Hyppää pääsisältöön
Kuva
Keskusta ilmasta kuvattuna. Kuva Ari Heinonen

Jyväskylän keskustassa toteutetaan paljon kunnostus- ja rakennushankkeita tulevina vuosina. Ydinkeskustaan on rakentumassa uutta asumista muun muassa Kalevankadulle ja Kauppakulmaan Kauppakadun, Väinönkadun ja Vapaudenkadun väliselle alueelle. Lisäksi käynnistymässä on pysäköintitalo P-paraatin rakentaminen Kirkkopuiston paraatiaukion alle sekä paikallisliikennekeskuksen kunnostus Vapaudenkadulla. Tulevina vuosina saneerataan myös ydinkeskustan katuja ja pidetään näin katujen korjausvelka kurissa.

Eri rakennushankkeet on vaiheistettu siten, että ne luovat toisilleen synergiaetua. Samassa yhteydessä on järkevää kunnostaa myös ne kohteet, joiden kunnostus tulisi ajankohtaiseksi muutaman vuoden kuluttua. Vaikka tulevina vuosina onkin ydinkeskustassa käynnissä useampia rakennushankkeita, on keskustaan edelleen helppo saapua millä kulkupelillä tahansa. Myös joukkoliikenne säilyy sujuvana paikallisliikennekeskuksen kunnostuksesta ja katutyömaista huolimatta, sillä korvaavat pysäkit ja reitit on suunniteltu huolella etukäteen.

Kuva
Ilmakuva ydinkeskustasta. Kuva Kaisa Ristimella

Kuvassa rakennus-/saneerauskohde ja saneerauksen aikataulu.


P-paraati

Pysäköintitalo P-paraatin rakentamisen valmistelevat työt käynnistyvät elokuussa. Valmistelevina töinä toteutetaan kunnallistekniikan sekä sähkö- ja telekaapeleiden siirrot ennen varsinaisten rakennustöiden aloitusta. 

Tästä johtuen Vapaudenkatu suljetaan yleiseltä liikenteeltä Gummeruksenkadun ja Asemakadun välillä ja Kilpisenkatu Kauppakadun ja kaupunginteatterin välillä. Gummeruksenkadun läpiajo suljetaan Paraatiaukion ja kaupungintalon välillä. Kirjaston linja-autopysäkit siirtyvät Hannikaisenkadulle Kirjanpainajan puiston kohdalle. Katso kartta (pdf) liikennejärjestelymuutoksista.

Lisätiedot:

Hannu Leskinen, p. 020 743 6847, hannu.leskinen[at]jyvas-parkki.fi

Kalle Kolehmainen, p. 040 085 4859, EXT.kalle.kolehmainen@ramboll.fi

Paikallisliikenneterminaalin saneeraus

10.8.2022 alkaen paikallisliikennekeskus siirtyy evakkoon Asemakadulle P-paraatin rakentamisen ajaksi. Itse P-paraatin rakentaminen alkaa vasta vuoden 2023 alussa, mutta rakentamiseen vaikuttavat johtosiirrot alkavat jo elokuussa 2022.  Johtosiirtojen vuoksi Vapaudenkadun ja Kilpisenkadun välinen risteys avataan, ja tämän vuoksi joukkoliikenteen ajaminen Vapaudenkadulla estyy.

Kaikki paikallisliikennekeskuksen 7 pysäkkiä siirtyvät Asemakadulle. Foorumin parkkihallin puoleiselle pysäkkialueelle tulevat keskustan 5,6 ja 7 pysäkit ja Sokos hotellin puoleiselle pysäkkialueelle tulevat keskusta 1,2,3 ja 4 pysäkit. Asemakadun tilasta johtuen pysäkit 5 ja 6 yhdistetään yhdeksi pysäkiksi sekä toiselta puolelta keskusta 1 ja 2 pysäkit yhdeksi pysäkiksi sekä pysäkit 3 ja 4 yhdeksi pysäkiksi.

Keskustasta poispäin lähdettäessä Voionmaakadun suuntaan kulkeva liikenne kulkee reittiä Asemakatu – Hannikaisenkatu - Cygnauksenkatu. Keskustaan päin tullessa Voionmaankadun suunnan liikenne kulkee Vaasankadun kautta Hannikaisenkadulle ja täältä Asemakadulle.

Keskussairaalantien, Länsi-Päijänteentien sekä Rantaväylän suuntaan kulkeva liikenne ajaa suoraan Hannikaisenkatua. Keskustaan takaisin tullessa ajetaan suoraan Hannikaisenkadulle ja sieltä Asemakadulle.  Työmaasta johtuen Vapaudenkatua ei voida liikennöidä enää Paikallisliikenneterminaalin ja Ruusupuiston välisellä tieosuudella, jonka vuoksi Kirjaston 1,2 sekä 5 ja 6 pysäkit jäävät työmaan ajaksi pois käytöstä. Lisäksi Lounaispuisto 1 ja 2 pysäkit jäävät myös tämän vuoksi pois käytöstä. Hannikaisenkadulle tulee yksi korvaavapysäkki pari Työterveysaallon kohdalle. Työterveysaaltoa vastapäätä on jo tällä hetkellä olemassa oleva Maakuntakeskus-niminen pysäkki, joka saa parikseen tien toiselle puolelle tulevasta ajorata pysäkistä.  Pysäkki sijoittuu työterveysaallon viereiselle puistoalueelle.

Gummeruksenkadun, Vapaudenkadun ja Kilpisenkadun saneeraukset

Gummeruksenkatu, Kilpisenkatu ja Vapaudenkatu saneerataan. Saneeraukset käynnistyvät 2023 keväällä.

Lisätiedot: Jari Lohi, p. 050 599 6100, jari.lohi[at]jyvaskyla.fi