Skip to main content
Image
Lapsi maalaamassa siveltimellä ihmishahmoa paperille.

Yhteystiedot

Suunnittelija Hilda Järvinen
hilda.jarvinen(at)jyvaskyla.fi
p. 050 3063 967

Ajankohtaista

Ilmoittautuminen koko lukuvuoden 2021-2022 varhaiskasvatuksen ja Kompassin taidepajoihin on päättynyt. 

Ilmoittautumisen päätyttyä taidepajaohjaajat ottavat yhteyttä alkusyksyn aikana ja aikatauluttavat työpajat suoraan jokaisen ryhmän/luokan kanssa. 

Image
Varhaiskasvatuksen kiertävä taidepajaohjelma vuosille 2020-2023.

 

Anna palautetta! 

Keräämme palautetta ympäri vuoden, jotta voimme kehittää toimintaamme palvelemaan parhaiten Jyväskylän päiväkoteja ja kouluja. Palautelomakkeen avulla voi antaa palautetta sekä varhaiskasvatuksen kulttuuriohjelman sisällöistä (taidepajat ja esitykset) että perusopetuksen Kompassi-kulttuuriopetussuunnitelman kulttuurisisällöistä (taidepajat, retket ja esitykset). 

Palautelomake 

Linkkejä kasvattajille ja opettajille

Lastenkulttuurikeskusten liiton Materiaaleja etäopetukseen -sivuilta löytyy opettajille ja vanhemmille suunnattuja kulttuurikasvatuksen materiaaleja, joista on hyötyä etäopetuksessa. Sisällöt sopivat niin kouluille kuin päiväkodeille. 

 

Taidepajat

Jyväskylän kaupungin varhaiskasvatuksen taidepajat kiertävät eri alueilla vuorovuosin ja kokonaisuus kiertää vuorollaan kaikki kaupungin alueet. Päiväkodit, jotka kuuluvat alueellisen ohjelman piiriin, saavat valita pajaohjelmasta yhden työpajan / ryhmä. Taidepajat tarjotaan syksyn 2021 ja kevään aikana 2022 pohjoisen alueen ja osalle itäisen alueen päiväkodeista. 

Pohjoinen alue: Savulahden päiväkoti, Liinalammin päiväkoti, Luonetjärven esiopetus, Tikkakosken päiväkoti, Haukkamäen päiväkoti, Kirrin päiväkoti, Pappilanvuoren päiväkoti, Jokelan päiväkoti, Luhtisen päiväkoti, Norolan päiväkoti, Ritoniityn päiväkoti, Mannilan päiväkoti, Lahjaharjun päiväkoti, Puuppolan päiväkoti

Itäinen alue (osa): Wessmanninmäen päiväkoti, Kangasvuoren päiväkoti, Linnan päiväkoti, Vaajakummun päiväkoti, Lokin esiopetus, Kotimäen päiväkoti

Taidepajat 2021-2022

Tanssivarpaan väriretki 

Pienimpien tanssityöpajassa tutustutaan kehonosiin ja väreihin. Kastamme tanssivarpaat mielikuvitusmaaliin ja lähdemme liikkumaan musiikin tahtiin. Millainen on pään punainen tanssi, entäpä varpaiden villi ja vihreä vilkutus? Työpajassa teemme ikäryhmälle soveltuvia lyhyitä ja selkeitä liike- ja tanssiharjoitteita. Harjoittelemme nimeämään eri kehonosia ja kokeilemme tanssia eri kehonosilla.
Aika: syksy / kevät 
Kohderyhmä: 0-3v
Kesto: 1 x 45 min
Paikka: sali tai vastaava liikkumiseen soveltuva tila, jossa mahdollisuuksien mukaan äänentoisto
Ohjaaja: tanssinopettaja ja fysioterapeutti Anna Radu

Musiikillinen lintuäidin tarina

Tarinallinen musiikkia ja ilmaisua yhdistävä työpaja eläinten maailmaan alkaa siitä, kun lintu lentää puusta ja alkaa kertoa omaa tarinaansa. Linnun seuraan liittyy vähitellen eri eläimiä ja jokaista heitä tarvitaan matkalla yhteisen päämäärän saavuttamiseksi. Tule sinäkin mukaan yhteiselle, jaetulle matkalle eläytymään toiminnallisten menetelmien kautta eläinten tunteikkaisiin maailmoihin ja kokemaan yhdessä tekemisen voimaa.  
Aika: syksy / kevät
Kohderyhmä: 1-3-v.
Kesto: 45 min
Paikka: oma päiväkoti
Ohjaaja: musiikkikasvattaja (FM), musiikkipedagogi, draamaohjaaja Maria Typpö

