Skip to main content

25.11.2021

Koronarokotukset ovat edenneet hyvin influenssarokotteiden rinnalla. Yhteensä on annettu 233 000 koronarokoteannosta ja 24 000 influenssarokotetta.
Image
Hoitaja rokottaa potilasta

Kaksi koronarokoteannosta on Jyväskylässä, Hankasalmella ja Uuraisilla saanut noin 110 000 asukasta, ja kolmansia annoksia on pistetty noin 6000. 

Rokotekattavuuden nosto auttaisi paljon

Julkisuudessa on spekuloitu paljon sillä, mitkä uudet ryhmät mahdollisesti ovat seuraavaksi tulossa kolmannen koronarokotuksen piiriin. Jyväskylän terveyspalvelut seuraa tarkasti Sosiaali- ja terveysministeriön ja THL:n ohjeistusta ja järjestää toiminnan niiden pohjalta. 

Jyväskylässä kahden rokotusannoksen saaneiden hyvä suoja vakavaa koronatautia vastaan on näkynyt siten, ettei koronapotilaiden aiheuttama kuormitus merkittävästi ole kaupunginsairaalassa kasvanut, vaikka tartuntoja on viime viikkoina ollut paljon. 

– Nykyisen kaltaisesta tautitilanteesta ja sen aiheuttamista hankaluuksista eroon pääsemisessä rokotekattavuuden nosto 80 prosentista 90 prosenttiin olisi erittäin tehokas toimenpide, kuten THL:n ja STM:n laskelmin on osoitettu. Toivomme siksi kaikkien, joilta rokotus tai tehoste edelleen puuttuu, tulevan rokotteelle nopeasti, sanoo tartuntataudeista vastaava lääkäri Ilkka Käsmä. 

Kuka saa kolmannen koronarokotteen?

Kolmatta koronarokotetta saavat THL:n määrittelemät ryhmät. 80 vuotta täyttäneille aikaa tarjotaan soittamalla. Annosvälin tulee olla vähintään kuusi kuukautta kakkosannoksesta. Sama rokotusväli koskee 60–79 -vuotiaita, joita muistutetaan ajanvarausoikeudesta tekstiviestillä. 12–59 -vuotiaat riskiryhmäläiset eivät saa soittoa eikä tekstaria, mutta he voivat varata ajan itse samalla kuuden kuukauden rokotusvälillä. Varausoikeus aukeaa kuuden kuukauden kuluttua kakkosannoksesta.  

Koronavirustaudin jo sairastaneille suositellaan rokotusta noin kuuden kuukauden kuluttua sairastetun taudin jälkeen. 

Voimakkaasti immuunipuutteiset ovat oman ryhmänsä, jolla rokotusajat on jo sovittu. 

Ilman ajanvarausta pääsee piikille myös 48-viikolla

Ajanvaraukseton koronarokotus toimii myös viikolla 48 joka arkipäivä. Killerillä walk in -rokotusajat ovat maanantaina ja keskiviikkona kello 8–17.30 sekä tiistaina, torstaina ja perjantaina kello 8–15. Kuokkalassa aikaa varaamatta pääsee koronarokotteelle maanantaina, keskiviikkona ja perjantaina kello 8–15 sekä tiistaina ja torstaina kello 8–17.30.

– Tilapäisenä rokotuspisteenä viikolla 48 toimii Monikulttuurikeskus Gloria, johon voi tulla koronarokotteelle sekä kysymään siitä. Siellä ajat ovat 30.11. tiistai kello 12–15, 1.12. keskiviikko kello 9–13 ja 15–18 sekä 2.12. torstai kello 9–13 ja 15–18. Rokotukseen voi tulla myös ilman suomalaista sosiaaliturvatunnusta, kertoo palvelukoordinaattori Raija Loikkanen Jyväskylän terveyspalveluista.
 

Lisätiedot

- palvelukoordinaattori Raija Loikkanen, p. 040 579 3419, Jyväskylän kaupunki, sosiaali- ja terveyspalvelut, avosairaanhoito, koronatyö
 

Keywords: