Ihan pihalla!!!

Ihan pihalla!!!

Ja mitähän tuon lausahduksen taakse liittyy, voi joku aiheellisesti kysäistä. No tänä vuonna 2018 se liittyy ainakin sydänviikkoon, jota virallisesti vietetään 15.- 22.4. Tällä teemaviikolla sydänliitossa ja sen jäsenjärjestöissä nostetaan esille ulkoillun ja luontoliikunnan vaikutuksia mielen ja kehon hyvinvoinnille.

Sydänliitossa on yli 70.000 jäsentä ja meillä Jyväskylän sydänyhdistyksessä noin 1350 jäsentä, joten olemme jäsenmäärältä melko suuri yhdistys.

Kansallista sydänviikkoa on vietetty näin keväisin lähes kolmenkymmenen vuoden ajan, mitä erilaisempien teemojen ja tempausten ympärillä.

Toki sydänviikkoon liittyy monia erilaisia tapahtumia. Jyväskylän Sydänyhdistys ry otti tänä vuonna ”varaslähdön” ja aloitti torstaina 12.4. esittelemällä toimintaansa Hyvinvointikioskin toimipisteellä Matarassa nelisen tuntia. Illalla oli sitten yleisöluennon vuoro. Yhdessä sydänpiirin kanssa aiempien kokemusten perusteella varattiin auditorio Rajakadulta JAMK:n tiloista. Tilaa oli 167:lle kuulijalle, mutta paikalle tuli 180. Otettiin portaat käyttöön ja niin kaikki pääsivät kuuntelemaan kardiologi Juha Rantosen luentoa ”Tunnista eteisvärinä ja hoida oikein”. Sairaanhoitaja Kirsi Kauko opasti meitä tunnistelemaan pulssia.

Maanantaina oli minulla vuorossa käynti Kypärämäen palvelukeskuksessa. Paikalle oli tullut huomattavasti enemmän kuulijoita, kun oli odotettu. Käytiin lävitse sydänasioita. Sain vastattavaksi monia sydämeen ja kalastukseenkin liittyviä kysymyksiä. Varmasti kaikille tuli selväksi, että sydän tarvitsee liikuntaa. Opeteltiin tunnistamaan pulssia ja tiedostamaan, miksi se on tärkeää. Paikalla oli monta rollaattoria ja se punainen on sitten Ferrari, muuten tiedoksi kaikille! Olipa tosi lämminhenkinen kohtaaminen ikäihmisten kanssa. Jäi tosi hyvä mieli ja teki sydämelle hyvää.

Tänä päivänä keskitytään vertaistukitoimintaan. Se on yksi sydänjärjestön painopisteistä. Oman yhdistyksen osalta uutta verta kovasti kaivattaisiin. Niinpä, jos Sinusta tuntuu, että tällainen toiminta kiinnostaa, niin ota yhteyttä allekirjoittaneeseen tai toimistollemme. Asian osalta loppusyksystä on koulutustilaisuus Jyväskylässä.

Torstaina yhdistys näyttäytyy Säynätsalon apteekissa yhdessä sydänpiirin kanssa. Paikalla suoritetaan mittauksia ja kerrotaan sydänyhteisöstä. Itse olen koko päivän Polku-luontoon tilaisuudessa, joka on Metsähallituksen ja Sydänliiton yhteinen luontoliikuntaan liittyvä koulutustilaisuus.

Koska otimme sydänviikkoon ”varaslähdön”, niin jatkamme viikkoa vielä ensi viikon maanantaihin. Silloin vietämme jo perinteistä kauppatapahtumaa Palokan Citymarketissa. Siellä tämän vuoden luontoliikunta on esillä, mutta miten, se nähdään paikan päällä.

Sydänviikko on Sydänyhteisön tärkein jäsenhankintaviikkoa. Edellisten vuosien mukaisesti huhtikuussa vietetään jäsenhankintakuukautta. Sinä, jolla on sydänsairaus tai tunnet tai tiedät jonkun sydänsairaan, tule mukaan kivaan toimintaan, liikkumaan ja huolehtimaan sydämen ja mielen hyvinvoinnista. Huonomminkin vapaehtoisena viikkonsa voisi käyttää vai mitä?

18.4.2018

Sydänviikkoterveisin
Raimo Peltovuori
Jyväskylän Sydänyhdistys ry:n hallituksen puheenjohtaja, vertaistukihenkilö

Asiasanat: