Hyppää pääsisältöön
Kuva
Varahenkilö Heidi
Terveydenhoitaja Heidi Laitinen toimii varahenkilönä Kyllön, Keljonkankaan, Säynätsalon ja Korpilahden neuvoloissa sekä keskustan ehkäisy- ja perhesuunnitteluneuvolassa.
Kuva
Varahenkilö Heidi

Jyten neuvoloissa on toiminut keväästä 2016 alkaen 3 varahenkilöä. Jokaisella varahenkilöllä on 4-5 neuvolaa, joissa he työskentelevät. Varahenkilöt paikkaavat lyhyistä poissaoloista johtuvaa resurssivajetta. Varahenkilötoimintaan on oltu erittäin tyytyväisiä neuvolassa, sillä se ehkäisee jonojen syntymistä ja edesauttaa terveydenhoitajien työhyvinvointia.

Terveydenhoitaja Heidi Laitinen toimii varahenkilönä Kyllön, Keljonkankaan, Säynätsalon ja Korpilahden neuvoloissa sekä keskustan ehkäisy- ja perhesuunnitteluneuvolassa.

1.    Kuinka pitkään olet toiminut varanhenkilönä ja kuinka päädyit työhön?

Olen toiminut varahenkilönä joulukuun 2017 alusta, jolloin tulin Jytelle töihin. Olen valmistunut terveydenhoitajaksi 2006 ja tehnyt töitä Espoossa, Kirkkonummella ja Laukaassa neuvoloissa ja kouluilla. Laukaassa työskennellessäni Jytelle tuli varahenkilön toimi auki ja laaja työnkuva kiinnosti, joten hain työtä ja tässä ollaan!

2.    Millainen on perustyöpäiväsi/viikkosi?

Aika lailla samankaltainen kuin muillakin neuvolan terveydenhoitajilla. Ainut poikkeus on se, että aamuisin minulla on enemmän toimistoaikaa, jotta ehdin siirtää asiakasaikoja, jos joku kollega on poissa. Kyllön neuvolassa minulla on oma työhuone, mutta töitä teen joka viikko eri neuvoloissa. Niin sanottuja äkkilähtöjä ei ole vaan aina tiedän, minne seuraavana päivänä menen. Vastaanottoaikaa minulla on päivässä yhteensä 5 tuntia.

3.    Miten työsi eroaa muiden neuvolan terveydenhoitajien työstä?

Minulla ei ole omaa neuvola-aluetta, vaan teen tarkastuksia koko eteläisen alueen neuvola-asiakkaille. 

4.    Mikä on haastavinta työssäsi?

Työn vaihtelevuus ja monen sektorin hallinta. Yleensä asiakkaat ovat ennalta tuntemattomia, minkä vuoksi ”pohjatyötä” täytyy tehdä enemmän. Onneksi kollegoiden hyvät kirjaukset auttavat tässä! 
Omassa työhuoneessa työskentely on helppoa, kun kaikki tarvittavat tavarat ovat ”oikeilla” paikoillaan. Toisten työhuoneissa tavaroiden ja papereiden etsimiseen menee enemmän aikaa. Eri neuvoloissa on erilaisia toimintatapoja ja niiden muistaminen on välillä haastavaa.

5.    Mikä on mukavinta työssäsi?

Työn vaihtelevuus ja monipuolisuus. Eri elämäntilanteissa olevien ihmisten tapaaminen on mielenkiintoista. Perheiden hyvinvointi ja tuen tarve vaihtelevat suuresti. Yleensä työskennellään yksin, välillä tulkin avustuksella. Tässä työssä oppii myös laajasti tuntemaan työkaverit.

6.    Mitä toivot asiakasperheiden saavan käynneistä vastaanotollasi?

Tukea sen hetkiseen elämäntilanteeseen, vahvistusta omille ajatuksille ja vastauksia mieltä askarruttaviin kysymyksiin. Välillä on myös hyvä, että terveydenhoitaja vaihtuu ja uuden hoitajan myötä saattaa tulla uusia näkemyksiä tai ideoita asioihin. Lasten tarkastuksissa koen tärkeäksi, että lapsi tulee kohdatuksi ja kokee käynnin mukavana. Näin seuraava terveydenhuollonkäynti ei ole niin jännittävä. Rokotuksen jälkeen tarran antaminen on tärkeä muistaa.

Nähdään neuvolassa!
Heidi