Hyppää pääsisältöön
Kuva
Nainen pyörän kanssa Mattilanniemessä kesällä. Kuva Mervi Varonen
Pääsisältö

Fiksusti liikkuva hyötyy aina. Fiksut liikkumisvalinnat näkyvät niin hyvinvoinnissa, kukkarossakin kuin ympäristössäkin. Kestävä liikkuminen on kannattavaa kaikille.

Hyvinvointia lähes huomaamatta

Säännöllisellä liikunnalla on suotuisia vaikutuksia omaan terveyteen ja hyvinvointiin. Arkiliikunnalla saa hyvän olon, joka auttaa jaksamaan. Virkeys, hyvinvointi ja fyysinen kunto paranevat, ja ulkoilmassa kokee ja näkee enemmän kuin ratin takana. Pyöräily lisää onnellisuutta, kertovat tutkimuksetkin. Kävelyn ja pyöräilyn lisääminen osana arkirutiineja on tutkitusti tehokkain keino lisätä kansalaisten fyysistä aktiivisuutta ja lisätä hyvinvointia.

Askelsaldoa voi kerryttää myös käyttämällä Linkkiä, sillä joukkoliikenteen käyttäjä ottaa keskimäärin 2 000 askelta enemmän päivässä kuin autoilija. Suositusten mukaan joka päivä olisi hyvä liikkua noin 10 000 askeleen verran. Joukkoliikenteen etuna on myös se, että matka-ajan voi halutessaan hyödyntää vaikkapa lepäämiseen.

Työpaikkakin hyötyy työntekijöidensä fiksuista liikkumisvalinnoista: 2-3 kertaa viikossa liikkuvalla työntekijällä on 4,5 sairauspäivää vähemmän vuodessa kuin enintään kerran viikossa liikkuvalla (STM).

Hyödyt euroina

Fiksut liikkumisvalinnat näkyvät kukkarossa - niin omassa kuin yhteiskunnankin. Kävellen, pyöräilemällä ja joukkoliikennettä säästää vuodessa sievoisen summan oman auton käyttöön verrattuna. 

Taloudellisia säästöjä tulee yksilön lisäksi työnantajille ja koko yhteiskunnalle. Eikä kyse ole pikkusummista: Jyväskylässä esimerkiksi pyöräilyn kaksinkertaistaminen vuoteen 2025 mennessä toisi laskelmien yhteensä noin 40 miljoonan euron hyödyt. Yksi pyöräilyyn sijoitettu euro tuo yhteiskunnalle kahdeksan takaisin monen tekijän summana.

Ympäristö kiittää

Liikenteen päästöt aiheuttavat vuosittain 200 – 400 ennenaikaista kuolemaa, 30 000 astmaoireiden pahentumista ja 30 000 – 40 000 lasten hengitystieinfektiota. Liikenne tuottaa noin 20 % Suomen kaikista kasvihuonekaasupäästöistä. Fiksut liikkumisvalinnat pienentävät hiilijalanjälkeä ja ympäristökuormitusta. Samalla kaupunkiympäristön viihtyisyys lisääntyy ja ilmanlaatu paranee.

Lue lisää kestävän liikkumisen hyödyistä: Suomen ympäristökeskuksen tutkimus liikenteen terveyshyödyistä Suomessa 

Lähteet:

"Käytän eri kulkumuotoja tilanteen mukaan"

-Tykkään pyöräillä, mutta käytän eri kulkumuotoja tilanteen mukaan. Kun olin töissä ja meillä oli yksi lapsi, pyöräilin usein töihin, koska halusin kuntoilla. Olen nyt kotona 7-kuukautisen kuopuksemme kanssa. Hän on vielä liian nuori pyöräilyyn, mutta kun hän kasvaa, ajatuksena on, että hankimme pyörään peräkärryn, johon molemmat lapset mahtuvat istumaan. 3,5-vuotias isoveli Joel harjoittelee jo innokkaasti pyöräilemään omalla potkupyörällä.

Lasten takia arjen kyyditykset vaativat vähän järjestelyjä. Talvella käytämme enemmän omaa autoa, kesällä liikumme kevyemmin. Lähikauppoihin ja rannalle pääsee kävellen. Meillä on myös arvokortti Linkkiin, jolla pääsee kätevästi keskustaan. 

Pyöräily on hyvää hyötyliikuntaa, ja jos vaan saa sitä mahdutettua lapsiperheen arkeen, se antaa energiaa ja voimavaroja. 

- Reetta Enroos, Jyskä