kiusaamista, ennakkoluuloja, vihapuhetta ja sananvapautta lain näkökulmasta. Paneeliin osallistui myös väkeä koulunuorisotyöstä, sovittelutoimistosta sekä lainvastaiset teot koulussa toimintamallia suunnitellut hanketyöntekijä. 

Paneelikeskustelijat saivat vastata nuorilta kerättyihin kysymyksiin, mutta tuli niitä kysymyksiä myös suoraan yleisöstä. Kysymykset koskettivat vahvoja ennakkoluuloja vähemmistöjä kohtaan, sitä miksi toiselle ei saisi sanoa jotain törkeää sekä pohdintaa siitä, missä menee vitsin, v*ttuilun ja kunnianloukkauksen raja ja niin edelleen. 

Kyseisen paneelin aikana esitimme myös kysymyksen nuorille, että keille on helpompaa v*ttuilla kaverille, kuin sanoa jotain mukavaa? Vastauksena kysymykseen nousi aika monta kättä pystyyn, mikä on jo itsessään vähän surettava juttu. Toki käsiä nousi myös muutaman osalta pystyyn, kun piti heittää natsitervehdykset. Tästäkin asiasta puhuttiin, että miksi näin ei toimita. Keskustelussa yritimme vaikuttaa suoraan oppilaisiin yhteisellä keskustelulla ja pohdimme yhdessä, että minkälainen käytös ei ole hyväksyttävää, miksi se ei ole hyväksyttävää ja mikä on taas toivottavaa.

Nyt yritämme vaikuttaa pienellä panoksella koko kaupungin ilmapiiriin

Mieti mitä sanot -kampanja on Jyväskylän ankkuritoiminnan ja kaupungin nuorisopalveluiden yhteinen kampanja, joka on suunnattu koko perheelle: vanhemmille, lapsille ja nuorille. Kaupungin, julkisten tilojen, koulujen ja sosiaalisen median ilmapiiri on ennen kaikkea ihmisten käsissä. Kampanja pyrkii rohkaisemaan siihen, että jokainen miettii miten voi omalla osuudellaan vaikuttaa itseensä ja muihin.

Aikuiset ovat nuorille tärkeitä roolimalleja, jotka näyttävät esimerkkiä. Jos aikuinen ei pidä kiinni säännöistä, levittää ennakkoluuloja, puhuu ikävään sävyyn tai epäkunnioittavasti kasvokkain tai netissä muita kohtaan, sama käytös siirtyy helposti myös nuorelle. Nuoret hakevat roolimalleja, on se sitten oman perheen sisältä tai ulkopuolisista vaikuttajista, kuten somettajista, poliitikoista tai muista julkisuuden henkilöistä. Sillä on oikeasti väliä, miten aikuiset puhuvat ja käyttäytyvät. Aikuisena on myös tärkeää antaa nuorelle rajat ja säännöt, jotka tuovat turvaa. On hyvä osoittaa huolensa, kun se herää ja kertoa nuorelle, että välittää.

Nuoret hakevat mallia myös ikäisistään ja tarve tulla hyväksytyksi porukkaan on suuri. Monelle ei ole oikeasti väliä, että mikä se porukka on ja miten se toimii, kunhan on vain mukana. On siis mahdollista, että nuori päätyy sellaiseen seuraan, joka tekee jotain mikä ei ole fiksua tai tunnu oikeasti hyvältä. Joskus kaveriporukan ”yhteiset vitsit” ovat sellaisia, etteivät ne ole hauskoja ja kaikki eivät ole siinä mukana. Onneksi myös nuoret voivat vaikuttaa toisiinsa ja rakentaa positiivista ilmapiiriä.

Sosiaalinen media on yhteinen alusta, jonka sisältöihin ja käyttäytymismalleihin vaikuttavat aivan kaikki iästään riippumatta. On jokaisen vastuulla mitä sanoo, jakaa ja mistä asioista ilmoittaa palvelun ylläpitäjälle, on sitten kyseessä törkeä puhe, muiden uhkailu tai muuten sopimaton tai rikollinen sisältö. Somessa on paljon hyvää, mutta on siellä paljon muutakin.

  • On tärkeää muistaa, että törkeä käytös kasvokkain tai somessa voi olla myös rikos. Esimerkiksi...
  • Loukkaukset, huhujen tai nöyryyttävän kuvamateriaalin levittäminen voi olla kunnianloukkaus.
  • Toisen asioiden levittäminen voi olla yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämistä.
  • Ennakkoluulojen levittäminen, syrjintä ja rasismi voi olla viharikos- tai vihapuhetta.
  • ”Vitsillä” sanottu uhittelu voi olla laiton uhkaus.
  • Loppujen lopuksi ei vaadi paljon miettiä, että mitä sanoo ja missä.
  • Teethän siis oman osasi, jotta kaikilla olisi hyvä olla?

 

Lisätietoa: Mieti mitä sanot -kampanja

Seuraa meitä somessa: @nuorisopalvelut

Teksti: Atte Kotilainen

Asiasanat: