Hyppää pääsisältöön
Kuva
Maski on pöydällä
Ja sitten tosiaan rysähti. Tuli syysflunssat, koulunaloitukset ja kurahousut. Koronatestijonot kasvoivat niin pitkiksi, etten edes tiedä mihin verrata.
Kuva
Maski on pöydällä

Muistatteko mihin jäimmekään viime "kirjeessä"? Kirjoitin edellisen kerran toukokuussa, jolloin tilanne oli tyyni;
"Korona-aallokko tuntuu olevan hetkeksi taas hiljentynyt. Vaan ei se mitään. Meillä on vielä monta airoa valmiina soutamaan. Tulkoon mitä vaan.".

Onneksi airot olivat käsissä, vaikka kesä olikin hiljainen. Kevät oli tosiaan opettanut meille jotakin. Monta uutta taitoa oli hihassa, oli paremmat eväät tartunnanjäljitykseen, oma toimiva koronanäytteenotto ja infektiovastaanotot. Koronahiljaisuuden vallitessa tartuntatautilääkäri muistutti turnauskestävyydestä. Tyyntä myrskyn edellä. Ja sitten tosiaan rysähti. Tuli syysflunssat, koulunaloitukset ja kurahousut. Koronatestijonot kasvoivat niin pitkiksi, etten edes tiedä mihin verrata. Tehokasta peliaikaa meni hukkaan tulosta odottaessa. Mutta tämä korjattiin ja nyt testitulos on kännykässä ennen kuin kerkeää toista kertaa aivastaa. Sitten tuli toinen jyrähdys; positiivisten koronatestitulosten ennätysmäärä rikkoutui monena viikkona. Viime viikolla valmistui 60 positiivista tulosta. Toivottavasti tämä jää ennätykseksi pitkäksi aikaa. Ja onneksi sairastuneet ovat kuitenkin pääasiassa voineet hyvin ja sairastaneet taudin lievänä. Joillakin koronavirustauti on vakava. Siksi on tärkeää, että tartunnanjäljitys tehdään huolella ja eristystä ja karanteenia noudatetaan. Kollegaani lainaten; on hyvä kunnioittaa tätä virusta ja sen aiheuttamaa tautia, sillä me emme tunne sitä vielä tarpeeksi hyvin. Korona on yllättänyt monta kertaa, ja seuraava yllätys voi piipata puhelimeen jo kotimatkalla. 

Tulevina viikkoina toivoisin näkeväni nykyistä enemmän maskeja ihmisten kasvoilla. Yhdessä me voimme ehkäistä viruksen leviämistä ja pitää huolta toisistamme. Talvi ja jouluvalot tulevat kovaa kyytiä. Jotta loppu vuosi ei mene karanteenissa, niin toimitaan järkevästi, huolehditaan käsihygieniasta, käytetään maskeja ja pidetään turvavälejä. Tehdään tää yhdessä.

Elina Lahtinen, sairaanhoitaja/tartuntatautihoitaja