Hyppää pääsisältöön
Kuva
nuori mies katsoo maski kasvoilla kameraan, kädet taskuissa
Asemakadulle rakentuu kevään aikana Nuorten talo
Kuva
nuori mies katsoo maski kasvoilla kameraan, kädet taskuissa

Syyskuussa istuin Tietotalon kahvilassa ja mietin, kuinka innostus tuntui kuplivana tunteena vatsassa. Jyväskylässä oltiin ottamassa kunnianhimoista askelta nuorten palveluissa ja minut oli kutsuttu mukaan. Kuinka jännittävää! Ensimmäinen syksy on nyt takana, ja edelleen se sama innostus löytyy.

Ohjaamon viitoittamalla polulla

Ohjaamo-toiminta on viime vuosina viitoittanut monialaisten palvelujen polkua yhä useammassa kunnassa. Jyväskylässä Ohjaamo käynnistyi valtakunnallisesti ensimmäisten joukossa vuonna 2015. Ajatuksena on ollut koota alle 30-vuotiaiden nuorten ja nuorten aikuisten palveluja monialaisesti yhteen. Tavoitteena on ollut, että nuorelle riittää tieto siitä, missä Ohjaamo on. Yhdestä paikasta saa tietoa, neuvontaa ja tukea moniin asioihin. Helposti, nopeasti ja eri ammattilaisten yhteistyöllä. Nuorten talo jatkaa nyt tätä kehityspolkua eteenpäin.

Nuorten talossa tavoitteena on luoda paikka, joka kytkee yhteen entistä tiiviimmin sosiaali- ja terveyspalveluja nuorisotyön palvelujen ja työllisyydenhoidon yhteyteen. Se paikkakin jo on, Asemakadulle nimittäin rakentuu kevään aikana Nuorten talo. Nuorten talo on kuitenkin enemmän kuin vain paikka ja seinät, joiden sisään kootaan eri palveluja. Nuorten talo on osallisuutta, nuoren näkemistä kokonaisuutena, yhdessä tekemistä ja tukea eri ammattilaisten työlle. Sen kaiken syntyminen vaatii yhteisen tavoitteen kirkastamista, viestien hiomista, yhteisistä käytänteistä sopimista ja yhteen sovittelua. Se vaatii paljon keskustelua, erilaisia näkökulmia ja kärsivällisyyttä. Ennen kaikkea se vaatii näkemistä kauas. Nuorten talo ei synny hetkessä, vaan se vie vuosia.

Lisää hyvinvointia yhdessä tekemällä

Nuorten palvelujen suurimmiksi ongelmiksi nimetään usein palveluiden pirstaleisuus ja se, että nuoren tilannetta ei huomioida kokonaisuutena. Näihin molempiin haasteisiin haluamme vastata. Parhaimmillaan Nuorten talo voi olla nuorten ja nuorten aikuisten palvelujen solmukohta, taho, jossa tieto ja toimijat kohtaavat. Eikä vain fyysisesti Asemakadulla, vaan myös virtuaalisesti ja eri puolille jalkautuen. Sanoinko jo, että kyseessä on kunnianhimoinen hanke?

Nuorten hyvinvointi on kuntien elinvoimakysymys. Hyvinvoinnin lisäämiseksi on tehty paljon ja tälläkin hetkellä iso joukko huippuammattilaisia tekee töitä paremman huomisen hyväksi. Osaamista, tekijöitä, tietoa ja taitoa meiltä löytyy kyllä. Jotta sitä hyvinvointia voitaisiin lisätä, tarvitaan uudenlaisia tapoja ajatella ja tahtoa tehdä toisin. Tarvitaan kunnianhimoisia tavoitteita. Siksi nyt yhdessä rakennamme Jyväskylään Nuorten taloa.


Kirjoittaja: Tuija Kautto, Nuorten talon hankepäällikkö
 

Asiasanat: