Muista hengähtää ja hengittää…

Muista hengähtää ja hengittää…

”Aika on suhteellista”, on eräs viisas tiedemies todennut ja se pitää paikkansa. Maksuttomat, työkykyä ylläpitävät Wire-liikuntaryhmät työttömille työnhakijoille ovat toimineet jo 17 vuotta. Näiden vuosien aikana olemme liikkuneet, hikoilleet ja hengästyneet Wire-kuntojumpissa, kuntosalilla sekä vesijumpassa. Olemme palautelleet lihaksia lepopituuteensa sekä opetelleet rentoutumaan venyttely- ja rentoutusryhmissä. Ennen kaikkea olemme muistaneet hengähtää ja hengittää, sillä nythän ei ole työkiireitä eli on aikaa hoitaa sekä huoltaa omaa kehoa ja kuntoa.

Wire-liikunnan lomassa ryhmäläiset ovat saaneet tietoa työkykyä sekä terveyttä ja hyvinvointia tukevista palveluista, kuten tuetuista lomista, terveystarkastuksista omalla terveysasemalla sekä kuntoutusjaksoista työelämän ulkopuolella oleville jne. Lisäksi Jyväskylän ammatikorkeakoulun (Jamk) fysioterapiaopiskelijat ovat jo vuosia järjestäneet keväisin Jamk-liikuntatempauksen, joissa ryhmäläiset ovat päässeet kokeilemaan uusimpia liikuntavirtauksia.

Wire-liikuntaryhmäläiset ovat vuosien varrella vaihtuneet ja uusia ryhmäläisiä tulee mukaan lähes joka viikko. Wire-liikuntaryhmien vastuuohjajana olen saanut olla rinnalla kulkijana erilaisissa elämäntilanteissa elävien ryhmäläisteni kanssa. Olemme yhdessä riemuinneet kunnon kohoamisesta, uusista tuttavuuksista ja hyvästä yhteishengestä ryhmissä. Olemme jakaneet haikeat jäähyväiset, kun ryhmäläisiä on työllistynyt, aloittanut opiskelun tai jäänyt eläkkeelle. Kukaan ei ole silloinkaan jäänyt yksin, vaan yhdessä mietimme ja etsimme tavan, paikan tai ryhmän palveluketjusta jossa jatkaa liikuntaa.

Aika rientää ja jälkeen tulee syksy, jolloin kaikki Wire-liikuntaryhmät käynnistyvät. Jokaiselle löytyy oma tapa liikkua. Liikunnan tulee olla aina motivoivaa, jopa hauskaa. Iän karttuessa korostuu maltillinen liikunnan aloitus, armollisuus itselle sekä palautumisen merkitys. Odotan jälleen innolla uuden kauden alkua ja toivon, että mahdollisimman moni työtön löytää tiensä Wire ryhmiin. Mukaan ryhmiin pääsee helposti, kävelemällä vain ovesta sisään ja täyttämällä ilmoittautumislomake. Näin helppoa se on pysyä Wireessä!

Tarja Oksanen, erityisliikunnanohjaaja/ työfysioterapeutti, Terveyttä ja hyvinvointia edistävät liikuntapalvelut

9.8.2018