Onko huolia tai murheita?

Onko huolia tai murheita?

Näin totesi eräs yläkoulun erityisopettaja koulun käytävillä liikkuessani. Omasta peruskoulusta on aikaa kulunut jonkun matkaa, mutta kuuntelemisen ja juttelemisen tärkeys on vain korostunut, nyt kun itse olen töissä koulumaailmassa.

Kesälomalla on toivottavasti ollut aikaa kohdata lapsia ja jutella myös kotona. Koulun alettua, lomien loputtua ei nähdä enää yhtä paljon omaa perhettä ja asioita ei välttämättä ehditä jakamaan yhtä paljon.

Kannustan kaikkia vanhempia aktiivisesti varaamaan aikaa juttelulle ja kuuntelulle kotona. Monesti juttelun tarve ilmenee iltaisin, kun on päivän menot ovat ohi. Tämä tarkoittaa sitä, että iltatoimet on hyvä ajoittaa niin, että jää aikaa juttelulle. Jos juttelu ei ole muodostunut tavaksi isomman koululaisen tai teinin kanssa, voi pyrkiä olemaan herkällä korvalla ja kuulolla yleensä arjessa. Ole kiinnostunut asioista mistä lapsesi on kiinnostunut, siitä usein alkaa keskustelu soljua ja etenee ehkä aikuisen mielestä osa-alueille, joista aikuinen haluaa keskustella.

Muistetaan myös kuunnella vastaus, kun kysymme jotain.

Terveisin Liisa Antikainen ja muut kouluterveydenhoitajat

P.S. Lisää kasvatusvinkkejä vanhemmille tulossa myöhemminkin terveysblogissa

23.8.2018