Hyppää pääsisältöön
Kuva
Toimittajat haastattelevat Jussi Maasolaa, kuvassa näkyy puhelin jolla kuvaaja kuvaa ja ruudulla Maasolan kasvot, tapahtumapaikkana Jyväskylän Kompassi. Kuva Atte Kotilainen
Nyt onkin erityisen tärkeää, että vanhemmat, koulut ja nuorisotyö toteuttavat mediakasvatusta sekä ovat valmiita korjaamaan virheellisiä käsityksiä ja purkamaan ennakkoluuloja, jotka saattavat pidemmän päälle kärjistyä radikalisoitumiseksi.
Kuva
Toimittajat haastattelevat Jussi Maasolaa, kuvassa näkyy puhelin jolla kuvaaja kuvaa ja ruudulla Maasolan kasvot, tapahtumapaikkana Jyväskylän Kompassi. Kuva Atte Kotilainen

”Uutisten viikko antaa lapsille ja nuorille työkaluja kriittiseen medialukutaitoon, oman media-arjen peilaamiseen sekä aktiiviseen osallistumiseen ja vaikuttamiseen. Viikko on uutismedian ja koulujen tärkein yhteinen kampanja ja yksi suurimmista mediakasvatustapahtumista Suomessa”, kertoo Uutismedian liitto Mediakasvatus-sivustollaan.

Nykypäivänä ja varsinkin juuri tässä hetkessä on äärimmäisen tärkeää, että lapset ja nuoret voivat tunnistaa luotettavat uutislähteet sekä hakea itse tietoa. TikTok on tutkimuksen mukaan nuorten tärkein uutiskanava, mutta se ei ole suinkaan ainoa. Maailman menoa seurataan lukemattomilla eri somealustoilla, esimerkiksi X:ssä (entinen Twitter) tai eri keskustelufoorumeilla.

Monille nuorille ja aikuisille käy usein niin, että he jäävät omaan ”somekuplaansa”. Sosiaalinen media tarjoaa nähtävää sisältöä katsojan mielenkiinnon mukaan, eikä sen ulkopuolista sisältöä tule helposti tai ollenkaan esille. Tämä on taas äärimmäisen ongelmallista, jos tietty somealusta toimii ihmisen ainoana uutislähteenä.

Kyseinen somekupla voi olla myös muuten haitallinen lapsen ja nuoren kasvun kannalta, jos hän ei erota misinformaatiota ja luotettavia sisällöntuottajia toisistaan. Pahimmassa tapauksessa tämä voi johtaa siihen, että on päätynyt luotettavan median uskottavuutta kritisoivaan piiriin ja nuorelle kehittyy mediaa vastustava ajattelutapa. ”Ei kaikkea uutisissa näy” on jotain, minkä kuulemme aika ajoin nuorten suusta. Kyseinen lause tulee yleensä silloin, kun puhutaan esimerkiksi radikalisoituneesta maailman kuvasta, rasismista tai pelkistä ennakkoluuloista muita ihmisiä kohtaan. Ajatellaan, että tietty ihmisryhmä on jotenkin paha ja kun tätä ajattelutapaa yritetään korjata faktoilla, niin ne kielletään syyttämällä valtamediaa valheelliseksi.

Ongelma on kasvanut isommaksi nyt vuoden 2025 alusta, kun esimerkiksi Meta (joka omistaa Facebookin ja Instagramin) ilmoitti lakkauttavansa Yhdysvalloissa faktantarkistuksen sekä muuttavat sääntöjään niin, että se hyväksyy vihapuheen naisia, sukupuoli- tai seksuaalivähemmistöjä tai muita ryhmiä vastaan. On myös mahdollista, että kyseiset muutokset tulevat voimaan jossain vaiheessa myös muualla maailmassa. Meta on nyt siirtymässä yhteisön luomiin huomautuksiin (community notes), jotka liitetään tiettyihin julkaisuihin joko korjaamaan alkuperäistä väitettä tai lisäämään sen oikeaan kontekstin. Kyseinen käytäntö on jo X:ssä, jossa ei ole virallista faktantarkistusta käytössä. Tällöin julkaisujen luotettavuuden arviointi jää somealustojen käyttäjien varaan ja se ei ole yhtä luotettavaa.

Lisäksi hiljattain oli myös äärimmäisen räikeä, oli se sitten tahallinen tai tahaton, tekninen ongelma Metan alustoilla. Oli hetki, kun Yhdysvaltojen demokraatteihin liittyviä hakutuloksia ei näkynyt ollenkaan. Vika on nyt ymmärtääkseni korjattu, mutta se on hyvä muistutus siitä, kuinka helposti tietty alusta voi poistaa osan näkyvästä tiedosta ja hiljentää ison joukon ihmisiä. Tästäkin syystä on tärkeää, että maailmaa katsotaan useasta eri tietolähteestä.

Nyt onkin erityisen tärkeää, että vanhemmat, koulut ja nuorisotyö toteuttavat mediakasvatusta sekä ovat valmiita korjaamaan virheellisiä käsityksiä ja purkamaan ennakkoluuloja, jotka saattavat pidemmän päälle kärjistyä radikalisoitumiseksi. Yleinen somekasvatus kuuluu myös vahvasti Ankkuritoiminnan piiriin, vaikka sitä tarkastellaan enemmän laillisuuden näkökulmasta. Nuoret viettävät suuren osan ajastaan somessa ja on tärkeää, että heillä on medialukutaidot kunnossa.

On myös tärkeää, että tämä blogiteksti päättyy muistutukseen siitä, kuinka sosiaalisessa mediassa on myös paljon hyvää (kuten kissavideot) ja oikeaa tietoa löytyy nopeasti, kun sitä osaa etsiä.

Lisätietoa:  

Uutisten viikko 2025: Kun selaat, tunnista luotettavat lähteet - Uutismediakasvatus

Tiktok on nuorten tärkein uutismedia, muut jäävät kauas taakse, paljastaa tutkimus | Kotimaa | Yle

Meta ja X tekevät amerikkalaisista lähtökohdista päätöksiä, joista muu maailma kärsii | Ulkomaat | Yle

Meta sallii seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen leimaamisen mielenterveysongelmaisiksi | HS.fi

Demokraattipoliitikoihin viittaavat hakutulokset katosivat Instagramista – Meta sanoo olevansa tietoinen ongelmasta | Uutiset | Yle 

Teksti: Atte Kotilainen

Asiasanat: