Suuhygienistin työpäivä Kyllön hammashoitolassa

Suuhygienistin työpäivä Kyllön hammashoitolassa

Taas lähti uusi viikko käyntiin klo 7.30 Kyllön hammashoitolassa. Työkaverit moikattiin pikaisesti ja sitten lähdettiin hommiin. Ensin virrat päälle hoitokoneeseen, sitten ilma- ja vesihanat auki, hoitokoneen esikäyttö, pyyhinnät sekä huoneen kaappien täyttäminen. Kyllön hammashoitolassa on käytössä Suu kerralla kuntoon –malli, jossa henkilökunnalla ei ole varsinaisia omia vastaanottohuoneita, joten niitä on kaikkiaan 10 laitettava valmiiksi. Ripeästi siis pitää aamuisin toimia. Asiakkaita alkoi jo tulla odotusaulaan, ja he katselivat henkilökunnan juoksua edestakaisin huoneesta toiseen, mitähän lie mahtavat meistä ajatellakaan.

Aamun ensimmäinen asiakas oli nuori perusterve nainen, jolla edellisestä tarkastuksesta oli aikaa vuosi. Hyvin siisti suu, hyvä omahoito ja ruokailutottumukset olivat kunnossa. Tehtiin hoidon tarpeen arvio, pieni hammaskivenpoisto alaetualueelle sekä juteltiin jatkosta. Tässä tapauksessa vuosittaista tarkastusta ei tarvita, koska on hyvä omahoito ja aikaisemminkin vain vähän hoidon tarvetta. Suuhygienistin hoitoväliksi suositeltiin kaksi vuotta, jonka jälkeen tarkastus hammaslääkärille.

Seuraavana asiakkaana oli vanhempi rouva, joka tarvitsi antibioottisuojan ennen hammaskivenpoistoa. Asiakkaalla oli sydämessä keinoläppä, sekä lisäksi muitakin perussairauksia ja useampia lääkityksiä. Tässä tapauksessa antibiootteja tulee ottaa ennen toimenpidettä, jotta vältytään siltä, että bakteerit eivät kulkeudu verenkiertoon ja aiheuta tulehduksia. Antibioottisuojaa suositellaan otettavaksi verisissä toimenpiteissä, kuten esimerkiksi hampaan poistossa ja hammaskivenpoistossa 30-60min ennen toimenpidettä, silloin kun potilaalla on esimerkiksi keinoläppä.

Samaan aamupäivään mahtui hammaskiven poiston lisäksi myös käynti koulussa 4.luokalla. Yksi oppitunti (45 min) oli varattuna suun terveydestä kertomiseen sekä keskusteluun. Mukana oli tietenkin vanhat kunnon mallileuat, tavallinen harja sekä sähköhammasharja. Lisäksi mukana oli ravintoasioihin liittyvä tehtävä kuvineen. Luokassa keskusteltiin ientulehduksesta, plakista, karieksesta ja ravintoasioista, sekä tietysti kerrattiin harjaustekniikkaa mallileuoilla. Oppilaat olivat hyvin kiinnostuneita aiheesta ja kertoivat innokkaasti myös omista kokemuksistaan hammashoitolassa. Aikaa olisi voinut käyttää enemmänkin rupatteluun. Mukavaa vaihtelua työpäivään!

Loppupäivä menikin jälleen hammaskiveä rapsuteltaessa ja omahoitoa ohjatessa. Välillä asiakkaita odottaessa ehti myös tarkistamaan kaappien tilannetta ja täydentämään puutteita huoneessa. Taukojumppaakin ehti muutamassa välissä kepin kanssa tehdä. Viimeisen asiakkaan jälkeen sai huoneen ”sulkea”. Loppupyyhinnät, syljenimurien iltahuolto, huoneen täydennys, valot pois, ilma- ja vesihanat kiinni ja ovi lukkoon. Päivä pulkassa ja hommat jatkuu taas seuraavana aamuna.

Suuhygienistin päivään mahtuu siis jos jonkinmoista hommaa. Työtehtäviä on useita erilaisia, mikä tekeekin työstä mielekästä. Asiakaskunta vaihtelee päivittäin vauvasta vaariin. Välillä saadaan tehdä myös hammashoitajan työtä, eli pääsen avustamaan hammaslääkäriä. Ihanat työkaverit kruunaavat mukavan työn!

12.4.2018

Anna Petman, suuhygienisti

Asiasanat: