Jyväskylän päivässä liikunnan iloa

Jyväskylän päivässä liikunnan iloa

Viime lauantaina vietettiin Hippoksella touhukasta Jyväskylän päivää. Kouluterveydenhuollolla ja perusopetuspalveluilla oli yhteinen liikuntapiste, jossa jyväskyläläiset pääsivät kokeilemaan koululaisten Move-mittauksia sekä pelaamaan liikunnallista mobiilisovelluspeliä.
Yhteispisteen järjestäminen oli luontevaa, sillä kouluterveydenhuolto ja perusopetuspalvelut ovat tiivistäneet yhteistyötään jyväskyläläisten lasten ja nuorten liikunnan edistämiseksi. Liikkuva koulu –hanke on ansiokkaasti toiminut yhteistyön promoottorina.

Jyväskylän päivän liikuntapisteellä häärivät Matleena ja Eeva -kouluterveydenhoitajat sekä Samuli ja Sini –luokanopettajat. Luokanopettajien kanssa Hippos-vieraat saivat testata, millaisilla mittauksilla 5. ja 8.luokkalaisten koululaisten fyysistä toimintakykyä tänä päivänä mitataan ja tämän jälkeen kouluterveydenhoitajilta sai halutessaan liikunta- ja kehonhuoltoneuvontaa, erityisesti jos jossakin Move-mittauksen osa-alueella oli haastetta. Samalla työnjaolla toimimme koulun arjessakin.

Move-mittausten lisäksi meitä kouluterkkareita piti kiireisinä liikuntasovellus SprintGame. SprintGame osoittautui nimittäin varsinaiseksi hitiksi. Kolmen tunnin aikana reilu 100 pelaajaa kävi liikuttamassa itseään. Ikähaarukka osallistujissa oli melkeinpä vauvasta vaariin (nuorin pelaaja oli 4-vuotias ja vanhin 76-vuotias).

Pisteellämme olevassa julisteessa luki ”Voiko mobiilisovelluksilla edistää hyvinvointia?” Ainakin Hippoksella SprintGamea pelanneilla oli hyvinvoinnin kohoamista havaittavissa. Hymy oli herkässä ja riemun kiljahduksiakin kuultiin, hikikarpaloita oli bongattavissa pelaajien otsilla ja vesipiste oli pelaamisen jälkeen ahkerassa käytössä. Pisteellämme esittelimme samalla kouluterveydenhuollon appsi-tarjotinta, joka koostuu erilaisista hyvinvointia tukevista mobiilisovelluksista. Kouluterveydenhuollossa kun olemme alkaneet hyödyntää hyvinvointisovelluksia terveysneuvonnan tukena.

Hektisen päivän jälkeen jalkamme olivat uupuneet, mutta mieli oli sitäkin korkeammalla. Toivottavasti pääsemme jatkossakin tekemään yhtä saumattomasti yhteistyötä myös muiden kaupungin toimijoiden kanssa, jyväskyläläisten lasten ja nuorten parhaaksi.

22.3.2018

Matleena Kovanen, kouluterveydenhoitaja