Skip to main content
Image
Neron portaat talvella

Liikenneväylien liukkautta torjutaan pintaa karhentamalla ja erilaisilla hiekoitusmateriaaleilla. Usein normaalin talvikelin aikaan riittää, kun väylät aurataan hammasterää käyttäen. Varsinaiseen liukkaudentorjuntaan ryhdytään aina mahdollisimman nopeasti liukkauden ilmettyä. Ruutukaava-alueella pyritään liukkaudentorjunnassa käyttämään sepeliä, jolla saadaan vähennettyä keväistä katupölyn määrää. Muilla alueilla käytetään myös hiekkaa. Liuossuolaa käytetään pääsääntöisesti vain mustan jään torjuntaan. Poikkeustilanteissa jäisillä väylillä suolaa käytetään myös hiekoitushiekan seassa.

Kevyen liikenteen väylät hiekoitetaan niiden koko leveydeltä. Kevyen liikenteen väylillä on lain mukaan toimittava kaikkien tienkäyttäjien ehdoilla. Vahinkojen ja vastuukysymysten takia niille ei voi jättää hiekoittamattomia kelkka- ja pulkkauria.

Tekstiviesti varoittaa liukkaista jalankulkukeleistä

Jyväskylässä on käytössä liukkaista jalankulkukeleistä varoittava tekstiviestipalvelu, jonka voi tilata omaan matkapuhelimeen yhdellä tekstiviestillä. Palveluun liittyminen ja varoitusviestien vastaanottaminen on maksutonta.

Lue tästä palvelun tilausohjeet ja toimintaperiaatteet.

Matkapuhelimeen saapuva varoitusviesti auttaa ennakoimaan vaaratilanteita esimerkiksi kenkiin kiinnitettävin liukuestein. Useimmat vakavat liukastumiset sattuvat silloin, kun liukkaus pääsee yllättämään. Etukäteisvaroituksen ansiosta vältetty onnettomuus tuo aina säästöä, niin inhimillisten kärsimysten kuin yhteiskunnalle koituvien hoitokustannusten osalta.

Varovaisuus on talvikeleillä silti aina valttia, vaikkei kelistä olisikaan varoitettu. Varoituspalvelu ei vähennä kunnan tai kiinteistöjen liukkaudentorjuntavastuuta eikä jalankulkijan omaa vastuuta pystyssä pysymisestään.

Keywords: