Hyppää pääsisältöön
Kuva
Harjun portaat kesällä. Kuva Merja Huovelin
Pääsisältö

Kivijalka - Ground work -hankkeessa toteutettiin asumisen tuen selvitystyötä, jossa selvitettiin millaisia asumisen tuen palveluja ja niihin liittyviä tarpeita Jyväskylässä tai laajemmin Keski-Suomessa on. Selvitystyön perusteella muodostettiin alueellinen koonti siitä, millaisia palveluja on saatavilla ja mitä tarpeita tunnistetaan. Kerättyä tietoa hyödynnettiin toimenpiteiden suunnittelussa asumisen tuen palvelujen kehittämisessä hankkeen kautta.

Asumisen tuen kehittämisen tavoitteena oli kartoittaa ja kehittää mahdollisia tuen muotoja nuorten asumisen tukemiseen ja kartoittaa myös Suomen Punaisen Ristin Nuorten turvatalo-konseptin käyttökelpoisuus ja soveltamismahdollisuudet ratkaisuna nuorten kriisitilanteiden asumiseen Jyväskylässä. Lisätietoja Punaisen Ristin sivulta Apua nuorten turvatalosta

Asumisen tuen selvitystyö

Selvitystyö on koostui kolmesta osa-alueesta, jotka on toteutettiin vuonna 2022: verkostohaastattelut/palaverit, kohderyhmäkysely ja opinnäytetyö.

Verkostoilta kartoitettiin, millaisia ja kenelle suunnattuja asumisen tuen palveluja tarjotaan, ovatko asumisen teemat esillä nuorten kanssa ja millaisista asioista keskusteluja käydään, puuttuuko Jyväskylästä tai Keski-Suomesta palveluja, millaisia tarpeita asumisen tuen palveluissa havaitaan tai tunnistetaan ja mitä Jyväskylässä tai Keski-Suomessa olisi hyvä olla tulevaisuudessa.

Kohderyhmäkysely Asumisen tuen palvelut Jyväskylässä ja Keski-Suomessa suunnattiin 15–29-vuotiaille keskisuomalaisille nuorille, jotka ovat saaneet apua asumiseen liittyvissä asioissa, kokeneet asunnottomuutta tai haluavat kehittää asumisen tuen palveluja. Kysely toteutettiin Webropolilla ja sen teemat olivat apu asumiseen liittyvissä asioissa, apu asumiseen liittyvissä tilapäis- tai kriisimajoituksen asioissa, asunnottomuus ja asumisen palvelut tulevaisuudessa.

Opinnäytetyössä Nuorten asunnottomuuden ilmiö Keski-Suomessa nuorten parissa työskentelevien näkökulmasta kuvataan nuorten asunnottomuuden ilmiötä Keski-Suomessa nuorten parissa työskentelevien ammattilaisten näkökulmasta ja selvitetään heidän näkemyksiään siitä, kuinka nuorten asunnottomuutta voitaisiin ehkäistä ja vähentää. 

Selvitystyön perusteella alueella on tarve kriisi- ja tilapäismajoitukselle sekä kriisi- ja tilapäismajoitukselle, jonne voi tulla myös päihtyneenä, tuetun asumisen palveluille, kotiin annettavalle vahvalle asumisen ja itsenäistymisen tuelle ja ohjaukselle, asumisneuvonnalle ja infolle asumisen palveluista. Palveluja olisi hyvä toteuttaa sekä lähi- että verkkopalveluina (esim. videoyhteys, chat, WhatsApp). Palvelujen olisi hyvä kattaa alaikäiset - 29-vuotiaat. Selvityksessä nousi myös esille, voisiko asumisen teemoja tuoda nuorille enemmän kouluihin ja mahdollinen liikkuva palvelu, joka voisi liikkua nuoren luo tarvittaessa.

Opas asunnon vuokraamiseen

Tämä opas kertoo asunnon vuokraamisesta. Oppaan sisältö: asunnon etsiminen, asuntotarjous, asuntonäyttö, vuokravakuus, vuokrasopimus, Kelan asumisen tuet, asuntonäytön muistilista ja asunnon muuttotarkastuksen muistilista.

Asumisen neuvonta 

Asumisen neuvonta on Jyväskylän kaupungin asukkailleen tarjoama maksuton palvelu, jonka tavoitteena on asumisen turvaaminen ja opastaminen asumiseen liittyvissä asioissa. Asumisen neuvonta palvelee jyväskyläläisiä asumismuodosta riippumatta. Asumisen neuvoja auttaa asukkaiden lisäksi vuokranantajia sekä palveluja ja muita toimijoita asumiseen liittyvissä kysymyksissä. ​

 

Yhteystiedot

Marja-Sisko Kataikko, palveluesihenkilö
Jyväskylän kaupunki, nuorisopalvelut
marja-sisko.kataikko[at]jyvaskyla.fi

Kuva