Hyppää pääsisältöön
Kuva
Ehkäisyvälineitä
Ehkäisy on maksutonta jyväskyläläisille, hankasalmelaisille ja uuraislaisille alle 20-vuotiaille nuorille.
Kuva
Ehkäisyvälineitä

Alle 20-vuotiaille Jyväskylän yhteistoiminta-alueen, Jyten nuorille eli jyväskyläläisille, hankasalmelaisille ja uuraislaisille raskauden ehkäisy on maksutonta . Ehkäisyn aloitukseen Jyväskylän alueella varataan aika terveydenhoitajalle kouluun, opiskeluterveydenhuoltoon, keskitettyyn ehkäisy- ja perhesuunnitteluneuvolaan tai Korpilahden, Säynätsalon ja Tikkakosken neuvolaan. Hankasalmelaiset varaavat ajan terveydenhoitajalle Hankasalmen neuvolaan. Uuraislaiset koululaiset käyttävät kouluterveydenhuoltoa ja muut Uuraisten neuvolaa ehkäisyn aloituksessa. Ehkäisykäynnit ovat nuorelle aina maksuttomia.

Kuva
Parisuhteeseen liittyviä sanoja (luottamus, turvallisuus) kirjoitetaan vihkoon

Ehkäisyn aloitukseen varataan aina aloituskäynti. Kaikissa toimipisteissä nuori tapaa ensimmäisenä terveydenhoitajan. Terveydenhoitaja ohjaa nuoren tarvittaessa lääkärin vastaanotolle ehkäisyn aloitukseen liittyvissä asioissa. Aloituskäynnillä kartoitetaan nuoren ja hänen lähisukunsa terveydentila, nuoren kuukautisiin liittyviä asioita sekä mahdollinen päihteiden käyttö. Käynnillä keskustellaan nuoren toiveista ja odotuksista ehkäisyyn liittyen.

Aloituskäynnille varataan aikaa noin tunnin verran ja käynniltä saa mukaan valitessaan hormonaalisen ehkäisyn 3kk:n aloituspaketin ja ehkäisyvalmisteen käytön ohjauksen. Ehkäisyn aloitukseen kuuluu seurantakäynti 3kk päästä aloituksesta ja ehkäisyvalmisteesta riippuen toinen seurantakäynti 9kk päästä. Lisäksi lääkärin vastaanotto ensimmäisen käyttövuoden jälkeen, joka pitää sisällään gynekologisen tutkimuksen. Seurantakäynnit jatkossa suunnitellaan yksilöllisen tarpeen mukaisesti. Terveydenhoitajan kanssa voi aina keskustella avoimesti ja luottamuksellisesti kaikkeen seksuaalisuuteen liittyvistä asioista. Kaikille terveydenhoitajan käynneille nuori voi ottaa halutessaan oman kumppaninsa mukaan. 

Kuva
Parisuhde, käsi kädessä

Nuori voi käydä tutustumassa ennen aloituskäyntiä eri ehkäisyvaihtoehtoihin esimerkiksi Väestöliiton nettisivujen kautta. Ehkäisyvaihtoehtoja on tarjolla erilaisia, kuten kondomi, ehkäisylaastari, rengas ja pillerit sekä ehkäisykapseli ja kierukka. Maksuttomaan ehkäisyyn kuuluu myös jälkiehkäisy. Kondomeja on aina saatavilla terveydenhoitajan vastaanotolta. 

Maksuttoman ehkäisyn tarkoituksena on lisätä nuorten seksuaaliterveyttä ja laskea kynnystä ehkäisyn aloittamiseen, joka vaikuttaa ei-toivottuihin raskauksiin ja sukupuoliteitse tarttuviin tauteihin. Muista, että ehkäisy on asia, mitä ei tarvitse hävetä ja se on kaikkien oikeus.

https://www.jyvaskyla.fi/terveys/neuvolat/ehkaisy-ja-perhesuunnitteluneuvola/ehkaisy

Teksti ja kuvat: Terveydenhoitajaopiskelijat Emilia Matilainen ja Anniina Nokelainen.