Kolmevuotiaan ihana käynti hammashoitajalla

Puhuttiin pienen kanssa kotona jo monta viikkoa etukäteen siitä, että kun täyttää kolme vuotta, on jo iso tyttö ja pääsee käymään hammashoitajalla.

Puhuttiin pienen kanssa kotona jo monta viikkoa etukäteen siitä, että kun täyttää kolme vuotta, on jo iso tyttö ja pääsee käymään hammashoitajalla. Lääkärileikitkin vaihtuivat vähäksi aikaa isosiskon kanssa hammaslääkärileikkeihin.

Niin se päivä koitti, kun lähdettiin hammashoitolaan. Vähän se kyllä jännitti. Mukaan lähti matkaa turvaamaan tutut unikaverit hello kitty ja pupu. Hammashoitolan käytävällä vastaanottoa odotellessa ilahdutti keltainen hiiri, jota sai halia.

Kutsu huoneeseen tuli. Tyttö kipitti sinne hymy huulilla ja vastaili reippaasti hoitajan kysymyksiin. Äiti vähän auttoi vastaamisessa. Hampaita harjataan aamuin illoin. Ksylitolipastilleja syödään aterian jälkeen. D-vitamiinit ovat käytössä. Maitoa juodaan. Vesi janojuomana. Mehusta ei tykkää.

Sitten pääsi matkalle! Siirryttiin hoitotuoliin, joka oli kuin lentokone, jonka kyydissä pääsi lentämään etelän lämpöiseen aurinkoon. Ihan yksin ei tuoliin kuitenkaan uskaltanut mennä, mutta äidin sylissä hyvinkin. Silmille sai aurinkolasit ja niin matka Epsanjaan alkoi, kuten tyttö sanoi. Pian oltiinkin jo Epsanjan auringon alla aurinkotuolissa lomalla.

Hoitaja näytti välineitä, millä tutki ja hoiti suuta. Oli pikkuista taskulamppua ja välillä tuuli puhalsi suuhun. Löytyi jopa pikkuinen hiiren lusikka, jolla rapsuteltiin hammaskiveä pois. Sitä oli pienelle jo salaa päässyt tulemaan alaetuhampaiden taakse, kun sylkirauhaset ovat siinä lähellä. Niin hoitaja selitti. Ihanasti selittikin. Jokaisen työvaiheen ja välineen, lapsen kielellä.

Täytyy myöntää, että äidillä kyyneleet valuivat, kun tunsi sylissään pienen reippaan lapsen, joka eläytyi etelänmatkaan innoissaan. Hymy huulilla avasi suutaan ja antoi hoitajan tehdä työnsä. Ja mikä ammattitaito hoitajalla olikaan kohdata pieni potilas ja niin ihanasti kertoa tarinaa jokaisen välineen ja työvaiheen kohdalla.

Mukaan käynniltä sai vielä ihka uuden hammasharjan ja pienen lelun. Ja mikä parasta – ihanan kokemuksen!

Marja Lehtoranta

23.2.2018

Asiasanat: