Hyppää pääsisältöön
Kuva
Sairaanhoitaja terveyskeskussairaalan osastolla. Kuva Hanna-Kaisa Hämäläinen

Terveysblogi

Uusin blogikirjoitus

Koronakirjeitä sairaanhoitajalta, osa 3

Kuva
Maski on pöydällä. Kuva Marja Lehtoranta

Muistatteko mihin jäimmekään viime "kirjeessä"? Kirjoitin edellisen kerran toukokuussa, jolloin tilanne oli tyyni;
"Korona-aallokko tuntuu olevan hetkeksi taas hiljentynyt. Vaan ei se mitään. Meillä on vielä monta airoa valmiina soutamaan. Tulkoon mitä vaan.".

Haluaisitko kertoa? Neuvolassa on lupa puhua mistä vain. 

Kuva
Neuvolan Haluaisin kertoa -lomake ja kukka

Lastenneuvolassa olemme kehittäneet lomakkeen, joka auttaa perheitä pohtimaan omaa elämäntilannettaan. Äitiysneuvolassa vastaava lomake on ollut käytössä vuodesta 2017 saakka.

Koronakuulumiset osa ~ 267

Kuva
Hoitajat näytteenottopuuhassa. Kuva Paula Kesonen

Rakas päiväkirja. Eikun kännykän muistio. Kirjoitan tätä lokia rauhallisin sydämin. Koronan kylmä käsi kosketti meitä ensimmäisen kerran kolme kuukautta sitten. Tuon ensi kosketuksen jälkeen vapisimme haavanlehtinä.

Me hoidetaan tää yhdessä

Kuva
Kaksi hoitajaa vastakkain suojahanskat kädessään. Kuva Elina Lahtinen

Uutiset pursuavat koronaa. Radiosta, lehdistä, telkkarista, somesta ja 6-vuotiaan suusta tulee koronaa ja käsienpesua. Poliitikot seisovat rivissä ja antavat ohjeita. Kaikki kiinni ja ihmiset kotiin.

Kouluterveydenhuollon näkökulmia nuoren mielenterveyteen

Kuva
mielialakysely ja päihdekysely -lomakkeet

Oman mielenterveyden hoitaminen, jaksamisen tukeminen sekä tunteiden tunnistaminen ja käsittely puhututtavat nuoria tänä päivänä entistä enemmän kouluterveydenhoitajan vastaanotolla.

Päihteet puheeksi kouluterveydenhuollossa

Kuva
mielialakysely ja päihdekysely -lomakkeet

Päihteistä puhuminen on osa oppilaan kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin ja elinolosuhteiden kartoittamista. Terveydenhoitaja tulee järjestää oppilaalle tukea tarpeen mukaan. Terveydenhoitajan työ on ennaltaehkäisevää työtä, johon kuuluu myös päihdevalistus. 

Yksinäisyys

Kuva
sydämen muotoinen kivi pöydällä. Kuva Marja Lehtoranta

Tiedätkö tunteen, kun jäät aina viimeiseksi, joka valitaan liikuntatunnilla? Seisot yksin välitunnilla? Kuuntelet muiden naurua sivusta? Saman ikävän tunteen voi kokea myös aikuisuudessa, vaikka tilanne onkin eri.

Rajat on perusteltava, jotta lapsi oppii toivotun käytöksen

Kuva
Liitutaululla lukee argh

Toisinaan vanhemmat voivat yllättyä siitä, miten voimakkaan reaktion rajojen asettaminen voi saada isommissakin lapsissa aikaan. Murrosikäinenkin on vielä lapsi ja tunnevyöry voi tuntua hallitsemattomalta. Lisäksi mukana on ripaus itsenäistymistä ja sääntöjen uhmausta vanhemmista irtaantuessa.

Välinehuoltajan työ

Kuva
hammasinstrumentteja

Olen välinehuoltaja Hanna-Leena Sell. Työskentelen Palokan sekä tarvittaessa myös Kyllön välinehuollossa. Vuoden 2017 alussa valmistui hieno, toimiva, valoisa, ergonomisesti suunniteltu välinehuolto Palokan terveyskeskuksen remontoituihin uusiin tiloihin.

Miksi uni on tärkeää?

Kuva
sänky ja tyynyjä

Kyllä sitä ehtii haudassa levätä. Katson vielä tämän sarjan loppuun. Hevosetkin nukkuvat vain 3-5 tuntia vuorokaudessa. Monesti vuorokausi tuntuu liian lyhyeltä, päivän tunnit eivät mitenkään riitä kaikkeen ja uniaika on se, mistä helposti nipistetään.

Pikkulapsen ravinto ja suun terveys

Kuva
pienen lapsen piirtämiä kuvia hymyistä

Säännölliset ruokailuajat ovat tärkeät. Hyvä ateriarytmi on aamupala, lounas, iltapäivän välipala, päivällinen ja iltapala.

Ulkoiluta mummosi!

Kuva
Lilat kukat

Onpa ihana syksyinen ilma! Veisinkö mummoni kahville ja kävelylle? Juttelisimme niitä näitä ja suunnittelisimme kampaajalla käyntiä. Mummolle varmaan maistuisi vaikka pala juustokakkua siinä ihanassa kahviossa keskustassa.

Oletko kuullut alle 20-vuotiaiden maksuttomasta ehkäisystä? 

Kuva
Ehkäisyvälineitä. Kuva Emilia Matilainen

Alle 20-vuotiaille Jyväskylän yhteistoiminta-alueen, Jyten nuorille eli jyväskyläläisille, hankasalmelaisille ja uuraislaisille raskauden ehkäisy on maksutonta .

Tiesitkö, että syömisestä voi muodostua riippuvuus?

Kuva
Pilvet taivaalla. Kuva Marja Lehtoranta

Jokainen meistä tarvitsee ruokaa elääkseen. Syöminen voi kuitenkin muuttua hallitsemattomaksi ja pakonomaiseksi, jolloin puhutaan ruokaan ja syömiseen kohdistuvasta riippuvuudesta. Ruokaan ja syömiseen kohdistuvaa riippuvuutta pidetään yleisesti toiminnallisena riippuvuutena.

Vauvan Kaa – osa uudistunutta perhevalmennusta

Kuva
Vauvan kaa messukuvia. Kuva Mari Hokkanen

Neuvoloiden perhevalmennuksia uusitaan kovaa vauhtia ja yksi osio, mistä olemme erityisen ylpeitä, on 3 kertaa vuodessa järjestettävä Vauvan Kaa –hyvinvointitapahtuma. Tapahtuma on tarkoitettu Jyväskylän seudun odottaville ja vauvaperheille.

Asiasanat: