Skip to main content

7.1.2021

Pohdintaa ihmisen ja luonnon suhteesta, pysähtymistä luonnon monimuotoisuuden äärelle, räiskyvää tunnetta ja tulkintaa. Taidemuseon vuoden 2021 näyttelyissä nostetaan esiin luonnon tärkeä merkitys ihmiselle ja nautitaan värin voimasta.
Vielä ehtii myös tutustumaan uuteen nykytaiteeseen Matkalla maan keskipisteeseen 2020 -näyttelyssä. Kuulumisen ja ulkopuolisuuden teemalla nykytaidetta esittelevä kansainvälinen näyttely on esillä taidemuseossa 14.3.2020 saakka.
Image
Sami Karjalaisen Ketoheinäsirkan kasvu

Maaliskuussa taidemuseon valtaa maamme kautta aikain laajin luontoa käsittelevä valokuvahanke Kenen luonto?, joka tuo luontokuvaajat ja valokuvataiteilijat ensimmäistä kertaa yhteen.  Kuraattori Juha Suonpään kokoama hankkeen avausnäyttely Jyväskylän taidemuseossa esittelee monimuotoisia luontotulkintoja 22 tunnetulta valokuvaajalta. Näyttely toteutetaan yhdessä Taiteen edistämiskeskuksen ja Luovan valokuvauksen keskuksen kanssa. Kenen luonto? laajenee myös Galleria Ratamoon sekä Keski-Suomen museoon.

Taide tutkitusti vahvistaa, lisää elämänlaatua ja luo hyvinvointia. Taide on ollut vahvasti mukana myös Sairaala Novan suunnittelussa. Sairaalaan toteutetun taiteen kantavana teemana ovat keskisuomalaiset kansallispuistot ja Jyväskylän kaupungissa sijaitseva Tourujoen lehto. Sairaala Novan taidekoordinaattorin Teija Isohaudan kokoama näyttely Terveydeksi! tuo teokset museoyleisön tutustuttavaksi originaalien ja valokuvien kautta. Näyttely on esillä taidemuseon Galleriassa 26.3.–16.5.

Taidetila Ilmiössä esittäytyvät maaliskuussa Jyväskylän kesäyliopiston taideopiskelijat, jotka toteuttavat oman lopputyönsä taiteilija Pertti Karjalaisen ohjauksessa. Näyttely on esillä 26.3. alkaen.

Kesäkuussa taidemuseossa avautuu keskisuomalaistaustaisen akvarellistin Kati Immosen laaja yksityisnäyttely, joka esittelee taiteilijan uusinta tuotantoa sekä teoksia vuosilta 2016–2019. Immonen tunnetaan vesivärimaalauksen uudistajana, jonka voimakkaat maalaukset ravistelevat ennakkokäsityksiä perinteisestä tekniikasta. Ympäristökysymykset ja ihmisen ja luonnon suhde ovat taiteilijan viime vuosien tuotannon keskeisiä aiheita. Näyttely on avoinna 4.6.–5.9.

Kesällä taidemuseon Galleriassa nähdään kansainvälisesti ja valtakunnallisesti arvostetun kuvajournalistin Meeri Koutaniemen valokuvia. Jyväskylässä toimivien kulttuurin vapaaehtoisten Kulttuuriluotsien kanssa toteutetun näyttelyn tavoitteena on myös löytää ja kokeilla erilaisia menetelmiä syventää vuorovaikutusta taiteilijoiden, kulttuurista kiinnostuneiden, harrastajien sekä kulttuurialan ammattilaisten välillä. Näyttely on esillä 4.6.–5.9.

Syksyn päänäyttelyssä väri hehkuu vahvan ekspressionistin ja värinkäyttäjän Yrjö Saarisen (1899–1958) teoksissa. Värinäkyjä -näyttely esittelee Jyväskylässä nuoruutensa asuneen ja rohkeana koloristina tunnetun Saarisen tuotantoa. Taiteilijan paletissa luonto ja ihmiset saavat vahvan väritulkinnan. Näyttelyn yhteistyökumppanina on Hyvinkään taidemuseo, jonka tuottama laaja digitaalinen installaatio Saarisen elämästä on esillä museon Galleriassa.  17.9. avautuva näyttely on osa Jyväskylän museoiden yhteistä Väri-teemaista syksyä. Näyttelyn aikana Taidetila Ilmiössä tutkitaan väriä väriteorioiden ja tehtävien avulla.

Näyttelyihin liittyviä taiteilijatapaamisia, työpajoja ja muita tapahtumia toteutetaan kevään aikana verkossa.  Tapahtumista kerrotaan taidemuseon verkkosivuilla ja Facebook-sivuilla.

Lisätietoja

Teija Lammi, intendentti 
puh. 050 462 2695
teija.lammi(at)jyvaskyla.fi

Laura Korhonen, amanuenssi
puh. 050 467 0673
laura.j.korhonen(at)jyvaskyla.fi

Jyväskylän taidemuseon näyttelykalenteri 2021

14.3.2021 saakka
Matkalla maan keskipisteeseen 2020

26.3.–16.5.
Kenen luonto?

26.3.­­­–16.5. Galleria 
Terveydeksi! – Sairaala Novan taidetta

4.6.–5.9.
Kati Immonen

4.6.–5.9. Galleria
Meeri Koutaniemi

17.9.–9.1.2022
Värinäkyjä – Yrjö Saarinen