Hyppää pääsisältöön
Kuva
Älypuhelin
Vanhempi käskee: ”Nyt pelit pois!”, lapsi vastaa: Ei vielä!
Kuva
Älypuhelin

Kuulostaako tutulta? Virtuaalipelien pelaaminen voi viedä ison siivun kesälomasta, mutta onneksi ovat vanhemmat, joiden tehtävänä on pitää tilanne hallinnassa. Peli on lapselle tärkeä ja kesken jättäminen voi tuntua vaikealta. Pelatessa voi ajantaju helposti hämärtyä, joten tarvitaan vanhempien tukea pelaamisen hallitsemiseen.

On hyvä jutella etukäteen paljonko yksi peli/kierros kestää ja siihen suhteutettuna määrittää peliaikaa. Lapsi pääsee itsekin valmistautumaan lopettamisen, kun se suunnitellaan etukäteen. Ajan seuranta kännykän ajastimella voi olla hyvä ratkaisu, tai 5min varoitus, sitten 1min varoitus ja sitten yhdessä viedään pelitilanne loppuun. Lisäksi lapsen ja nuoren aivot eivät ole vielä täysin kehittyneet: riippuvuuksia syntyy helpommin.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittaa ruutuaikaa viihdemedian ääressä olevaksi korkeintaan kaksi tuntia päivässä. Kaikkien 7–18-vuotiaiden tulee liikkua vähintään 1–2 tuntia päivässä monipuolisesti ja ikään sopivalla tavalla sekä yli kahden tunnin pituisia istumisjaksoja tulee välttää.

Liiallinen ruutuaika voi vaikuttaa muihin tärkeisiin, terveyttä edistäviin asioihin: Liikunta ja ulkoiluaika vähenevät, kavereiden näkeminen voi vähentyä, nukahtaminen viivästyy, mieliala voi laskea, voi ilmetä päänsärkyjä, niska-hartiaseudun ongelmaa, oppimisvaikeutta, luovuus voi vähentyä, myös napostelu voi lisääntyä ja jopa ylipainoa voi kertyä.

Ruutuajan rajaamisen taito on tärkeä opittava taito tämän hetken lapsille. Entä miten meidän aikuisten ruutuajan rajaaminen, kuka sen tekisi? Ehkäpä on vain opeteltava näyttämään mallia lapsille.

Mukavaa (ruuduttoman) läsnäolon aikaa kaikille toivottavat Liisa Antikainen ja muut kouluterveydenhoitajat.

P.S. Laita se ruutu pois tieltä ja lähde keksimään vapautuvalle ajalle mukavaa tekemistä!

16.7.2018

Asiasanat: