Hyppää pääsisältöön
Meillä tehdään terveyskeskuksen fysioterapiassa töitä monenlaisen toiminnan parissa ja asiakkaita on vauvasta vaariin.

Meillä tehdään terveyskeskuksen fysioterapiassa töitä monenlaisen toiminnan parissa ja asiakkaita on vauvasta vaariin. On kiireetöntä vastaanottoa, äkillisiin kiputiloihin suoravastaanottoa, lääkinnällistä kuntoutusta, ryhmätoimintaa, terveyskeskussairaalan fysioterapiaa, apuvälinepalvelua sekä kotihoidon fysioterapiaa. Itse teen fysioterapeutin kiireetöntä vastaanottotyötä sekä lääkinnällistä kuntoutusta ja kerron nyt työpäivästäni.

Potilaan sijasta meillä puhutaan useimmiten asiakkaista ja kuntoutujista. Päivän ensimmäinen asiakas saapui terveyskeskuslääkärin lähetteellä nilkka- ja päkiäkivun vuoksi. Fysioterapia sisälsi tutkimista, jäykän jalkapöydän mobilisointia, koehoitona akupunktion päkiäkipuun, aktiiviset kotiharjoitteet ja jatkosuunnitelman.

Seuraavan asiakkaan lähetti fysiatri erikoissairaanhoidosta. Asiakkaan rannekanavaoireyhtymän hoito toteutetaan hoidonporrastusohjeen mukaisesti sisältäen yölastan käytön, venytysharjoitteet kotiin sekä jaksona manuaalisen terapian fysioterapiassa.

Aamupäivän kolmas asiakas sairastaa etenevää aivosairautta ja odottaa Kelan fysioterapiapäätöstä vaativasta lääkinnällisestä kuntoutuksesta. Asiakas käy päätökseen saakka terveyskeskuksen fysioterapiassa kuntoutuksessa ja hänen kanssaan harjoittelimme kuntosalilla sekä teimme tasapainoharjoituksia.

Iltapäivällä ensimmäinen asiakas oli olkapääkipuinen, joka saapui terveyskeskuslääkärin lähetteellä. Olkapään tutkimisen jälkeen käytiin läpi yksilölliset kotiharjoitteet ja varattiin kontrolliaika. Fysioterapiakäyntien tai kontrollien määrä arvioidaan tarpeen mukaan.

Kaksi muuta iltapäivän asiakasta tulivat itseohjautuvasti vuosia kestäneen selkäkivun vuoksi. Toisella heistä oli selkärankareuma ja toisella lihasreuma. Molempien kanssa käytiin läpi vahvistavia ryhtiharjoituksia kotona ja kuntosalilla suoritettavaksi ja varattiin kontrolliaika. Lisäksi käytiin läpi ryhmätoimintaa.

Aika monipuolinen päivä siis. Tänään asiakkaat olivat työikäisiä ja iäkkäitä, mutta myös koululaisia käy paljon kouluterveydenhuollon lähettämänä. Lisäksi työpäivä sisältää usein ryhmäohjauksia, joista lisää myöhemmin.

Leena Airaksinen, fysioterapeutti

19.2.2018

Asiasanat: