Hyppää pääsisältöön
Kuva
Ankkuri-trio ja Jarkko Piispa Korpilahden nuorisotyöstä poseeraavat kameralle. Kuva Atte Kotilainen. Kuva Atte Kotilainen
Moni ei pakosti pysähdy miettimään, kuinka paljon ja usein nuori on tekemisissä nuorisopalvelujen kanssa.
Kuva
Ankkuri-trio ja Jarkko Piispa Korpilahden nuorisotyöstä poseeraavat kameralle. Kuva Atte Kotilainen

Nuorisotyö on moninaista työskentelyä nuorten hyvinvoinnin eteen. Työ on ammattimaista ja luottamuksellista, minkä takia se ei pakosti aina näy ulkopuolisille. Yksi työntekijä saattaa auttaa nuorta tietyn asian hoitamisessa, vaikeassa elämäntilanteessa tai päätyä kulkemaan hänen rinnallaan jopa vuosien ajan kannattelevana tukena sekä kuulevana korvana. Työ on antoisaa, mutta monesti myös raskasta. On myös harvinaista, että nuoren kanssa tehdään töitä yksin.

Ankkuritoiminnan erityisnuorisotyöntekijät eivät myöskään tee työtään yksin. Tiimiin kuuluu edustus poliisista, sosiaalityöstä, sairaanhoidosta ja nuorisotyöstä. Ankkuritoiminta puuttuu varhaisessa vaiheessa nuorten rikolliseen käyttäytymiseen. Työtä varten kerätty tiimi on taitava ja kattava, mutta mekin soittelemme muille ja kysymme apua tai neuvoa eri tilanteissa. Voi olla, että pirautetaan vaikka kollegalle, nuorisotilantyöntekijöille, koulun kasvatusohjaajalle tai nuoren huoltajille. Pointti on, ettei työtä koskaan tehdä yksin. Sama pätee varmasti kautta nuorisopalveluiden, että voi kysyä apua ja neuvoa muilta sekä tehdä yhteistyötä nuoren kodin kanssa.

Yhteen vuoteen mahtuu paljon.

Ankkuritoiminnan osalta näkyvin yhteistyön muoto on tietysti kouluvierailut, jotka toteutetaan aina koulujen kanssa. Tarkoituksena on jakaa nuorille tietoa, antaa tukea ja auttaa, kun on tarve.

Ankkuritoiminta on jouluun mennessä käynyt pitämässä laillisuuskasvatusta kaikille 7-luokkalaisille, jotta heillä kaikilla olisi tieto ja ymmärrys siitä, kuinka voi välttää pahimmat hölmöydet, mikä on hyväksyttävää käytöstä, kuinka toimia somessa ja mistä he saavat tarvittaessa apua. Moni laillisuuskasvatustunti onkin päättynyt siihen, että oppilaat kertovat jostain ikävästä mitä he ovat nähneet tai tulevat kysymään apua. On koulun henkilökuntakin monesti jäänyt keskustelemaan tunnilla käsitellyistä asioista.

Yleisen laillisuuskasvatuksen lisäksi on ollut ”täsmäiskuja” luokkiin, joissa on ollut tiettyjä haasteita. Kyseessä on voinut olla rasistinen käytös, kiusaaminen seksuaalivähemmistöjä kohtaan, yleinen häiriökäyttäytyminen tai jokin luokkaa koskettanut tapahtuma, joka on hyvä käsitellä. Opettajat puuttuvat asiaan, mutta joskus ulkopuolisen vierailijan sana puree paremmin.

Osuus mikä ei välttämättä näy eikä kuulu muille, on se, kun käydään jututtamassa yksittäisiä oppilaita. Käytös koulussa on voinut olla sopimatonta. He ovat voineet olla kiusaajia tai kiusattuja. Jotkut ovat hölmöilleet vapaa-ajalla, mikä on aiheuttanut huolta. Syitä jututukseen on monia, mutta keskustelujen tarkoitus on aina auttaa kyseistä nuorta riippumatta siitä mitä on tapahtunut tai mitä hän on tehnyt. Jututukset tapahtuvat yhteistyössä koulun henkilökunnan tai koulunuorisotyön kanssa. Yleensä riittää pelkkä keskustelu ja tarvittaessa nuoren ohjaaminen palveluihin, mutta joskus päädytään tekemään asiasta rikos- tai/ja lastensuojeluilmoitus. Kyseiset ilmoitukset ovat sellaisia, että ne nostavat selkäkarvat pystyyn ja moni ajattelee, että ne ovat rangaistus tai kiusantekoa. Mielikuva voi olla vahva, mutta toivon ettei se ole kiveen hakattu. Myönnän itsekin, ettei niitä ole koskaan mieluista tehdä, mutta niiden tarkoitus on välittää tietoa ja varmistaa, että ongelmatilanteisiin puututaan ja nuori saa kaiken tarvitsemansa avun. Ne tuovat eri ammattilaiset yhteen nuoren ja perheen tueksi.

Moni ei pakosti pysähdy miettimään, kuinka paljon ja usein nuori on tekemisissä nuorisopalvelujen kanssa. Koulussa tukena on koulunuorisotyöntekijä, vapaa-ajalla nuorisotilan työntekijä ja kadulle jalkautuvat nuorisotyöntekijät sekä nuorisopaku, joka kiertää eri alueita. Keskustasta löytyy nuorten kohtaamispaikka Bostari, jossa erityisnuorisotyöntekijät odottavat ja Nuorten talolta löytyy Ohjaamon nuorisonohjaajat sekä monien muiden alojen ammattilaiset, jotka auttavat asiassa kuin asiassa. Nuorten työpajatoiminta vähentää syrjäytymisriskiä ja antaa nuorille arkirytmiä, onnistumisen kokemuksia sekä keinoja ja tukea päästä elämässä eteenpäin, on se sitten vaikka töihin tai kouluun. 

Etsivä nuorisotyö taas koittaa tavoittaa ne nuoret, jotka eivät ole koulussa, töissä tai palveluiden piirissä ja heillä ei pakosti riitä voimavarat hakea apua enää itse. He myös kohtaavat nuoria armeijan kutsunnoissa. Diginuorisotyö tarjoaa nuorille tukea, viihdettä ja turvallisen kohtaamispaikan verkossa. Ei myöskään pidä unohtaa seurakuntaa tai lukuisia eri järjestöjä ja vapaaehtoisia, jotka tekevät töitä nuorten eteen. Nuoren arjessa ja eri elämänvaiheissa vaikuttaa siis todella moni ihminen, joita ei edes tajua ajatella. Heistä jokainen tekee myös yhteistyötä muiden kanssa.

Jotkut ajattelevat, että nuori on tietyssä hetkessä ”jonkun tontilla ja asian hoitaminen kuuluu heille” vaikka joissain tilanteissa yhteistyö olisi voimavara. Nuorisotyössä tiedostetaan, että vaikka me teemme miten paljon töitä ja vaikka kuinka monessa paikassa, niin nuori on silti kaikkien vastuulla: Meidän, koulujen, lukuisten ammattilaisten ja kodin vastuulla. Kukaan ei näe yksin nuoren iloja tai suruja eikä ole ainoa, jolla saattaa olla huoli nuoren tilanteesta. Tätä varten pyrimme rakentamaan yhteistyötä keskenämme ja olemaan tarvittaessa yhteydessä nuorten koteihin.

Nyt Jyväskylän ennaltaehkäisevä päihde- ja väkivaltatyö ja ankkuritoiminta on luonut yhdessä VANHEMPIEN TUEKSI -sivuston, jonka tarkoitus on jakaa tietoa ja tarjota tukea nuorten huoltajille. Samantyyppinen sivusto on myös luotu koulujen ja muiden ammattilaisten tueksi. Sivustojen materiaaleja on ollut työstämässä ja arvioimassa monet ihmiset, on se sitten ollut poliisi tai toinen nuorisotyöntekijä.

Tärkeintä on muistaa, että apua löytyy ja yksin ei tarvitse olla. Olet sitten nuori, nuoren huoltaja tai nuorten parissa töitä tekevä.

Teksti: Atte Kotilainen
Kuvassa Atte Kotilainen, Jussi Maasola, Jarkko Piispa ja Pia Santa

Lisätietoa:

Ankkuri-toiminta Jyväskylässä | Jyväskylä.fi

Koulunuorisotyö | Jyväskylä.fi

Nuorisopalvelut | Jyväskylä.fi

Nuorisopalvelujen Discord - liity mukaan! | Jyväskylä.fi 

Asiasanat: