Skip to main content
Image
Jyväskylän kaupunginteatterin portaikko
Image
Jyväskylän Työväen Teatterin lämpiö

Jyväskylän Työväen Teatterin lämpiö, Valokuvaamo Päijänne 1925–1939

 

Image
Jyväskylän Työväen Teatterin katsomo

Jyväskylän Työväen Teatterin katsomo, Valokuvaamo Päijänne 1925–1939

Jyväskylän Työväenyhdistyksen talo on komea. Sisääntuloaula on kodikas ja ylös kiertyvät portaat avautuvat korkeaan yleisölämpiöön. Tilan tuntu on huikea: valo tulee viistosti ylhäällä olevista ikkunoista ja tähtivalaisimet luovat taianomaista tunnelmaa.

Ollaan Alvar Aallon suunnittelemassa rakennuksessa, jossa Jyväskylän kaupunginteatteri toimi runsaat 20 vuotta. Vuonna 1961 kaupunki osti Jyväskylän Työväen Teatterin osake-enemmistön; kolmikannan muita osakkaita olivat Jyväskylän Työväenyhdistys ja Jyväskylän Työväen Teatteri. Maailmanhistorian ensimmäistä teatteripäivää vietettiin vielä Työväen Teatterin aikakaudella, 27.3.1961.

Omistajan ja nimen vaihtuessa ei mikään oikeastaan muuttunut, sillä likimain sama henkilökunta työskenteli tutuissa tiloissa tutun teatterijohtajan alaisuudessa. 1960-luvun alkupuolella katsojat nauttivat koti- ja ulkomaisesta draamasta, opereteista ja musikaaleista. Lastennäytelmien ensi-illat olivat syysnäytäntökauden lopussa, ja niiden ohjaajana oli usein vanhan ajan teatteridiiva Aune Hurme-Virtanen.

Valokuvat: Keski-Suomen museo