Hyppää pääsisältöön
Kuva
Nuoret istuskelevat Veturitallien edustalla - kuva jaloista. Kuva Hanna-Kaisa Hämäläinen

Nuorisotyön blogi

Uusin blogikirjoitus

Rasismi

Kuva
Ankkuritoimintaa esitellään valkokankaalta, työntekijät kankaan oikealla puolella. Kuva Atte Kotilainen

Ensin lyhyt asiaan puuttuminen, sitten käytöstavoista ja tilan säännöistä muistuttaminen. Osa nuorista provosoitui, että ”Mitään ei saa enää sanoa” ja osa hiljeni nopeasti selkeästi ymmärtäen, ettei kyseinen käytös kuulu kyseiseen tilaan.

”Bostari on mulle sellanen turvasatama”

Kuva
Nuoria ja ohjaaja istumassa Bostarin istuimilla/sohvilla. Kuva Juulia Puurunen

Noh, kahvi on ensimmäinen, tärkein ja viimeinen asia, joka mainitaan nuorten kohtaamispaikka Bostaria esitellessä. On Bostarilla paljon muutakin (kuten teetä), vaikka ei se mikään perinteinen nuorisotila olekaan.

Keski-suomen nuorisotyöpäivät 25.-26.1.24 - ajankohtaista tietoa, verkostoitumista ja yhteistä kehittämistä

Kuva
Keski-Suomen nuorisotyöpäivillä Touko Aalto pitämässä puheenvuoroa yleisön edessä katsoen sivulle, nuorisotyöntekijöitä seuraamassa kuvan etualalla. Kuva Riku Jurvanen

Keski-Suomen Nuorisotyöpäiviä vietettiin 25.-26.1.2024 Muuramen Riihivuoren hienoissa maisemissa. Läsnä Riihivuoressa oli torstaina noin 80 ja perjantaina noin 60 nuorisotyöntekijää ja -toimijaa, etäosallistujia oli molempina päivinä 10-15.

Ankkuri koulujen tukena

Kuva
Erityisnuorisotyöntekijät Jussi Maasola (vas.), Pia Santa ja Atte Kotilainen ryhmäkuvassa kaupungintalolla sijaitsevan metallioven edessä, jossa lukee Tyrmä. Kuva Esa Linna

Ankkuritoimintahanke on tylsä nimi, mutta yksinkertaisuudessaan osuva. Syyskuun alussa alkoi hanke, jonka turvin Jyväskylän ankkuritiimiä vahvistettiin kahdella erityisnuorisotyöntekijällä ja ”Se on yksinkertaisuudessaan siinä”. Noh, yksinkertaisuuteen mahtuu paljon.

Mikä ihmeen alueellinen nuorisotyö?

Kuva
Käsinkirjoitettuja ajatuksia keltaisella isollla paperilla nuorisotyöstä, kuvituskuva. Kuva Elina Lämsä

Alueelliseksi nuorisotyöksi kutsutaan usein nuorisotyötä, joka nimensä mukaisesti sijoittuu ja toimii kiinteästi kaupungin eri alueilla. Se tarjoaa nuorille tiloja, on osa alueen verkostoja, osallistuu ja turvaa nuorten vapaa-ajan viettomahdollisuuksia ja hyvinvointia.

Tätä on etsivä nuorisotyö

Kuva
etsivän nuorisotyön esitekuva valkoisella taustalla tienviittojen kanssa. Kuva Linda Saukko-Rauta

Liikunta-, urheilu- ja nuorisoministeri Sandra Bergqvist totesi torstaina 12.10.2023 täysistunnossa seuraavasti ”…koska jos kyse on etsivästä nuorisotyöstä, niin se on nimenomaan näin, että mennään kotiin nuorten kanssa ja autetaan heidät syömään aamiaista, saamaan vaatteet päälle ja menemään

”Mitä v****a mä nyt teen?”

Kuva
Mustavalkoinen kuvituskuva kädestä, jossa puukkoa kuvastava tatuointi etusormessa. Kuva Jenna Oksanen

Laajennettu oppivelvollisuus astui voimaan elokuussa 2021. Oppivelvollisuuden laajentuminen tarkoittaa käytännössä nuoren kannalta sitä, että hänellä on perusopetuksen jälkeen velvollisuus hakeutua toisen asteen tai nivelvaiheen koulutukseen.

Miksi tarvitsemme edelleen Prideä?

Kuva
Sateenkaariliput liehuvat. Kuva Katja Pollari

Kesäkuu on virallinen Pride-juhlan kuukausi niin Suomessa kuin kansainvälisestikin. Pride-tapahtumia ja –viikkoja vietetään kesän ja alkusyksyn ajan ympäri Suomea. Helsinki Pride on Suomen suurin ihmisoikeus- ja kulttuuritapahtuma.

Jyväskylässä nuorisotyötä tehdään suurella sydämellä sekä vankalla ammattitaidolla

Kuva
Kolme nuorta pelaamassa pelikonsoleilla. Kuva Carita Hänninen

Nuorisotyön suuri merkitys jää toisinaan huomaamatta. Nuorisotyöntekijät ovat rinnalla kulkijoita, kuuntelijoita ja turvallisia, helposti lähestyttäviä aikuisia. Nuorisotyötä tehdään niin vapaa-ajalla kuin koulussa, sekä alaikäisten että nuorten aikuisten keskuudessa.

Hyvinvoinnin peruspalikoiden äärellä

Kuva
puu alhaalta kuvattuna sinistä taivasta vasten. Kuva Miina Korpi

Opiskelu- ja työkunnon edellytyksenä on kokonaisvaltainen hyvinvointi. Joskus jaksaminen ja pärjääminen riittää, mutta pidemmän päälle elämän ei kuulu olla selviytymistä. Meillä on oikeus voida hyvin.

Nuoret saavat Bostarilla tarvittaessa apua ja tukea 

Kuva
Nuorten kohtaamispaikka Bostarin työntekijän logolla varustettu takki

– Voiks tost ottaa kahvii? – Voi. 
– Onko tää kahvi ilmaista? – On. 

Hei nuori, tiesitkö että jos sä et pääse meidän luo, niin me voidaan tulla sun luo

Kuva
Asemankulma ja Nuorten talo. Kuva Esa Linna

Hei nuori, tiesitkö että on olemassa ammattikunta, jonka tehtävä on tarvittaessa tulla sun luo, jos sä et syystä tai toisesta pääse meidän luo. Reilu vuosi sitten Jyväskylän Keskustaan osoitteeseen Asemakatu 4 avattiin Nuorten talo.

Hankkeesta Nuorten taloksi

Kuva
Nuoret katsovat älypuhelinta hymyillen sohvalla

Ei uskoisi, että Nuorten talo on ollut toiminnassa vasta reilun vuoden. Niin paljon on tapahtunut ja niin paljon ovat asiat muuttuneet. Nuorten talo -hankekin on jo tulossa päätökseen.

Tule lukemaan Jyväskylän kaupungin nuorisopalvelujen työntekijöiden, yhteistyökumppaneiden sekä jyväskyläläisnuorten ajatuksia.