Hyppää pääsisältöön
Kuva
Ihmishahmoja harrastamassa erilaisia asioita, koripalloa, tanssia, kitaransoittoa, nyrkkeilyä, maalausta ja skeittausta.
Pääsisältö

HarrastusLaturi on harrastuskalenteri, joka kokoaa Jyväskylän kaupungin järjestämiä maksuttomia, matalan kynnyksen harrastuksia eri ikäisille lapsille ja nuorille. 

Viikoittain on tarjolla lähes 250 eri harrastusryhmää ympäri Jyväskylää. Mukana on monia taide-, kulttuuri- ja liikuntaharrastuksia. HarrastusLaturiin kootut ryhmät kokoontuvat pääsääntöisesti syyskuulta toukokuulle. Koulujen loma-aikoina tapahtuva toiminta kootaan Lomalokkiin

Harrastuksia voi selata HarrastusLaturista esimerkiksi kaupunginosan tai kohdeiän mukaan. Kaikissa kategorioissa ei välttämättä ole tarjontaa.


Lukuvuosi 20242025

Lukuvuoden 20242025 toiminta julkaistaan HarrastusLaturissa elo-syyskuun vaihteessa.

Koulupäivien yhteydessä tapahtuvan Jyväskylän harrastamisen mallin harrastustoiminnan syyslukukausi on pääasiallisesti 9.9.5.12.2024 ja kevätkausi ajalla 13.1.9.5.2025 (ellei toisin mainita). 

Lapsille, nuorille ja perheille suunnattua liikuntatoimintaa järjestetään myös iltaisin ja viikonloppuisin syyslukukaudella 1.9.–15.12.2024 välisenä aikana ja kevätlukukaudella 7.1.–31.5.2025 välisenä aikana lasten LiikuntaVeturissa ja nuorten LiikuntaLaturissa.

Koululaisten loma-aikoina järjestetään tarpeen mukaan erillistä loma-ajan toimintaa. Loma-ajan toiminta toteutetaan pääsääntöisesti viikoilla 42 ja 9 sekä kesäkuussa. Koulujen loma-aikojen toiminta kootaan Lomalokkiin.

Tutustu myös

Ryhmiin ilmoittautuminen

HarrastusLaturissa pääset samalla myös ilmoittautumaan ryhmiin. Ilmoittautumista vaativissa ryhmissä ilmoittautumislomake on harrastustietojen yhteydessä. Mikäli ryhmässä on tilaa, mukaan voit ilmoittautua koko lukuvuoden ajan. Jos ryhmään ei ole ennakkoilmoittautumista, mukaan voit mennä millä kerralla vain ilman ilmoittautumista. 

Ilmoittautumisryhmissä vahvistus paikasta tulee sähköpostiin. Ilmoittautumisen yhteydessä kerro, jos olet toisesta koulusta kuin missä harrastus on. Näin pystytään tiedottamaan muualta tulevaa osallistujaa tarpeen mukaan esimerkiksi tilan tarkemmasta sijainnista.

Jos et halua ottaa varattua paikkaa vastaan tai keskeytät osallistumisen kesken kauden, muistathan perua paikan vahvistussähköpostin kautta. Näin mahdollinen jonossa olija saa ilmoituksen vapaasta paikasta.

Ilmoitus mahdollisesta harrastuskerran peruuntumisesta, ilmoitetaan pääsääntöisesti ilmoittautumisen yhteydessä annettuun sähköpostiosoitteeseen.


Mitä tarkoittaa matalan kynnyksen harrastus?

Matalan kynnyksen harrastus tarkoittaa sitä, että harrastamisen aloittaminen on mahdollisimman helppoa. Osallistuminen ei vaadi aiempaa kokemusta tai omia välineitä. Muutamia poikkeuksia saattaa olla, mutta ne kerrotaan heti harrastusryhmän tiedoissa.

Harrastuksia järjestetään ympäri Jyväskylää, jotta matkustaminen ei olisi este. Esimerkiksi monelle koululaiselle helpointa on jäädä omalle koululle harrastamaan heti koulupäivän jälkeen.

Harrastusryhmät kokoontuvat pääsääntöisesti kerran viikossa eli aikaa jää useammille harrastuksille tai muulle vapaa-ajalle.

Kenelle harrastukset on tarkoitettu?

Harrastukset on tarkoitettu kaikille jyväskyläläisille lapsille ja nuorille. Osallistuja voi olla vasta-alkaja tai jo ennestään aktiivinen harrastaja. 

Kuka harrastuksia ohjaa?

Harrastuksia ohjaavat monet eri ohjaajat: nuorisotilojen ja koulujen henkilökunta, liikunnanohjaajat sekä liikuntaseurojen ja muiden yhdistysten ohjaajat. Vastuuohjaajat ovat yli 18-vuotiaita.

Missä harrastukset sijaitsevat?

Monet harrastuksista järjestetään Jyväskylän kaupungin tiloissa: kouluilla, liikuntapaikoissa tai nuorisotiloilla. Harrastuksia voi olla myös muualla päin Jyväskylää. Myös yhdistysten ja yritysten tiloissa järjestetyt harrastukset ovat osallistujille maksuttomia.

Onko osallistujat vakuutettu?

Jyväskylän kaupungin ryhmätapaturmavakuutus on voimassa kaikissa kaupungin järjestämissä harrastustoiminnoissa. Kaikki HarrastusLaturissa ilmoitetut harrastukset ovat Jyväskylän kaupungin järjestämiä.

Miten toimintaa rahoitetaan?

Jyväskylän kaupungin oman rahoituksen lisäksi harrastusten järjestämistä toteutetaan Opetus- ja kulttuuriministeriön Harrastamisen Suomen malli -erityisavustuksella.

Haitari

Harrastusten järjestäjille

Harrastusten järjestäjinä voi toimia urheiluseuroja, yksittäisiä taiteilijoita ja taidekasvattajia tai ammattimaisia taide-, kulttuuri-, ja liikuntatoimijoita.

Jos haluat tarjota ohjauspalvelua lasten ja nuorten harrastuksiin, tutustu Harrastusten järjestäjille -sivuun.

Lisätietoja

Jyväskylän harrastamisen malli
Hankekoordinaattori Reeta Jääskeläinen
reeta.jaaskelainen[a]jyvaskyla.fi
p. 040 662 0085

LiikuntaVeturi ja LiikuntaLaturi
Vastaava liikunnanohjaaja Eero Simonen
eero.simonen[a]jyvaskyla.fi, p. 050 522 6829