Hyppää pääsisältöön
Kuva
Nuoria tanssimassa iloisesti valkoisen taustan edessä. Kuva Hanna-Kaisa Hämäläinen
Jokaiselle keskisuomalaiselle nuorelle samanlaisia mahdollisuuksia asuinkunnasta riippumatta
Kuva
Nuoria tanssimassa iloisesti valkoisen taustan edessä. Kuva Hanna-Kaisa Hämäläinen

Keski-Suomessa tehdään monipuolista nuorisotyötä niin kunnallisella puolella kuin eri järjestöjen toimesta. Nuorisotyön toiminta on viime vuosina laajentunut nuorisotilojen seinien ulkopuolelle - erityisesti kouluihin, kaduille, liikkuvaan nuorisotyöhön sekä digitaalisiin ympäristöihin. Nuorille tarjotaan elämyksiä, uusia kokemuksia ja oppimisympäristöjä mm. erilaisten leirien, retkien, digitaalisten ympäristöjen sekä työpajatoiminnan kautta. Keski-Suomessa on myös liikkuvan nuorisotyön kokeiluita (Jyväskylä, Äänekoski ja kohta myös Joutsa), joissa nuorisotyö kulkee sinne missä nuoretkin ovat. Tästä on jo lyhyessä ajassa kerätty positiivisia kokemuksia ja nuorisotyön tavoittavuus on lisääntynyt. 

Kuva
Nuorisotyötä Keski-Suomessa -hankkeen mainos sosiaalisessa mediassa


Nuorisotiloilla saa edelleen ”vaan hengata”, mutta tarjolla on myös erilaista ohjattua tekemistä ja teemallisia tapahtumia. Yhteistyötä on tehty mm. kirjastojen ja eri kulttuuritoimijoiden kanssa. Toimintaa on järjestetty erikseen muun muassa tytöille, erityisnuorille sekä muille kohdennetuille pienryhmille kunnasta ja nuorisotilasta riippuen. Esimerkiksi Laukaassa tehdään monipuolista nuorisotyötä niin nuorisotoimen kuin perhekeskustoiminnankin puitteissa sekä monialaisena yhteistyönä. 


Uutena kuntarajat ylittävänä hyvänä käytänteenä nostettakoon esiin Bittiliiga, joka tuo joukkuepelaamisen ja digitaalisen yhdessä tekemisen osaksi kunnallisia nuorisopalveluita, yhtenä digitaalisen nuorisotyön välineenä. Bittiliigasta saa työkaluja mm. peliturnausten järjestämiseen, striimaamiseen ja pelivideoiden koostamiseen. Toiminnassa on mukana useita keskisuomalaisia kuntia ja sitä rahoittaa mm. Länsi- ja Sisä-Suomen Aluehallintovirasto. (Lisätietoja www.bittiliiga.fi). Hyvänä nuorisotyön käytänteenä voi mainita Kannonkosken kunnan ja 4H:n Crazy Action -toimintamallin, joka toimii edelläkävijänä ja esimerkkinä kuntarajat ylittävästä nuorten maksuttomasta harrastustoiminnasta. 

Nuorisotyötä Keski-Suomessa -hankkeen mainos sosiaalisessa mediassa
nuorisotyota_keskisuomessa_somekampanjan_kuva_1.jpg

Hyvänä nuorisotyön esimerkkinä toimii myös kouluissa ja oppilaitoksissa tehtävä nuorisotyö, jossa pääpaino on työntekijöiden mukaan nuorten kohtaamisessa ja tukemisessa. Kouluissa ja oppilaitoksissa nuorisotyötä tekevien verkoston mukaan ”nuorisotyöntekijä on kiireetön ja turvallinen aikuinen nuoren arjessa”.  Nuorisotyön näkymisen koulussa nähtiin myös madaltavan kynnystä osallistua toimintaan, jolloin myös nuorisotyön tavoittavuus lisääntyy. Nuorisotyöntekijät ovat kokeneet tärkeänä myös monialaisen yhteistyön lisääntymisen sekä yhteistyön näkyväksi tekemisen kouluissa myös nuorille. Nuorisotyö koulussa on lisäksi mm. kouluhyvinvoinnin edistämistä, kiusaamisen ehkäisemistä sekä osallisuuden ja yhteisöllisyyden lisäämistä. (Nuorisotyöverkoston näkemyksiä 2021).
 
”Jokaiselle keskisuomalaiselle nuorelle samanlaisia mahdollisuuksia asuinkunnasta riippumatta”

Tämä on ollut Keski-Suomen nuorisotyöverkoston tavoite (ja ehkä myös toive) jo pitkään. Haaste on kuitenkin nuorisotyössä suuri, sillä niin työntekijä- kuin toimintaresurssitkin ovat kunnissa pienet (Nuorisotilastot 2018). Nuorilla tulisi kuitenkin olla nuorisolain ja kuntalain mukaan mahdollisuus osallistua ja vaikuttaa kunnassa tarjottaviin palveluihin, joista nuorisotyö on keskeinen ehkäisevä peruspalvelu. 
Palveluiden mahdollistamisessa nousee esille nuorisotyöntekijöiden toinen yhteinen toive: kuntarajat ylittävä yhteistyö sekä toimintamallien ja osaamisen jakaminen. Tarvitaan monialaista ja monitoimijaista yhteistyötä sekä yhteistä ymmärrystä, jotta ammatillisen nuorisotyön tärkeä osaaminen ja asiantuntijuus tulisivat tunnustetuksi ja näkyväksi. 

Lisätietoa nuorisotyön monipuolisista palveluista, budjeteista ja tuloksista löytyy Aluehallintoviraston nuorisotilastot.fi -sivustolta.

#nuorisotyötäkeskisuomessa 

Keski-Suomen nuorisotyöverkoston kuntavaali- ja somemateriaalin löydät koordinaation nettisivuilta! 
Maakunnallisen nuorisotyön koordinointihankkeessa kehitetään nuorisotyötä ja nuorisotyöverkostoa yhteistyössä Keski-Suomen nuorisoalan ammattilaisten kanssa. Hanketta rahoittaa Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto ja hallinnoi Jyväskylän kaupungin Nuorisopalvelut. 

Lähteet ja lisätietoa: 
Nuorisotilastot (2018). Länsi- ja Sisä-Suomen Aluehallintovirasto. www.nuorisotilastot.fi Viitattu 11.3.2021

Teksti: Pauliina Lahtinen
kirjoittaja toimii nuorisotyön aluekoordinaattorina Keski-Suomessa