Tuhansien järvien maa

Tuhansien järvien maa

Tyyni järvenpinta, kuovin laulu kiirii korvissani, on lämmin ja ihana kesäilta. En anna edes itikoiden häiritä nautiskeluani. Miten kaunis onkaan Suomen luonto. Ja ihmeellinen asia, että voi ihan umpijäisessä maassa säilyä joku näin ihana hengissä, puskea pintaan heti kun hiukankin aurinko näyttäytyy ja kiihkeästi elää, lyhyen aikaa, kunnes taas syksyllä kuihtuu ja lopulta vetäytyy talvilevolle. On kuin kuollut, mutta ei sinne päinkään. Kesällä sitten taas uudelleen näyttää, ettei todellakaan sinne päinkään!

”Vesi vanhin voitehista”. Meillä Suomessa on raikasta, puhdasta, turvallista vettä juotavaksi suoraan hanasta. Olemme tässä suhteessa kyllä maailman rikkain kansa! Voimme tuhansien järvien maassa käydä huoleti uimassa luonnon järvissä, puroissa ja lammissa. Voimme käyttää myös haaverin sattuessa perushoitona hanavettä. Ja ensiapuna veden jäädytetty muoto on ehdoton monessa tilanteessa. Flunssaisena lämmin vesihöyry on oiva helpotus tukkoiseen oloon. Kesäkuumalla, kun hartiat on hiukan päässeet palamaan auringossa, vilvoittava suihku helpottaa oloa.

Kun ”akkainlehdet” kehottavat kuumalla ilmalla nauttimaan runsaasti nestettä, lukija tekee niin kuin kehotetaan. Toiset ihmiset sietävät nestettä enemmän kuin toiset ja jotkut tuntuvat liikkuvan vesipullon kanssa koko ajan. Liikkuessa on hikoilua hyvä korvatakin nesteellä. Ihan pelkkä vesi ei silloin aina ole paras vaihtoehto, varsinkin jos on tarve tankata nestettä paljon kun hikoilee pitkään ja paljon. Tähän markkinarakoon ovat iskeneet erilaiset urheilujuomavalmistajat. Paljonko nestettä on sitten jo liikaa? Yksilöllistä, mutta pääosin 1½ litraa päivässä riittää, liikuntaharrastus tietenkin lisää tarvetta. Mitä tapahtuu jos juo liikaa nestettä? Elimistön suolot laimenevat, tulee huono olo, huippaa ja oksettaa. Ikäihmiselle voi koittaa jopa sairaalareissu.

Muistatteko kun aikoinaan kehotettiin juomaan tyhjään mahaan ennen ruokaa lasillinen tai kaksi vettä? Oli oiva painonhallintakeino kun ”täytti” vatsaa ja sen johdosta ei sitten niin paljon vatsaan mahtunut ruokaa. Tämä uskomus on osoitettu pätemättömäksi, neste jatkaa kyllä aika nopeasti matkaansa mahalaukusta eteenpäin. Että ei auta painonhallintaan kuin se, että katsoo mitä suuhunsa laittaa ja kuinka usein. Ja liikuntaa on jossain muodossa oltava, mielellään ihan joka päivä.

Nousen, vilkaisen puolisoani – kyllä, nyt on jätskin aika!

4.7.2018