Satulintuja untuvikoille

Mitä kummaa munasta kuoriutuu? Tässä pajassa haudotaan loruista linnunpoikasia, levitellään siipiä, lennetään ja leikitään lintuaiheisten runojen mukana.
Aika: syksy / kevät
Kohderyhmä: 1-3-vuotiaat
Kesto: 1 x 45 minuuttia (ryhmän tilanteen mukaan)
Paikka: oma päiväkoti, tilaa liikkumiseen 
Ohjaaja: sanataidekasvattaja Johanna Hyttinen

Leiki runo! 

Tiedätkö miltä maistuu räyhäpiirakka? Osaatko marssia kuin koppiainen tai tanssia hiiritanssin? Leiki runo -paja tutustuttaa runoleikkiin. Pajassa leikitään, keksitään ja kerrotaan omia ja yhteisiä tarinoita. Työpajassa hyödynnetään moniaistisia ja monitaiteisia työtapoja. Pajasisältöjä mukautetaan osallistujien ikätason mukaisesti. 
Aika: syksy / kevät
Kohderyhmä: 0-3-v. ja 3-6-v.
Kesto: 45 min
Paikka: oma päiväkoti
Ohjaaja: sanataideopettaja Elina Mäkinen

Värikkäät tunteet

Työpajassa tutustutaan tanssin keinoin eri tunteisiin ja väreihin. Minkä värinen on kiukku ja miten kiukkutanssi tanssitaan? Miltä ilo tuntuu kehossa ja miten liikkuvat iloiset varpaat? Missä tuntuu rakkaus tai suru, ja minkävärinen tanssi niistä syntyy? Työpaja tarjoaa turvallisen tavan tutustua tunteisiin ja tunnetaitoihin oman kehon ja liikkeen kautta. Työpajassa teemme erilaisia liikeharjoitteita yksin ja yhdessä, sekä harjoittelemme pienen tanssisommitelman.
Aika: syksy / kevät
Kohderyhmä: 3-6v
Kesto: 2 x 45 min (2 tapaamiskertaa)
Paikka: sali tai vastaava liikkumiseen soveltuva tila, jossa mahdollisuuksien mukaan äänentoisto
Ohjaaja: tanssinopettaja ja fysioterapeutti Anna Radu

Ötökkämäinen matka Suomen luontoon 

Tuuli laulaa, luonto soi ja pienen pienestä siemenestä kasvaa suuren suuri puu. Mutta mitä kummaa puun ympärillä tapahtuu? Pian siellä häärää jo aikamoinen joukko ötököitä. Mitähän on tekeillä? Tule iloiselle musiikkia ja ilmaisua yhdistävälle matkalle Suomen luontoon ja ötökkämäisiin mielikuvitusmaailmoihin. Pääset kokemaan luovia hetkiä monenlaisen tekemisen äärellä (muun muassa askartelemaan oman ötökkänaamion) ja toiminnan ohella myös pohtimaan yhdenvertaisuutta ja jokaisen ainutlaatuisuutta. Olet arvokas omana itsenäsi!
Aika: syksy / kevät 
Kohderyhmä: 3-5-v.
Kesto: 2 x 45 min (yksi pajakerta)
Paikka: oma päiväkoti
Ohjaaja: musiikkikasvattaja (FM), musiikkipedagogi, draamaohjaaja Maria Typpö

Seikkailu mustemaailmassa

Pajassa lähdetään mielikuvitusmatkalle lumottuun metsään. Matkan innoittamana tehdään mustemaalaukset käyttäen erilaisia tekniikoita. Musteen leviäminen märällä paperilla on mukavaa ja rauhoittavaa katseltavaa ja teoksista syntyy näyttäviä ja hauskoja. Jos intoa riittää, voidaan lopuksi keskustella, mitä kaikkea nähdäänkään syntyneissä mustekuvioissa.
Aika: kevät 
Kohderyhmä: eskarit ja 3-5-v.
Kesto: 2x45min.
Paikka: oma päiväkoti
Ohjaaja: kuvataiteilija Paula Myllymäki

Lasten joogaa matematiikan siivittämänä

Lähde mielikuvitusmatkalle salaiseen metsään löytämään uusia ystäviä, samalla tutustuen lukujonoon 1-10.
Lasten joogassa tehdään joogasta tuttuja asanoita eli asentoja sadun tai teeman kautta. Jooga auttaa harjoittelemaan ja kehittämään kykyä rauhoittua ja rentoutua, joogasatu ja luovat harjoitukset voivat tukea lapsen mielikuvitusta ja itseilmaisua. Lasten jooga voi vaikuttaa myönteisesti itsetuntoon sekä kehotietoisuuteen. Kehotietoisuus tukee itsesäätelytaitojen kehittymistä. Tunti rakentuu sadusta, hengityksen havainnoinnista, läsnäoloharjoituksista, rentoutuksesta, leikeistä sekä luovasta tehtävästä (askartelu). Tällä lasten joogatunnilla teemana on lukujono 1-10. Lasten jooga ei ole uskonnollista tai vakaumuksellista, emme tee tunnilla mudria tai mantroja. Lasten jooga on post-modernia joogaa, mikä on syntynyt länsimaisen kulttuurin tuotoksena. Lasten jooga sopii siis kaikille.
Aika: syksy / kevät 
Kohderyhmä: 3-6v.
Kesto: 1 x 45min
Paikka: oma päiväkoti
Ohjaaja: lasten ja nuorten joogaopettaja (RYCS 95h), lasten ja nuorten tunnetaito-ohjaaja, varhaiskasvatuksen opettaja Sanna Bjurström

Tunteiden monet värit - lasten joogaa tunnetaidoilla

Lähde mukaan maailmanympärysmatkalle kuumailmapallolla tutustuen samalla tunteisiin. Lasten joogassa tehdään joogasta tuttuja asanoita eli asentoja sadun tai teeman kautta. Jooga auttaa harjoittelemaan ja kehittämään kykyä rauhoittua ja rentoutua, joogasatu ja luovat harjoitukset voivat tukea lapsen mielikuvitusta ja itseilmaisua. Lasten jooga voi vaikuttaa myönteisesti itsetuntoon sekä kehotietoisuuteen. Kehotietoisuus tukee itsesäätelytaitojen kehittymistä. Tunti rakentuu sadusta, hengityksen havainnoinnista, 
läsnäoloharjoituksista, rentoutuksesta, tunnetaito leikeistä sekä luovasta tehtävästä (askartelu). Tällä lasten joogatunnilla teemana on tunnetaidot. Lasten jooga ei ole uskonnollista tai vakaumuksellista, emme tee tunnilla mudria tai mantroja. Lasten jooga on postmodernia joogaa, mikä on syntynyt länsimaisen kulttuurin tuotoksena. Lasten jooga sopii siis kaikille.
Aika: syksy / kevät 
Kohderyhmä: 3-6v.
Kesto: 1x 45min
Paikka: oma päiväkoti
Ohjaaja: lasten ja nuorten joogaopettaja (RYCS 95h), lasten ja nuorten tunnetaito-ohjaaja, varhaiskasvatuksen opettaja Sanna Bjurström

Sirkuseläimet 

Sirkus-pajassa lapset saavat käsiinsä satumaiset sirkuseläimet, joilla on uskomattomia kykyjä ja taitoja. Jotkut osaavat lentää, toiset ajavat yksipyöräisellä ja loput pomppivat ympäriinsä. On aina yllätys, millaisia hahmoja pajassa syntyy. Trapetsilla tasapainoileva kilpikonna ei ole mahdottomuus tässä sirkuksessa! Hahmot ovat puuta ja niihin voidaan liittää pyöriä, siipiä tai jousia. Hahmot koristellaan tarroilla ja lapset saavat harjoitella temppuja eläintensä kanssa esitystä varten. Paja huipentuu maneesilla pidettävään esitykseen, jonka ohjaajat voivat halutessaan kuvata. Lopuksi hahmoille sanotaan hyvästit, irrotetaan osat ja päästetään ne lepäämään seuraavaa esitystä varten. Pajassa opetellaan osien luovaa yhdistelyä ja mielikuvituksen mukaan hyppäämistä. Yhdessä keskustellaan mm. nykysirkuksesta, eläinten oikeuksista ja esiintymisjännityksestä. Esityksiä katsoessa pääsee kannustamaan muita ja opettelemaan oman vuoron odottamista.
Aika: syksy / kevät
Kohderyhmä: 3-6-v. ja eskarit Huom! Pajan max osallistujamäärä 10 lasta materiaalien vuoksi
Paikka: oma päiväkoti
Kesto: 2 x 45 min.
Ohjaaja: muotoilija (AMK) Sini Koistinen 

