Hyppää pääsisältöön
Kuva
Nainen pyörän kanssa kesällä. Kuva Hanna-Kaisa Hämäläinen

Fiksusti liikkeellä

 • 16.5.2024
  Gravelpyöräily on viime vuosina kasvattanut suuresti suosiotaan, ja siitä on muodostunut oivallinen keino tutustua uusiin alueisiin matkailijana. Keski-Suomen uudet gravelpyöräreitit kuljettavat pyöräilijän läpi Keski-Suomen kansallispuistojen, MM-rallista tunnetuksi tulleiden sorateiden sekä lukuisten kulttuuri- ja kesäkohteiden ohi.
  Kuva
  Henkilö ajaa pyörällä maalaismaisemassa hiekkatiellä. Kuva Timo Veijalainen
 • 5.7.2023
  Jyväskylän kaupunki on uudistanut erityisesti keskusta-alueen katuinfraa viime vuosina. Samassa yhteydessä on kehitetty pyöräilyn ja kävelyn olosuhteita.
  Kuva
  puistokatu, pyöräväylät. Kuva Erja Mutanen
 • 6.7.2021

  Jyväskylän kaupungin yhteiskäyttöautoa voi vuokrata koko heinäkuun ajan myös päiväsaikaan. Jyväskylän kaupungintalon pihassa sijaitsevat yhteiskäyttöautot ovat ympäri vuoden kaupunkilaisten vuokrattavissa iltaisin ja viikonloppuisin. Virka-aikaan autot ovat kaupungin työntekijöiden käytössä. Kesälomakaudella työajotarpeet ovat vähäisempiä, ja siksi koko heinäkuun ajan asukkaat ja matkailijat voivat vuokrata Volkswagen e-up -täyssähköautoa myös päiväsaikaan.

  Kuva
  Nainen laittamassa yhteiskäyttöautoa latautumaan Jyväskylän kaupungintalon pihassa. Kuva Hanna-Kaisa Hämäläinen
 • 26.3.2021

  Jyväskyläläiset kulkevat aiempaa enemmän kävellen ja pyörällä, ja henkilöautoa käyttävien osuus on puolestaan vähentynyt viimeisen vuosikymmenen aikana Jyväskylässä. Tämä selviää tuoreesta Jyväskylän seudun henkilöliikennetutkimuksesta, jossa tarkasteltiin liikkumista syksyllä 2019 ennen koronapandemiaa. Lue lisää tutkimusraportista (pdf)

  Kuva
  Pyöräilijät ja autoilija sillalla. Kuva Helena Kujala
 • Kuva
  Fiksusti liikkeellä kansikuva. Kuva Katja Kauppila

  Fiksu liikkuja valitsee kulkumuotonsa kulloisenkin tarpeen mukaan. Pyörällä kauppaan, Linkillä töihin tai kimppakyydillä harrastuksiin. Fiksulla liikkumisella tarkoitetaan kestävään henkilöliikennettä, jossa on otettu huomioon resurssiviisaus- ja hyvinvointinäkökulmat. Useimmiten puhutaan lihasvoimin liikkumisesta tai joukkoliikenteen käytöstä, mutta uusien liikkumisen palveluiden ja teknologioiden myötä myös autoilusta voi tehdä fiksumpaa.

  Jyväskylän kaupunki kannustaa kulkemaan fiksusti. Haluamme, että jatkossa yhä suurempi osa jyväskyläläisistä tekee matkansa fiksusti – kävellen, pyörällä, linja-autolla tai vaikkapa yhteiskäyttöautolla.

  Fiksut liikkumisvalinnat näkyvät niin hyvinvoinnissa, kukkarossa kuin ympäristössäkin. Lisäämällä kävelyn, pyöräilyn ja joukkoliikenteen käyttöä arkimatkoilla vähennämme liikenteen päästöjä. Lisäksi matkojen lihasvoimin taittamisella on positiivinen vaikutus liikkujan hyvinvointiin ja terveyteen.

  Fiksusti liikkeellä Jyväskylässä -video