Diabeetikko, edistä kokonaisvaltaista hyvinvointiasi!

Diabeetikko, edistä kokonaisvaltaista hyvinvointiasi!

Tiesitkö, että yli puoli miljoonaa suomalaista sairastaa diabetesta? Diabeetikkojen lisäksi sairaus koskettaa myös sairastuneen lähipiiriä.  Yli puolet diabeetikoista on ns. aikuisiän eli tyypin 2 diabeteksen sairastajia. Lisäksi arvioidaan, että noin 150 000 ihmistä sairastaa tyypin 2 diabetesta tietämättään. Diabeteksen hoidossa elintavat ovat avainasemassa. Kurkkaa tekstistä, minkälaisilla elintavoilla on merkitystä  tyypin 2 diabeteksen hoidossa sekä myös sen ennaltaehkäisyssä. ? 

Diabeetikko edistää hyvinvointiaan syömällä terveellisesti. Diabeetikoille suositellaan samantyyppistä, kaikkien terveyttä edistävää, terveellistä ja monipuolista ruokavaliota. Kun yksilöllisesti soveltaa ruokavaliosuosituksia, voi rakentaa diabetekseen sopivan ruokavalion. Ateriarytmin ylläpitäminen auttaa hillitsemään nälästä johtuvaa ahmimista. Tupakoimattomuudella ja maltillisella alkoholinkäytöllä on etunsa myös diabeetikon kohdalla. ? 

Liikunta tekee hyvää! Liikunta  tehostaa sokeriaineenvaihduntaa ja insuliiniherkkyys paranee. Diabeetikon liikuntasuositus on sama kuin muunkin väestön. Lähes kaikki liikuntalajit sopivat. ? Liikunta tulee kuitenkin suunnitella diabetes sekä mahdolliset lisäsairaudet mielessä pitäen. 

Maailman Diabetespäivää vietettiin marraskuussa 2018 teemalla “Mitä jaloillesi kuuluu?”  Diabeteksesta aiheutuvat jalkaongelmat johtuvat yleensä muutoksista hermostossa ja verenkiertoelimistössä. Muistathan huolehtia jaloistasi päivittäin?  Päivittäinen jalkojen tsekkaus ja hygieniasta huolehtiminen on tärkeää. 

 Diabetes vaikuttaa unettomuuteen ja unettomuus vaikuttaa diabetekseen. Diabetekseen liittyvät lisäsairaudet saattavat vaikeuttaa nukkumista. Samoin myös unettomuuden hoito auttaa sokeritasapainossa ja diabeteksen hyvä hoito auttaa unettomuudessa. Tyypin 2 diabeetikoilla voi usein olla ylipainosta johtuvaa uniapneaa, joka voi näyttäytyä päiväväsymyksenä. Uniapnean hoito on tärkeää.   

Diabeteksessa verensokerin nopeat vaihtelut ja korkea tai matala verensokeri saattaa aiheuttaa mielialan muutoksia. Korkea verensokeri saattaa näyttäytyä esimerkiksi alavireisyytenä tai ärtyneisyytenä. Matala verensokeri voi aiheuttaa esimerkiksi keskittymisvaikeuksia tai väsymystä. Diabeteksen hoitoon voi myös ajoittain uupua tai se saattaa aiheuttaa stressiä. Aiheesta on hyvä keskustella ammattilaisen kanssa. Myös muiden diabeetikkojen kanssa kokemusten vaihtaminen voi olla kannustavaa. 

Voit ottaa myös diabetekseen liittyviä asioita puheeksi vastaanotolla tai varata ajan diabeteshoitajalle. Yhteystiedot löydät täältä https://www.jyvaskyla.fi/sosiaali-ja-terveyspalvelut/terveyspalvelut/ter...

Emma Kakkonen, 4. vuoden fysioterapeuttiopiskelija

12.12.2018

Asiasanat: