Skip to main content
Image
Lapsen piirros
Hyvinvoivana koulutielle
Image
Lapsen piirros

Blim! Kännykkään tuli ilmoitus Wilmasta, päätös koulupaikasta on tullut!

Nykyään tieto tulee sähköisesti. Enää ei mennä tarkastamaan nimilistaa koulun ovesta, pääseekö kaveri samaan kouluun ja ketä muita oppilaita tuntee listasta. Koulunaloitusta voi odottaa malttamattomana, mutta myös jännittyneenä.

Muutamia asioita on hyvä aloittaa harjoittelemaan jo kesällä, niin koulunaloittamiseen liittyvä jännitys ja huoli saattavat helpottaa.

”Muista aina, liikenteessä, monta vaaraa ompi eessä…” Laulun sanoin, koulumatkan varrella voi tulla uusia, vieraita tilanteita eteen. Mitä enemmän matkaa kulkee, sitä luotettavammaksi kulku käy ja joskus se sitten onnistuu yksinäänkin.

”Popsi, popsi porkkanaa…” Hyvä ja monipuolinen ruoka antaa energiaa oppimiseen ja kasvuun. Aamupalan tekeminen ja syöminen kotona kouluaamuisin voi olla monelle uusi asia.

”Hyvää yötä, pieni nalle silmät sulkee…” Uudet paikat ja kaverit, kouluaikaan sidottu rytmi, vastuu itsestään ja kasvu vievät myös voimia pieneltä oppilaalta. Unentarve voi lisääntyä, jopa huomattavasti. Vapaa-aika on hyvä säilyttää leikkiin ja lepoon. Ja ajoissa nukkumaan, jotta jaksaa taas seuraavan päivän ylä- ja alamäet.

Päivän aikana sattuu ja tapahtuu. Paljon voi olla kerrottavaa aikuiselle kotona, tai sitten ei. Kuitenkin huoltajan on tärkeää olla tukena ja turvana, antaa aikaa, kysyä kuulumisia ja olla aidosti kiinnostunut pienestä koululaisestaan.

Näistä asioista juttelemme myös kouluunlähtötarkastuksessa kouluterveydenhuollossa.

23.4.2018

Aurinkoista kevättä toivottaa kouluterveydenhuollon terkkarit!

Keywords: