Skip to main content

13.9.2023

Image
Omenat puussa. Image Tarja Ylitalo
Puutarhajätteitä ei voi viedä kaupungin metsiin ja puistoihin, vaan ne tulee joko hyödyntää kotipihassa tai viedä jätekeskukseen Mustankorkealle.

Puutarhajäte ei kuulu maastoon

Puutarhan syystöiden yhteydessä syntyy joskus runsaastikin erilaista oksa-, lehti- tai haravointijätettä. Vastuulliseen puutarhan hoitoon kuuluu puutarhajätteen asianmukainen käsittely. 

- Puutarhajätteet voit kompostoida omalla kiinteistöllä erillisessä puutarhajätteelle tarkoitetussa kompostorissa tai kompostorikehikossa. Isoimmat oksat ja risut kannattaa hakettaa ja hyödyntää omassa puutarhassa katteena pensaiden juurilla, vinkkaa ympäristötarkastaja Anu Surakka

Asemakaava-alueella ei saa myöskään polttaa risuja ja oksia. Jos puutarhajätettä syntyy paljon tai sen omatoiminen käsittely ei ole mahdollista, sitä voi viedä Mustankorkean jätekeskukseen.

Kaupungin metsiin, puistoihin tai muille alueille puutarhajätettä ei saa viedä. Maastoon viedyt risukasat ja puutarhajäteläjät ovat epäsiistejä, ja lisäksi kottikärrykuljetuksella monet haitalliset vieraslajit pääsevät valitettavasti leviämään tehokkaasti uusille alueille. Siellä ne valtaavat elintilaa luonnon omilta lajeilta.

- Pidetään yhdessä kaupunkiympäristömme ja virkistysalueet viihtyisinä eikä anneta haitallisten vieraslajien levitä, kannustaa Surakka. 

Laita ylimääräiset omenat kompostiin tai vie Mustankorkealle

Jos omaan pihaan kertyy omenoita, joita ei jaksa syödä, ne kannattaa yrittää hyödyntää pakastamalla, mehustamalla ja tarjoamalla muille. Ylimääräiset omenat tulee viedä Mustankorkealle. Pieniä määriä ylimääräisiä omenoita voi yrittää kompostoida tiiviissä biojätekompostorissa, mutta ei avonaisessa puutarhajätteelle tarkoitetussa kompostissa. Myös esimerkiksi muumiotaudin pilaamille omenoille Mustankorkea on oikea osoite. 

Ylijäämäomenoiden kippaaminen metsään tai puistoon on kiellettyä. Ne saattavat mädätessään haiskahtaa ja houkutella asuinalueelle rottia.

Yhdellä päivämaksulla voit viedä monta peräkärryllistä puutarhajätettä Mustankorkealle 

Mustankorkealle voit viedä puutarhajätettä 12,50 euron päivämaksulla sen aukioloaikoina mihin vuodenaikaan tahansa. Päivämaksu tarkoittaa sitä, että voit viedä niin monta peräkärrykuormaa päivän aikana kuin ehdit, ja maksat vain ensimmäisestä kuormasta.

Puutarhajätettä vastaanotetaan yleensä toukokuussa maksutta. Seuraavan kerran Mustankorkea vastaanottaa puutarhajätettä maksutta siis toukokuussa 2024.