”Me voidaan sanoa mitä me halutaan” – haastattelussa Juno

”Olkaa omia itsejänne, tehkää kaikkea mitä te haluatte tehdä älkääkä kelatko mitä muut ajattelee siitä. Sillä pääsee aika pitkälle.” - Juno

Elokuusta, SMC Lähiörotista sekä myös soolourastaan tunnettu räppäri ja näyttelemistäkin kokeillut Juno esiintyi 17. helmikuuta Jyväskylän Bar Brassa. Painovirheen toimittajat pääsivät jututtamaan räppäriä ennen keikkaa.

Mitä kuuluu?

”Mulle kuuluu tosi hyvää. Me tultiin hirveetä rumbakautta Helsinki, Berliini, Berliini, Karjaa, Karjaa, Tampere ja sit tänne. Eli hyvää kuuluu.”

Mikä on sinun normipäivän rutiini?

”Herään ja vedän ehkä vettä. Pidän myös huolen, että lapset pääsee kouluun, eli vien ne kouluun. Sitten ehkä syön ja käyn Jannella (Kris Fence) kahvilla ja tekemässä musaa ja sitten käyn hakemassa lapset. Loppupäivän hengaan sitten lasten kanssa.”

Miten innostuit rap -musiikista?

”Mä olin ala-asteella. Asuin semmosessa paikassa, jonka pihalla oli aina pari tyyppiä, joilla oli sellanen vanha mankka, josta ne kuunteli aina Ceebrolisticsiä ja Radio Mafian semmosta ohjelmaa mihin sai kuka vaan soittaa suoraan lähetykseen ja sanoa ”mä haluan, että sä räppäät vaikka menkoista” ja sitten sä oikeesti jouduit räppäämään niistä. Se oli ihan kauheen kuulosta, mutta siihen aikaan Suomessa oli siistiä, että joku oikeesti tekee semmosta, koska sellasta ei ollut. Jengi kuunteli vaan Coolion Gangsta’s Paradise -biisiä tai Nas:ia tai jotain tommosta vanhaa. Jotenkin tajusi, että hei siistii jengi räppää suomeksi. Silloin oli vain Seremoniamestari, Ceebrolistics ja Fintelligens mitä sä pystyit kuuntelemaa jos halusit kuunnella suomiräppiä. Oli vaan niin siistiä, että tätä voi tehdä suomeksi. Joku voi selittää jotain missä ei ole mitään järkeä suomeksi ja jengi on ihan tulessa. Se oli mun mielestä siistiä.”

Mitä musiikkia itse kuuntelet tällä hetkellä?

”No pääsääntösesti räppiä, lähinnä kaikkea. Mitä kuitenkin ehkä eniten kuuntelen, niin koomiselta kuin se kuulostaa, on Robin. Mun lapset kuuntelee sitä, niin varmaankin Robinia eniten.”

Keitä nimeisit idoleiksesi?

”Mun suurimmat idolit on periaatteessa mun oma äiti tai sitten musiikillisesti ystävistä Pyhimys tai Matinpoika ja tietyllä tavalla VilleGalle. Ville on vetänyt sen linjan, mitä mä sanoin junnuna et se pystyy tekemään. Ville on siinä mielessä mun esikuva, että se on pystyny tekee sen ja se on pitäny kiinni siitä millainen ihminen se on.”

Kuka on mielestäsi Suomen kovin räppäri?

”Kris Fence.”

Onko mielessä tiettyjä artisteja, joiden kanssa tahtoisit tehdä yhteistyötä?

”No ainakin Ville Valo ja varmaankin kaikki sellaset muusikot, ketkä soittaa jotain, joilla on bändejä tai jotka on tehneet tosi kauan musaa. Niiden kanssa haluis tehdä. Sitten tottakai sellasia lyyrisiä neroja, kuten Dave Lindholm. Periaatteessa räppi puolelta melkein kaikkien kanssa, joita itse pitää jotenkin tärkeinä, oon jo tehnyt musaa.”

Mistä saat inspiraatiota sanoituksiisi?

”Ihan perus elämästä.”

Kerro mikä on Young Simmons niille, jotka eivät vielä tiedä.

”Se on tavallaan mulle ollut omanlainen henkilökohtainen synninpäästö. Kun on tehnyt musaa kaikki nää vuodet Juno nimellä ja oon ollut aika paljon isoilla levy-yhtiöillä sekä ollut Elokuussa, niin kaikki mieltää sen kun mä teen musaa, että se on sitä Junon musiikkia. Kun multa pyydettiin, että tehdäänkö räppiä niin me tehtiin biisi ja levy-yhtiöltä oltiin sillein ”tää ei ole räppiä”. Lopuksi mä päätin, että antakaa olla.  Tää on mun mielestä räppiä ja tää on sitä räppiä mitä mä haluan tehdä. Jos te (levy-yhtiö) ette julkaise niitä, niin mä julkaisen ne itse ja teen siitä omalla nimellä levyn, joka on Young Simmons.”

Jos sinun pitäisi valita kumpana tekisit musiikkia loppuelämäsi ajan: Junona vai Young Simmonsina?

”Kyl mä vastaisin Young Simmons. Junona mä olen tehnyt niin kauan musaa, enemmänkin sitä kautta, että mä olen aina halunnut tehdä musaa monen ihmisen kanssa. Mä tavallaan ajoin itteni semmoseen kulmaan, missä mä olin tehny monen ihmisen kanssa musaa, mutta kaikkien kulmien jälkeen mä olin niin syvällä semmosessa maailmassa, missä sanotaan ”tää sun brändi on nyt mielletty johonkin tiettyyn levy-yhtiöön” niin sitten sä olet siinä. Kun sä haluat sanoa näin, niin jengi sanoo ettet sä voi julkaista tätä. Kuka tän musiikin omistaa, minä vai ne? Voiko ne tehdä mun puolesta biisin kun ne voi kertoa mulle mitä mä voin sanoa ja mitä en. Siksi on olemassa Young Simmons. Me ollaan tehty ja keksitty se itse. Me voidaan sanoa mitä me halutaan ja kukaan ei voi sanoa ettet sä voi tehdä noin, ota toi tyyppi feattaamaan ja tee noin. Me tehdään kaikki itse.”

Juno näytteli 30. syyskuuta 2015 ensi-iltansa saaneessa Antti J. Jokisen Pahan Kukat draamaelokuvassa, joka kertoo huumejengeihin päätyvistä syrjäytyneistä nuorista ja lähiöelämästä.

Oliko näytteleminen sellaista kuin odotit?

”Se oli mun mielestä paljon vaikeampaa kuin mä kelasin. On helppo katsoa telkkaria ja sanoo ”c’mon mä pystyn tohon samaan, tos ei oo mitään spessuu”. Sitten kun sä menet siihen ja tajuat, että sun täytyy puhuu kuin normaalisti puhuisit oman frendin kanssa ja joku kuvaa sua samalla, niin ei se ookkaan niin helppoa. Se oli siisti todeta, että se ei oo niin helppoa miltä näyttää.”

Tahtoisitko näytellä lisää tulevaisuudessa?

”Joo haluisin. Se on siisteimpii juttuja mitä oon itse tehnyt. Siinä oppii itsestään paljon.”

Onko tarjottu uusia leffarooleja?

”Ei varmaankaan, mutta se varmaan johtuu siitä, etten ollut mikään Oscar -tasonen näyttelijä. On kuitenkin siistiä, että näyttelemisestä on tullut paljon juttuja mitä on saanut. Esimerkiksi mä kävin Shanghaissa siellä elokuvafestivaaleilla, sitten me mennään Ruotsiin festivaaleille, niin kuitenkin sai vähän jalkaa sinne ovenrakoon.”

Mitä suunnitelmia sinulla on tälle vuodelle?

”Meillä ei oo mitään himmeitä suunnitelmia, me yritetään tehdä vain musaa mahollisimman paljon ja mahollisimman hyvin.”

Kumpi?

Olla koditon vai olla vankilassa?

”Koditon. Olisin vapaa silloin.”

Vuosi kuurona vai vuosi sokeana?

”Sokeana. Voisin kuunnella räppiä.”

Päivä eläimenä vai päivä vastakkaisena sukupuolena?

”Eläimenä.”

Mikä eläin?

”Kenguru tai joku pussieläin.”

Osata lentää vai lukea ajatuksia?

”Mielummin osaisin lentää.”

Minne lentäisit?

”Mä lentäisin Marsiin. Kaikki väittää, että ihmiset ei pysty hengittää siellä. Mä lentäisin Marsiin eikä kukaan muu vois tulla sinne.”

Festari- vai klubikeikat?

”Festarit on kesällä niin sillon on lämmin… mä vastaan festarit. Festarit on kivoja siitä, että välttämättä sun keikalla ei oo niin paljon jengiä kuin klubilla, niin silti on kuitenkin kesä.”

Terveisiä Painovirheen lukijoille…

”Olkaa omia itsejänne, tehkää kaikkea mitä te haluatte tehdä älkääkä kelatko mitä muut ajattelee siitä. Sillä pääsee aika pitkälle.”