Kummallisia kulkijoita

Kuka keikkuu pihapuussa? Vilahtiko joku nurkan taakse? Kenen punainen lakki on jätetty postilaatikkoon? 
Työpajassa tutustutaan kirjallisuuden omituisiin olentoihin ja kummallisiin kulkijoihin. Yhdessä luetun ja koetun pohjalta innostutaan, keksitään ja kirjoitetaan yhdessä ja aivan itse. Työpajassa hyödynnetään toiminnallisia työtapoja.
Aika: syksy / kevät
Kohderyhmä: eskarit 
Kesto: 2 x 45 min
Paikka: oma luokka
Ohjaaja: sanataideopettaja Elina Mäkinen

Pinnan alla –elämyssatupaja

Tässä pajassa sukelletaan veden pinnan alle. Löytyykö sieltä Atlantis, aarrelaiva vai koralliriutta, vai kenties merihirviöiden valtakunta? Ensimmäisellä pajakerralla pohditaan pinnanalaisia asioita, leikitään runoja ja keksitään niitä myös itse. Jälkimmäisellä kerralla pajaympäristöön rakennetaan kevyillä lavasteilla vedenalainen tunnelmatila, johon sukellamme luomaan yhteisen kertomuksen. 
Aika: syksy ja kevät
Kohderyhmä: 4-6-v.
Kesto: 2x 45 min.
Tarvikkeet: Ohjaajan mukana
Ohjaaja: sanataidekasvattaja Johanna Hyttinen

Pelasta pörriäinen -teemapaja 

Pajassa tutustutaan pörriäisiin: mehiläiseen ja kimalaiseen, ja niiden tärkeään tehtävään pölyttäjinä. Pajaan saapuva pikku mehiläinen tuo tullessaan pörriäisrunoja ja –leikkejä, mutta myös avunpyynnön: Mesiniityn mehiläismaata uhkaa jokin! Lapset pääsevät pörriäissankareiksi ja kertomaan oman sadun siitä, kuinka mehiläismaa pelastettiin. Samalla karttuu tärkeää tietoa pölyttäjien suojelemisesta.
Aika: kevät
Kohderyhmä: 4-6-v.
Kesto: 2x45min
Paikka: oma päiväkoti
Tarvikkeet: Ohjaajan mukana
Ohjaaja: sanataidekasvattaja Johanna Hyttinen

Satulintujen sukua

Mitä kummaa munasta kuoriutuu? Tässä pajassa haudotaan satulintuja, lennetään mielikuvituksen siivin ja leikitään linturunouden tahdissa. Välissä ehditään myös taiteilla mystisiä munia tai runosiipisiä lintuja. Minkälainen olisi sinun satulintusi? 
Aika: syksy / kevät
Kohderyhmä: 4-6-v.
Kesto: 2x45min
Paikka: oma päiväkoti
Tarvikkeet: Vahaliidut, vesivärit, sakset
Ohjaaja: sanataidekasvattaja Johanna Hyttinen

Teemapaja – ryhmän tarpeista liikkeelle

Lastenkirjallisuuslähtöisessä teemapajassa käsitellään ryhmälle tärkeää aihepiiriä, teemaa tai ilmiötä sanataiteen ja draaman keinoin. Aihe ja pajakokonaisuuden kesto sovitaan yhdessä pajaan ilmoittautuneen yksikön tai ryhmän kanssa.
Aika: syksy / kevät
Kohderyhmä: 3-6-vuotiaat
Kesto: esim. 2 x 45 min. 
Paikka: oma päiväkoti
Ohjaaja: sanataidekasvattaja Johanna Hyttinen


 


Eskareiden taidepajat

Jyväskylän kunnallisen perusopetuksen piiriin kuuluvien esikoululaisten taidepajat ovat osa kulttuuriopetussuunnitelma Kompassia. 

2021-2022 Eskareiden taidepajakuvaukset kulttuuriopetussuunnitelma Kompassin sivuilla


Päiväkotien esitykset 2021

Jyväskylän kaupungin kulttuuripalvelut tarjoaa jokaiseen kunnalliseen ja yksityiseen päiväkotiin sekä kaupungin perhepuistoihin yhden kulttuurielämyksen vuosittain. Esitykset järjestetään maalis-joulukuun aikana ja esiintyjinä kiertävät Taikuri Kari, Herra Höplä, Kattila-company,  Teatteri Pikkirii, Tuomo Rannankari, Teatteri Eurooppa Neljä ja Saga Elgland Company. 

Lisätietoja Päivähoidon Lysti -esityksistä