Skip to main content
Image
Ratamon näyttely, Vappu Johansson

6.2.–1.3.2020

Matematiikan abstraktius ja kauneus kiehtovat. Muuttumattomat totuudet - niiden yhteys luonnon ymmärtämiseen.

Vappu Johanssonin uusimmissa teoksissa lähtökohtina on ollut tietoliikenteen visualisaatiomalleja, mikroskooppikuvia tai yksityiskohtia tekijän kännykkäkuvista. 

Johansson käyttää työssään syväpainografiikan eri tekotapoja, piirtämistä ja kollaasimenetelmiä.

Metta Savolainen on työskentelyssään lähtenyt liikkeelle yhdestä antiikin ajan klassisesta matematiikan ongelmasta, ympyrän neliöimisestä: miten voidaan geometrisesti konstruoida eli harpilla ja viivaimella piirtää alaltaan yhtä suuret neliö ja ympyrä. Ympyrän neliöiminen on puhtaasti teoreettinen ongelma, jota monet matemaatikot yrittivät vuosisatoja ratkoa vain ratkaisemisen ilosta ja ehkä kunnianhimonkin vuoksi, kunnes vuonna 1882 saksalainen Ferdinand Lindemann todisti sen mahdottomuuden algebraalisin keinoin.

Savolaisen teosten toteutustapana on akvarellimaalaus.

Vappu Johansson ja Metta Savolainen työskentelevät Helsingissä samalla Arabian Taidegraafikoiden työhuoneella. Taiteilijoita yhdistää kiinnostus tieteen ja taiteen yhtymäkohtiin. Heillä on aikaisemmin ollut kolme yhteisnäyttelyä: Malmitalo, Helsinki 2015, Vanha Kappalaisentalo, Porvoo 2016, Galleria Saskia, Tampere 2018.

Image
Ratamon näyttely, Metta Savolainen

Metta Savolainen, Heksagoni (vaaleanpunainen ja musta), akvarelli, 55x76 cm, 2019

Image
Ratamon näyttely, Vappu Johansson

Vappu Johansson, Frog underneath 2, syväpaino ja mehiläisvaha, 40cm x30cm, 2019