Skip to main content
Image
Ikääntyneiden palveluita Suomen käsityön museon avoimessa pajassa.

Etuja eläkeläisille pääsylipuista

Jyväskylän taidemuseoon, Keski-Suomen museoon ja Suomen käsityön museoon on saatavilla eläkeläislippuja. Museoissa käy myös museokortti

Pääsymaksut: 

 • aikuiset 8 €
 • eläkeläiset 6 €
 • opiskelijat 4 €
 • alle 18-vuotiaat maksutta (taidemuseoon kaikki alle 24-vuotiaat maksutta)
 • Ryhmälippu (väh. 10 henkeä) 6 €/henkilö

Perjantaisin kaikkiin museoihin vapaa pääsy.  

Jyväskylän taidemuseo

Kauppakatu 23, Jyväskylä
p. 050 577 2712, myös opastusvaraukset. 
taidemuseo [at] jyvaskyla.fi
Avoinna ti–su klo 11–18
www.jyvaskyla.fi/taidemuseo

Nykytaiteen kiehtovat ilmiöt, keskisuomalainen kuvataide, suomalainen ja kansainvälinen taidegrafiikka ja piirustus ovat Jyväskylän taidemuseon toiminnan keskiössä, samoin kuvataiteen saavutettavuus ja yleisön osallisuus. Jyväskylän taidemuseo toimii alueellisena vastuumuseona yhdessä Keski-Suomen museon kanssa. Taidemuseo vastaa alueellisesta taidemuseotehtävästä Keski-Suomessa.

Jyväskylän taidemuseo ylläpitää yhteistyössä Luovan valokuvauksen keskus ry:n kanssa Grafiikka- ja valokuvakeskus Ratamoa, johon kuuluvat Galleria Ratamo sekä grafiikan ja valokuvauksen työtilat Veturitalleilla.

Esteetön pääsy. Kaikkiin kerroksiin pääsee hissillä. Liikkumisesteisten WC-tilat sijaitsevat ensimmäisessä kerroksessa. Pyörätuoli on lainattavissa museokäynnin ajaksi. 

Liikkumisesteisille on yksi pysäköintipaikka Kauppakadulla Säästöpankki Optian edessä. Taidemuseon edessä on taksitolppa. 

Vapaa pääsy Sota- ja rintamamiesveteraaneille ja lotille, Kulttuuriluotsin seurassa sekä henkilökohtaisille avustajille. Opaskoirilla on lupa tulla museoon.

Lainattavat materiaalisalkut

Materiaalisalkut sopivat muisteluun, yhteisiin hetkiin eri teemojen ympärillä sekä moniaistiseen virkistykseen niin vapaaehtoisten kuin ammattilaisten käyttöön. Ne sopivat eläkeläisryhmiin, keskustelukerhoihin tai vanhusten hoitotyön yksiköihin. 

 • salkussa on sisällä ohjeita ja ideoita, miten sitä voi käyttää kotona, laitoksissa tai pienryhmissä
 • Lainaaminen maksutonta. 
 • Salkut voi noutaa taidemuseolta tai lähettää Matkahuollon tai Postin kautta, lainaaja vastaa kustannuksista. 
 • Noutopaikka on Jyväskylän taidemuseo, Kauppakatu 23. Sovi lainaamisesta ti-su klo 11-18, Paula Jurvelin tai Sanna Lahti p.  puh. 050 577 2712 tai sähköpostitse taidemuseo [at] jyvaskyla.fi.

Ateneumin taidesalkku 
Taidesalkku sisältää 20 A3-kokoista laminoitua painokuvaa Ateneumin kokoelmateoksista. Myös moniaistisen kokemuksen toteuttaminen onnistuu yhdistämällä kuviin tuoksuja, musiikkia tai kosketeltavia materiaaleja. Voit tilata myös kulttuuriluotsin salkkua esittelemään. Salkun koko on 30 x 42 cm x 1,5 cm.

Elävät värit, näyttely ja työpaja
Elävät värit on jyväskyläläisen naisryhmän Leidien taidemuseossa syntyneistä maalauksista. Näyttelyssä on myös käteen otettavia värimaalauksia, runoja ja värirentoutusohjeita. Leidit tulevat pyynnöstä ripustamaan näyttelyä, lukemaan runojaan ja maalaamaan vanhusten ja muistisairaiden kanssa. Värituokiosta voi henkilökunta saada virkistystä ja vinkkejä näyttelyn ja matkalaukun virikemateriaalin käyttöön osana hoitotyötä. 

Näkemyksiä, moniaistinen materiaalisalkku  
Ensimmäiset keskisuomalaiset taiteilijat Jonas Heiska, Juuso Putro, Edvin Hämäläinen, Hannes Autere, Oskar Raja-aho, Alvar Cawén, Urho Lehtinen ja Carl Bengts ovat syntyneet 1800-luvun lopussa ja vaikuttivat 1900-luvun alkupuolella. Näkemyksiä-muistelusalkku välittää moniaistisesti elävän kuvan elämästä sata vuotta sitten pikkukaupungissa ja maaseudulla. Maalauksista on A3-kokoiset laminoidut kuvat, kosketeltavat kohokuvat sekä teoskuvailut äänitteinä ja pistekirjoituksella.  Lisäksi näyttelyyn kuuluu teoksiin liittyviä taiteilijatarvikkeita ja kosketeltavia esineitä, materiaaleja ja tuoksuja. Salkku soveltuu myös näkövammaisille. 

Verkkonäyttelyt

Ikäihmisille suositelluissa verkkonäyttelyissä voi tutustua taiteeseen ja tehdä pieniä tehtäviä. Osa teoksista on myös kuvailutulkattu. 
Verkkonäyttelyt kootusti verkossa www.jyvaskyla.fi/jyvaskylan-taidemuseo/nayttelyt/verkkonayttelyt

Tapahtumia

Ajankohtaisimmat tapahtumatiedot Jyväskylän taidemuseon tapahtumasivulta

Senioripäivä
Pääsymaksuton, ohjelmallinen senioripäivä lokakuussa Vanhusten viikolla.    

Muistiystävällisen museokierros
Keväisin ja syksyisin järjestettävä museokierros on suunnattu muistisairaille ja heidän omaisilleen. Museokierros aloitetaan kahvittelulla ja kierros tehdään pienryhmissä kulttuuriluotsien johdattamana. Taidemuseo on kierroksen ajan suljettu muulta yleisöltä. 

Museokierros Kulttuuriluotsin kanssa
Vapaa pääsy museoihin, esim. kotihoidon asiakkaiden virkistykseen. Sovi luotsausaika Hannemari Laitinen, p. 050 338 1114, hannemari.laitinen [at]jyvaskyla.fi
Lisätietoja www.jyvaskyla.fi/kulttuuri/kulttuuripalvelut/kulttuuriluotsit 

Keski-Suomen museo

Alvar Aallon katu 7, Jyväskylä
p. 014 266 4346 
ksmuseo.info [at] jyvaskyla.fi 
Avoinna ti–su klo 11–18
www.jyvaskyla.fi/keskisuomenmuseo

Keski-Suomen museo, tuttavallisemmin KeMu, kutsuu sinut tutkimusmatkalle keskisuomalaisuuteen. Täällä Ruusupuistossa Alvar Aallon suunnittelemassa upeassa museorakennuksessa voit huoletta vierailla, tutustua näyttelyihin tai vierailla muuten vain! 

KeMu on pitänyt huolen myös, että olet päässyt piipahtamaan mahdollisemman usein ihanissa ja sympaattisissa pikkumuseoissamme, joita ovat Käsityöläismuseo, Heiskan taiteilijakoti, Pienmäen talomuseo, Niitynpään työläiskotimuseo sekä Jyväskylän kunnallistekniikan museo. Nyt kuitenkin koronatilanteen vuoksi pikkumuseot ovat suljettu. 

Keski-Suomen museossa pääsee liikkumaan kaikkiin kerroksiin ja näyttelyihin esteettömästi hissillä. Liikkumisesteisten WC-tilat sijaitsevat ensimmäisessä kerroksessa. 

Opas- ja avustajakoirat ovat tervetulleita museoon. Uudistettu museomme on saanut kehuja myös siitä, että näyttelyistä löytyy hyvin myös kosketeltavia esineitä ja asioita.

Tapahtumia

Ajankohtaiset tapahtumatiedot löytyy aina Keski-Suomen museon verkkosivuilta

Vanhusten viikko: KeMu kutsuu etsimään keskisuomalaisuutta!
ti–pe 5.–8.10.2021 klo 11–18
Elämyksiä, nostalgiaa, yhteistä tekemistä ja oivalluksia. Keski-Suomen museon pysyvässä Keskisuomalaisuutta etsimässä -näyttelyssä ollaan keskisuomalaisuuden jäljillä aina esihistoriasta vuoteen 2000. Runsailla esineillä, valokuvilla, tarinoilla ja toiminnalla ryyditetty näyttely tarjoaa oivan mahdollisuuden löytää juurensa, lähteä nostalgiselle matkalle nuoruusvuosiin tai viettää hauska hetki yhdessä lastenlasten kanssa. Näyttely pohtii ja esittelee keskisuomalaisen ihmisen elämää eri vuosituhansina, -satoina ja -kymmeninä. Näyttelyssä voi esimerkiksi kuunnella muistoja ja kertomuksia, ihmetellä ja ihailla muuttuvaa keskisuomalaista maisemaa ja ympäristöä, piipahtaa elokuvissa, lueskella sarjakuvaa kaupungin perustamisvaiheista tai fiilistellä savusaunan ja urheilun tunnelmia. Löytyypä näyttelystä myös kaksi isoa pienoismallia Jyväskylän kaupungista. 

Vanhustenviikon kunniaksi KeMu tarjoaa eläkeläiskortilla ilmaisen sisäänpääsyn museoon. Lämpimästi tervetuloa!

Keski-Suomen museon näyttelyt

Keskisuomalaisuutta etsimässä
Mitä ihmettä on se keskisuomalaisuus? KeMun uudessa pysyvässä näyttelyssä ollaan keskisuomalaisuuden jäljillä aina esihistoriasta vuoteen 2000. Keskisuomalaisuutta etsimässä -näyttely pohtii ja esittelee keskisuomalaisen ihmisen elämää eri vuosituhansina, -satoina ja -kymmeninä. Näyttelystä löytyy monipuolisesti katsomista, kuunneltavaa ja tekemistä kaiken ikäisille. Näyttelyssä voi esimerkiksi kuunnella muistoja ja kertomuksia, ihmetellä ja ihailla muuttuvaa keskisuomalaista maisemaa ja ympäristöä, piipahtaa elokuvissa, lueskella sarjakuvaa kaupungin perustamisvaiheista, fiilistellä savusaunan, urheilun tai räpin tunnelmia. Ja miltäpä tuntuisi kokeilla 1960-luvun tanssin taikaa jukeboxin tunnelmissa? Löytyypä näyttelystä myös kaksi isoa pienoismallia Jyväskylän kaupungista.

Kurkkaa myös vaihtuvien näyttelyjen sisällöt Keski-Suomen verkkosivuilta

Suomen käsityön museo

Kauppakatu 25, Jyväskylä
p. 014 266 4370
craftmuseum.info [at] jyvaskyla.fi
Avoinna ti–su klo 11–18
www.craftmuseum.fi

Ihan Jyväskylän ydinkeskustassa sijaitsevaan Suomen käsityön museoon on helppo tulla. Se on sopivan kokoinen ja siellä viihtyy koko perhe. Pohjakerroksen perusnäyttelyiden lisäksi museossa on monta pientä näyttelyä yhtä aikaa. Käsitämme käsityön hyvin laajasti: näyttelyissä esitellään erilaisia käsityötekniikoita ja niiden taitajia ja myös taidekäsityötä. 

Tilat ovat esteettömät avustettuina. Katutasoon pääsee pyörätuolilla. Muihin kerroksiin pääsee porrashissiin mahtuvilla pyörätuoleilla. Katutasosta pääsee ensimmäiseen kerrokseen porrashissillä. Ensimmäisestä kerroksesta pääsee suuremmalla henkilöhissillä pohjakerrokseen ja toiseen kerrokseen. Inva-wc sijaitsee katutasossa. Opas- tai avustajakoirat ovat tervetulleita museoomme.

Invaparkkipaikka on Kauppakadulla, osoitteessa Kauppakatu 23, pankin edessä. Parkkipaikan kohdalla Kauppakatu on pihakatua, joka alkaa Kilpisenkadun ja Kauppakadun risteyksestä yliopistolle päin. Käsityön museon suuntaan Kauppakatu jatkuu kävelykatuna.

Vapaa pääsy avustajille, sota- ja rintamaveteraaneille, lotille ja sotainvalideille sekä Vammaiskortin haltijan avustajille ja tukihenkilöille. 

Lainattavat muistelusalkut

Viittä eriteemaista salkkua voi lainata niin vapaaehtoiset kuin ammattilaiset vanhusten hoitotyön yksiköihin, eläkeläisryhmiin, keskustelukerhoihin ja koteihin yksiköihin ympäri maata. Muistelusalkkujen esineisiin saa tutustua kaikin aistein. 

 • Alusvaate-muistelusalkun sisältämät naisten ja miesten alusvaatteet eri vuosikymmeniltä muistuttavat, miten ennen pukeuduttiin. Millaisia olivat näkymättömissä olleet alusvaatteet? 
 • Kansakoulu-muistelusalkku nostaa pintaan muistot laskentotunnista välituntiin ja aamuhartaudesta kotimatkaan. 
 • Marimekko-muistelusalkku luo yhteisiä mukavia hetkiä Marimekko-muistojen parissa. 
 • Muistojeni ryijy -muistelusalkku kertoo ryijyn historiasta, ryijyjen valmistamisesta ja käsitöiden tekemisestä.
 • Pelkkää paperia -muistelusalkku herättää muistoja niin jokapäiväisistä asiapapereista kuin pula-ajan paperinarutuotteista.

Salkkuvaraukset verkkolomakkeella www.lyyti.in/muistelusalkut 
Maksuttomien salkkujen laina-aika on 1–4 viikkoa.
Noudot Kilpisenkatu 12, Jyväskylä. Salkut voidaan myös postittaa, postikuluista vastaa tilaaja.

Lisätietoja: reetta.nikkarikoski [at] jyvaskyla.fi, p. 014 266 4380 

Tapahtumia

Ajankohtaiset tapahtumatiedot suoraan Suomen käsityön museon verkkosivuilta

Senioriviikko: Luontomandaloita työpajassa
ti-to 5.–7.10. klo 11–14 
Tervetuloa kokoamaan mandaloita luonnonmateriaaleista yhdessä museon vapaaehtoisten kanssa. Eläkeläiskortilla vapaa pääsy, ei ennakkoilmoittautumista. 

Suomen käsityön museon näyttelyt

Museon perusnäyttelyissä Käsityössä elämän tuntu ja Komeasti juhlaan otetaan nostalginen aikamatka käsityön tarinaan eri vuosikymmeninä ja ne tarjoavat kosketuspintaa suomalaiseen arkeen ja juhlaan. Näyttelyissä tarkastellaan käsityön merkitystä suomalaisessa yhteiskunnassa, tutkaillaan käsityön aikaa osana historian kaarta ja ihaillaan menneiden aikojen juhla-asuja Suomen kansallispukukeskuksen perusnäyttelyssä.

Suomen käsityön museon vaihtuvissa näyttelyissä käsityö esitellään ammattina, taiteena ja harrastuksena. Näyttelyissä esitellään uusia näkökulmia käsillä tekemiseen, otetaan kantaa ja tuotetaan elämyksiä ja kokemuksia niin museon omien kokoelmien kuin muiden museoiden ja toimijoiden sekä yksityisten henkilöiden kokoelmien kautta.