Skip to main content
Image
Ratamon tiiliseinä

2.6.–26.6.2016

Galleria Ratamossa avautuu 2.6. Irrma Tonterin ja Laura Vainikan yhteisnäyttely Etäisyys. Näyttelyssä etäisyyden voi nähdä liittyvän välimatkan ajatukseen, mutta se voi olla myös ohimenevyyden ja pysyvyyden välinen etäisyys. Olemisen ja havainnon hetkellisyys on vahvasti läsnä molempien teoksissa. Myös katsominen ja näkeminen liittyvät tähän teemaan.

Näyttelyssä on esillä eri painomenetelmin toteutettuja teoksia. Kumpikaan taiteilijoista ei kuitenkaan tee teoksia, jotka ovat lajityypissään ilmeisimpiä. Taiteilijoina heitä yhdistää kiinnostus tilaan, paperiin materiaalina sekä teosten moniaistillisuus. Kummankin teokset liikkuvat aistien äärirajoilla.

Irma Tonterin teoksissa on yhdistelty monia eri menetelmiä, syövytyksiä kuparille yhtä hyvin kuin digitaalisia tulostusmenetelmiä. Menetelmät sisältävät itsessään ajallisen etäisyyden. Teosten toteutustapa ei kuitenkaan ole tärkein asia töiden kokemiseen - riittää kun katsoja malttaa asettua teoksen ääreen.

Laura Vainikka työskentelee usein monotypiatelausmenetelmän parissa sen sisältämän hetkellisyyden elementin vuoksi. Häntä kiinnostaa havainnon ja ajattelun välinen etäisyys ja iihen liittyvä prosessi. Jokainen syntyvä vedos on ainut ja uniikki ja vedoksessa näkyvä jälki synnyttää kuvan katsojan mieleen hiljalleen, ajan kanssa.

Niin Tonteri kuin myös Vainikka asuu ja työskentelee pääkaupunkiseudulla. Kollegoina heillä on pitkä historia, he ovat jakaneet yhteisen työhuoneen vuosia. Ensimmäisen yhteisnäyttelynsä he pitivät vuonna 2014, Taidekeskus Antaresissa, Sippolassa.

irmatonteri.fi/

lauravainikka.wordpress.com/