Kurkistus Jyten liikuntasuunnittelijan työpäivään

Kurkistus Jyten liikuntasuunnittelijan työpäivään

Saavun tänä aamulla työpisteelleni Palokkaan, mutta minut voi tavata missä tahansa muuallakin työni liikkuvan luonteen vuoksi. Vaikka työpäiväni ovat aina kovin erilaisia, alkavat ne useimmiten sähköpostin tarkastamisella. Yhteydenottoja ja laskuja tipahtelee tarkastettavaksi niin kaupungin henkilöstöltä kuin organisaation ulkopuoleltakin. Näin elo-syyskuun taitteessa myös puhelin pirahtaa ensimmäisen kerran useimmiten aamutuimaan, kun kuntouttavan liikunnan liikuntaryhmät starttaavat syyskuun ensimmäisellä viikolla. Asiakkaat, liikunnanohjaajat ja ryhmiin asiakkaita ohjaavat tahot soittelevat ja tiedustelevat ryhmäkäytäntöihin liittyvissä kysymyksissä ja työsuhdeasioissa. Erityisesti elokuussa, syyskuun alussa ja tammikuussa saakin varautua juttelemaan puhelimessa pitkin päivää.

Yhtenä osana työnkuvaani koordinoin siis Jyten tuottamia liikunnallisia palveluita. Kulunut kesä ja kevät onkin kulunut tiiviisti kuntouttavan liikunnan ryhmien järjestämisen, ilmoittautumisten, laskutuksen, tilastoinnin, asiakasjärjestelmän käyttöönoton, liikunnanohjaajien rekrytointien, vuokrasopimuksien, välinetilausten ja palautteen käsittelyn parissa. Kuntouttavan liikunnan ryhmiä on Jytellä yhteensä 26 kappaletta, sisältäen liikuntaryhmiä esimerkiksi senioreille, odottaville äideille, tuki- ja liikuntaelinoireisille sekä asiakkaille, joilla on taustalla jokin pitkäaikaissairaus kuten aivo- tai sydäntapahtuma tai osteoporoosi. Näiden lisäksi tulee olla kartalla Jyten fysioterapian ryhmistä, Liikuntapalveluiden liikuntaryhmistä, Keski-Suomen sairaanhoitopiirin toiminnoista sekä mahdollisimman laajasti myös yksityisen ja kolmannen sektorin liikuntamahdollisuuksista Jyte-alueella. Vaikka Jytellä liikuntasuunnittelijana olenkin ainut laatuani, ei työtä tarvitse tehdä yksin. Yhteistyökumppaneita on paljon, ja työnjakoa pyritäänkin tekemään palveluntuottajien välillä siten, että kunnasta löytyy mahdollisimman paljon eri tasoisia liikuntamahdollisuuksia.

Näiden työtehtävien lisäksi työnkuvaani kuuluu esimerkiksi terveyden edistämisen työ erilaisissa työryhmissä, esimiestyötä, sotiemme veteraanien kuntoutuksen koordinoiminen sekä avofysioterapian vastaanottotyö. Nautinkin työni monipuolisuudesta sekä siitä, etteivät päivät toista tiettyä kaavaa oikeastaan ikinä. Tänään en kuitenkaan riennä työryhmästä tai työpisteeltä toiseen, vaan keskityn liikuntaryhmien lukukauden käynnistämiseen. Huomenna saankin taas lähteä liikkeelle, kun luvassa on ainakin terveys- ja erityisliikunnan kuntatyöryhmän kokous. Kantakaupungissa vilahtava turkoosi pyöräilykypärä saattaa siis huomenna olla minun kypäräni, ja vauhtini saa myös pysäyttää liikuntaan liittyvissä asioissa! Jos näet ainoastaan takaraivoni, voit myös soitella perään numeroon 014 266 2006.

Liikunnallista loppukesää kaikille!

Kata Isotalo, liikuntasuunnittelija, Jyte

27.8.2018

Asiasanat: