Hyppää pääsisältöön
Kuva
hammasinstrumentteja
Välinehuoltoprosessi käsittää monta työvaihetta sisältävän kokonaisuuden: instrumenttien kuljettamisen, pesun, desinfioinnin, kuivauksen, tarkistuksen, pakkauksen, steriloinnin, varastoinnin sekä asiakkaille toimittamisen.
Kuva
hammasinstrumentteja

Olen välinehuoltaja Hanna-Leena Sell. Työskentelen Palokan sekä tarvittaessa myös Kyllön välinehuollossa. Vuoden 2017 alussa valmistui hieno, toimiva, valoisa, ergonomisesti suunniteltu välinehuolto Palokan terveyskeskuksen remontoituihin uusiin tiloihin. Samasta ajankohdasta lähtien olen ollut vakinaisessa työsuhteessa. Kesän 2016 olin tosin jo kesäsijaisena Palokassa sekä Kyllössä. Työpaikkoina molemmat ovat vallan mainioita: hyvä ilmapiiri koko työyhteisöllä. Alusta asti olen kokenut tekeväni tärkeätä arvokasta työtä, jota huomioidaan ja arvostetaan koko organisaatiossa. Välinehuollon koulutuksiin pääseminen on ollut myös antoisaa ja positiivista. 

Palokassa suurin osa instrumenteista, joita käsittelemme ovat hammasinstrumentteja. Nämä instrumentit ovat Palokan hammashoitolan omista hammashoitoloista sekä talon ulkopuolelta eli Jyväskylän muista hammashoitoloista tulevia instrumentteja. Toki on myös Palokan mm. terveysaseman, osaston ja laboratorion instrumentteja, joita mm. steriloimme. Välinehuoltoprosessi käsittää monta työvaihetta sisältävän kokonaisuuden: instrumenttien kuljettamisen, pesun, desinfioinnin, kuivauksen, tarkistuksen, pakkauksen, steriloinnin, varastoinnin sekä asiakkaille toimittamisen.

Kyllön välinehuollossa työhön kuuluu omien hammasinstrumenttien lisäksi myös mm. Jyväskylän terveysasemien käytössä olleiden instrumenttien huoltotoimet kokonaisuudessa. Kyllössä välinehuollon työtehtäviin kuuluu tärkeänä osana endoskooppien/tähystimien huolto ja desinfiointi.

Välinehuoltajan työn tärkeitä tekijöitä on hienomotoriset käden taidot, vastuullisuus sekä aseptinen työskentely ja omatunto. Tarkkuudesta ei voi todella eikä saa tinkiä. Teemme laadukasta asiakaskeskeistä työtä hyvässä hengessä ja näin ollen lopputulos on paras mahdollinen.

Mielestäni välinehuollossa on antoisaa työskennellä, kun tiimi on toimiva: mukavien työtovereiden kanssa avoimessa ilmapiirissä. Unohtamatta hyvää yhteistyötä esimiehen kanssa, ja sehän toimii myös. Töihin lähteminen on mukavaa, kun työtehtävät sekä työpisteet vaihtelevat. Jokainen päivä on ainakin hieman erilainen. Motivaatio on korkealla, kun haasteita riittää jokaiseen päivään.  Me, kaikki välinehuollon henkilöstö tiedostamme työmme yhteisen tärkeän päämäärän ja osaamme arvostaa sitä!

Hanna-Leena Sell, välinehuoltaja