Jyväskylän nuoret tarvitsevat konkreettista apua - tietoa päätöksenteon tueksi

Jyväskylän ennakkoväkiluku vuoden 2024 lopussa oli 149 269 asukasta. Tästä joukosta 33 188 on 15–28-vuotiaita nuoria ja nuoria aikuisia. Monella nuorella menee onneksi hyvin. Mutta meillä on iso joukko nuoria, joilla ei mene hyvin.
Nuorisotilastojen mukaan arvio NEET-tilanteessa (ei työssä, koulutuksessa tai asepalveluksessa) olevien 15–28-vuotiaiden nuorten määrästä on Jyväskylässä kääntynyt nousuun. Viimeisimmän arvion (2023) mukaan NEET-tilanteessa olevia nuoria olisi Jyväskylässä jo 15,5 prosenttia 15–28-vuotiaista eli 5134 nuorta.
Jyväskylän etsivä nuorisotyö on vuosittain yhteydessä vajaaseen tuhanteen nuoreen. Etsivä nuorisotyö kohdentuu NEET-tilanteessa oleviin nuoriin, joita ohjataan palveluiden piiriin. Vuonna 2024 pidempiaikaisessa asiakkuudessa oli 553 nuorta. Jyväskylässä etsivää nuorisotyötä tehdään Jyväskylän kaupungin nuorisopalveluiden ja Sovatek-säätiön yhteistyönä.
Nuoren tavoittaminen ja motivointi avun piiriin on haastavaa työtä. Etsivä nuorisotyö raportoi, että nuoret ovat hyvin heikkokuntoisia ja usein erittäin haastavissa elämäntilanteissa. Tässä hetkessä työn tekee haastavaksi myös se, että heikossa asemassa olevien nuorten palveluita on ajettu alas, nuoret jäävät etsivien nuorisotyöntekijöiden käsiin eikä nuoria saa palveluiden piiriin. Taustalla on erilaiset muutokset valtakunnallisissa palveluissa, kuten esimerkiksi kuntouttavan työtoiminnan järjestämisessä ja etuuksissa, sekä paikallisia muutoksia palveluissa kuten esimerkiksi J-napin loppuminen ja muutokset nuorten työpajatoiminnassa. Isona haasteena on pitkät jonot kuntouttavaan työtoimintaan. Tarjolla oleva toiminta ei välttämättä myöskään vastaa ko. nuorten tarpeita. Lisäksi heikennyksiä on tullut Kelan nuorille suunnattuihin palveluihin.
Nuorten hätä näkyy myös Bostarilla
Nuorten kohtaamispaikka Bostarilla kauppakeskus Forumissa käy Jyväskylän keskustassa aikaa viettäviä nuoria. Nuoret tulevat erilaisista elämäntilanteista ja usein heillä onkin monenlaisia haasteita elämänhallinnassaan kuten esimerkiksi rikollisuutta, itsetuhoisuutta, asunnottomuutta tai päihteiden käyttöä. Myös Bostarin erityisnuorisotyöntekijät raportoivat nuorten hädästä. Apua on vaikea saada, jonotusajat ovat pitkiä palveluihin ja ruoka-apua menisi Bostarilla vaikka ja kuinka. Myös Bostarin nuoria koskettaa erityisesti J-Napin päättyminen Jyväskylässä. Palvelu oli tärkeä myös Bostarin kävijöille.
NEET-tilanteessa olevien nuorten määrän lisäksi myös tilastot nuorten rikollisuuteen, huumekuolemiin ja häätöihin liittyen ovat huolestuttavia Jyväskylässä. Nuorten aikuisten häädöt ovat lisääntyneet Jyväskylässä. Vuonna 2023 Jyväskylän toimitettuja häätöjä eli niitä, joissa koti menetettiin, oli eniten nuorilla aikuisilla. Eniten tuona vuonna kodin menetyksiä oli Jyväskylässä ikäluokissa 20–29-vuotiaat. Valtaosa (70 %) häädetyistä oli miehiä.
Nuoria ja nuoria aikuisia kuolee apua odottaessa. Vuonna 2023 kuusi alle 25-vuotiasta nuorta kuoli huumausaineisiin.
Erityisnuorisotyöntekijöitä työskentelee myös nuorten rikollisuutta ennaltaehkäisevässä toiminnassa. Alle 18-vuotiaiden rikostilastoissa (2024) erityisesti henkeen ja terveyteen kohdistuneissa rikoksissa ja huumausainerikoksissa on erittäin huomattavaa kasvua vuoteen 2023 verrattuna. Henkeen ja terveyteen kohdistuneet rikokset ovat lisääntyneet 24 prosenttia ja huumausainerikokset 39 prosenttia. Erityisnuorisotyöntekijät raportoivat huolta monenlaisesta nuorten väkivaltaisesta käytöksestä ja ääriajattelusta. Mallia haetaan usein sosiaalisesta mediasta ja väkivaltaisuuksia toistetaan vaikkapa koulupäivän aikana. Vihapuhe on yleistynyt nuorten keskuudessa. Kouluilta tulee paljon yhteydenottoja ja avunpyyntöjä myös nuorisotyön suuntaan.
Toistan. Suurimmalla osalla nuorista menee hyvin. Mutta nuorison tilanne on polarisoitunut. Hyvinvoivien nuorten lisäksi meillä käsissämme kasvava joukko lapsia ja nuoria, jotka voivat huonosti.
Tämä tulee yksinkertaisesti liian kalliiksi. Kalliiksi yhteiskunnalle, mutta ennen kaikkea se tulee kalliiksi lapselle ja nuorelle. Syrjäytyminen, pahoinvointi, riippuvuus ja rikoskierre ovat yksittäiselle lapselle ja nuorelle tragedia, joka koskettaa koko loppuelämää ja joka olisi vältettävissä. Lasten ja nuorten palveluihin tulee panostaa ja ennaltaehkäistä hyvin varhaisessa vaiheessa lapsen tai nuoren joutuminen edellä mainittuihin tilastoihin.
Ennaltaehkäisyn lisäksi nuoret ja nuoret aikuiset tarvitsevat tässä hetkessä palveluita ja palvelut tarvitsevat lisää resursseja auttaakseen heitä. Tarvetta olisi esimerkiksi sosiaalityön palveluille ja erilaisille kuntouttaville toiminnoille. Muutokset työllisyys-, asumis- ja opintotukiin ovat vaikuttaneet välittömästi nuorten hyvinvointiin ja johtaneet esimerkiksi asuntojen menetyksiin. Nuorisotyöntekijöiden mukaan monilta nuorilta on heikentynyt usko tulevaisuuteen, ja nuorille on tullut suoranaista pelkoa siitä, kuinka pärjäävät jatkossa. Työntekijöiden havaintojen lisäksi asian todentaa myös tuore Nuorisobarometri (2024), minkä mukaan nuorten usko tulevaisuuteen on heikentynyt. Me nuorisotyöntekijät kannattelemme ja luomme uskoa tulevaan, mutta nuoret tarvitsevat myös konkreettisia toimia ja apua, nopeasti.
Teksti: Teija Lapinmäki