Hyppää pääsisältöön
Kuva
pienen lapsen piirtämiä kuvia hymyistä
Lapsi pitää luonnostaan makeasta, mutta häntä ei pidä totuttaa sokeroituihin juomiin tai ruokiin. Turvallisia makeisia ovat ksylitolituotteet...
Kuva
pienen lapsen piirtämiä kuvia hymyistä

Säännölliset ruokailuajat ovat tärkeät. Hyvä ateriarytmi on aamupala, lounas, iltapäivän välipala, päivällinen ja iltapala. Karkeita soseita ja kovempaa pureskeltavaa tulee antaa lapselle, sillä ne ovat tärkeitä purentaelimistön ja hampaiden kehittymisen kannalta sekä helpottavat ikenien kutinaa hampaiden puhjetessa. Hampaat tarvitsevat samoin kuin luusto kalsiumia.

Jokainen ateria ja välipala aiheuttavat hampaistoon happohyökkäyksen, joka kestää puoli tuntia. Ateriointikertoja tulee olla vain 5-6 kertaa vuorokaudessa, sisältäen välipalat ja juomakerrat. Tämän verran happohyökkäyksiä hampaisto kestää. Tarjoa lapselle janojuomaksi vettä. Se ei aiheuta happohyökkäystä. Mehujen, myös sokerittomien, tiheä juominen on vahingollista hampaille, koska ne aiheuttavat jatkuvan happohyökkäyksen.
Joskus lapsen makean runsaan käytön voivat aiheuttaa esimerkiksi isovanhemmat, vaikka kotona noudatetaan ohjeita.

Makeiden juomien (hedelmämehut, limonadi) nauttiminen tuttipullosta voi johtaa ns. tuttipullokariekseen. Vaarallinen on varsinkin yöllä käytettävä mehu-/maitopullo. Yöllä syljen eritys on heikompaa kuin päivällä, joten sen huuhteleva vaikutus ei yöaikaan toteudu. Pitkään suussa olevat sokerit ruokkivat bakteereita, joka johtaa reikiintymiseen. Tämä voi alkaa jo ennen kuin hampaat ovat kunnolla puhjenneet. Päivällä sekä yöllä tarjotaan janojuomaksi vettä eikä kastella tuttia makeaa: sokeriin, hunajaan tai mehuun.

Lapsi pitää luonnostaan makeasta, mutta häntä ei pidä totuttaa sokeroituihin juomiin tai ruokiin. Turvallisia makeisia ovat ksylitolituotteet, koska ne ehkäisevät hampaiden reikiintymistä. Ksylitoli on luonnon oma makeutusaine. Sitä on luonnossa mm. marjoissa ja hedelmissä. Myös ihmisen elimistö valmistaa sitä. Ksylitolia valmistetaan teollisesti koivun kuituaineesta. Siitä nimi koivusokeri. Erilaisia tuotteita ovat purukumit, pastillit ja imeskelytabletit. Myös joissain suunhoitotuotteissa on ksylitolia, kuten hammastahnoissa ja suuvesissä. Ksylitolituotteita esim. purkkaa voi tarjota vähän yli vuoden ikäiselle lapselle. Aluksi voi antaa puolikkaan purukumin eikä haittaa vaikka sen nielaisee. Suuret määrät ksylitolia aiheuttavat vatsavaivoja joillakin.

Kirsi Autonen-Honkonen, hammashoitaja, suuhygienisti, osastonhoitaja, kehittämisasiantuntija, TtM