Mitä me tehdään kadulla, osa 2.

”Ei siellä oo nuorisotilaa.” Totesi nuori, kun kysyttiin, käykö hän alueensa tilalla.
Onneksi meillä on Nuorisopaku, minkä toiminta on suunnattu 5.-luokkalaisista 17-vuotiaille. Paku vie monipuolista vapaa-ajantoimintaa eripuolille Jyväskylää painottaen haja-asutusalueita sekä taajamia, joissa ei muutoin nuorisopalveluiden järjestämää toimintaa ole. Paku kätkee sisäänsä pienen nuorisotilan. Kahvi, lauta- ja pihapelit, minipingis sekä muut viihdykkeet löytyvät. On askartelutarvikkeita, jos haluaa istua alas tekemään jotain omilla käsillä. Joskus matkassa saattaa olla grilli, pleikkari tai vr-lasit. Joku saattaa päästä painimaan sumopaini puvuissa. Pakuun ei kuitenkaan kaikki tavarat mahdu kerralla, joten sen tarjonta vaihtelee. Parasta Nuorisopakussa on se, että nuoret voivat itse toivoa sitä eri puolille Jyväskylää laittamalla viestiä ja sen kulkureitit saa helposti selville liittymällä whatsapp-tiedotuslistalle.
Lisätietoa Nuorisopaku | Jyväskylä.fi (jyvaskyla.fi) ja Instagramista Nuorisopaku (@nuorisopaku)
”Eikös tää ookaan se nuorisopaku?”
”Ei, me ollaan synkkis.”
Lisäksi alueita kiertää Katupäivystys Synkkis, joka helposti sekoitetaan Nuorisopakuun, kun auto kurvaa koulun pihaan. Nuorisotyöntekijät ja Synkkis-vapaaehtoiset ovat aikuisina nuorten kohtaamispaikoissa perjantaisin. Miksi sen nimi sitten on Synkkis? Nimi väännettiin aikojen saatossa kampanjasta ”Selvänä oot symppis” ja toiminta alkoi virallisesti 1983. Suur-Jyväskylän lehti kirjoitti toiminnasta aikoinaan otsikolla ”Viikonlopun auttava käsi: päivystävä Synkkis on nuorille symppis”.

Tarkoituksena on keskustella nuorten kanssa, seurata tapahtumia, puuttua ja auttaa tarvittaessa. Synkkis liikkuu asuinalueilla, kaupungin keskustassa ja kauppakeskuksissa. Ajatus on lisätä aikuisten läsnäoloa ja viedä nuorisotyötä sinne, missä nuoret liikkuvat. Synkkis, kuten monet muutkin jalkautujat, reagoivat Jyväskylän tapahtumiin ja ilmiöihin. Synkkis on perinteisesti näkyvissä isojen tapahtumien aikaan: Venetsialaiset, Valon kaupunki, uuden vuoden juhlinnat, Vapun riehat ja koulujen päättäjäiset. Jos näet sinisen liivin, hupparin tai takin, niin olet saattanut bongata Synkkiksen päivystävän nuorisotyöntekijän… Tai ehkä se olikin poliisi?
Lisätietoa Katupäivystys Synkkis | Jyväskylä.fi (jyvaskyla.fi)
”Onko kahvia?”
”Ei, me ei olla Saapas.” On Synkkiksen vastaus.
Mikä Saapas sitten on? Palveluoperaatio Saapas on Jyväskylän seurakunnan koordinoimaa toimintaa ja heidät tunnistaa oranssista Saapas-logosta. Saapas tuo jalkautuessaan kuuntelevaa korvaa, kahvia, vettä sekä tarvittaessa apua eri tilanteisiin. Saappaan toiminnan mahdollistaa vapaaehtoiset päivystäjät, jotka saavat koulutuksen nuorten kohtaamiseen. He kohtaavat nuoria kaduilla, kouluissa ja tapahtumissa sekä sosiaalisessa mediassa. Saapaslaiset menevät sinne missä nuoret ovat. Saapaslaiset vastaavat nuorten välittömään sosiaaliseen, psyykkiseen tai fyysiseen avun tarpeeseen. Heillä on aikaa juuri niille nuorille, jotka tarvitsevat huolenpitoa, apua tai juttukaveria… Tai sitä aikuista, joka katsoo oksentavan nuoren perään ja varmistaa, että hän pääsee kotiin turvaan festari-illan päätteeksi, kun omat jalat eivät enää kanna.
Saappaan mukana kulkee ajoittain muutkin seurakunnan työntekijät, jotka jalkautuvat muutenkin aktiivisesti. Jyväskylän seurakunnan erityisnuorisotyö jalkautuu ympäri vuoden kaduille, nuorten kohtaamispaikkoihin ja kouluille. He toimivat niiden nuorten parissa, joilla on tavallista enemmän haasteita elämänhallinnassa. Yksinäisyys, päihteet, sopeutuminen ja mielenterveyden ongelmat näkyvät työssä, jonka tarkoitus on ettei kenenkään tarvitsisi jäädä yksin.
Lisätietoa Jyväskylän Saapas - Jyväskylän seurakunta (jyvaskylanseurakunta.fi)
Lisätietoa Erityisnuorisotyö - Jyväskylän seurakunta (jyvaskylanseurakunta.fi)
”Mitä uskontokuntaa te edustatte?” Kysyi nuori, joka sai ruoka-apua ja oletti, että sitä vastaan pitää kuunnella saarna Tukialuksen työntekijältä.
Tukialus on Sovatek-säätiön jalkautuvan ja etsivän päihdetyön hanke Jyväskylässä, eikä se ole seurakunnan toimintaa. Hanke on rahoitettu Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskuksen (STEA) tuella. Tukialus-hanke tarjoaa sosiaalista huolenpitoa, palveluohjausta, psykososiaalista tukea sekä keskusteluapua kaikkein heikoimmassa asemassa oleville ihmisille kaduilla. Hanke tähtää erityisesti palveluiden ulkopuolella olevien tai syrjäytymisvaarassa olevien henkilöiden hyvinvoinnin edistämiseen ja yhdenvertaisuuden vahvistamiseen. Kohderyhmänä ovat mielenterveys- ja päihdeongelmista kärsivät ihmiset sekä asunnottomat. Kohderyhmän ihmisten kanssa tehdään töitä kaduilla, heidän omassa elinpiirissään ja arkiympäristössään.
Lisätietoa Tukialus-hanke | Sovatek-säätiö
”Tunnetko sä AB:n?”
”Kyllä tunnen.”
Lopussa päästään koko kierros ympäri, kun nuoret kysyvät taas muilta työntekijöiltä, että tuntevatko he Synkkiksen työntekijät. Kysymys kertoo siitä, kuinka hyvin jalkautuvat tahot ovat näkyvillä nuorten elämässä ja vastaus siitä, miten tiivistä yhteistyötä eri jalkautuvat tahot tekevät, riippumatta siitä ovatko he kaupungin tai seurakunnan nuorisotyöntekijöitä, vapaaehtoisia tai järjestöjen työntekijöitä.
Aika ajoin kadulla kohtaa myös Diakonissalaitos Vamoksen työntekijät, jotka löytyvät helpoiten Katutasolta. Katutaso on tila 18-30 vuotiaille nuorille. Tavoitteena on yksinäisyyden ehkäisy, osallisuus, päihteettömän vaihtoehdon tarjoaminen, arjen- ja sosiaalisten taitojen vahvistaminen ja kotouttaminen.
Jalkautujat pitävät yhteyttä ja kertovat havainnoistaan toisilleen, jotta jokainen pystyisi tekemään työtään mahdollisimman tarkoilla sekä tuoreilla tiedoilla sekä löytää tiensä sinne, missä nuoret ovat. Puheissa jaetaan niin iloiset tapaukset kuin huolta herättäneet ilmiöt, joita koitetaan seurata ja tarvittaessa puuttua niihin. Jalkautujat tekevät myös tiivistä yhteistyötä vartijoiden sekä poliisin kanssa.
”Ei täällä tehdä asioille mitään.” Kadulla aikuiselta kuultu kommentti vihlaisi vähän korvaan.
Toki, palautteen antaneen tunnekokemus on hyvin aito. Onneksi se ei kuitenkaan pidä ihan paikkaansa, kun kaduilla partioi suuri joukko eri näköisiä jalkautujia, jotka katsovat nuorten perään. Joskus eri työntekijöiltä tulleet hajanaisilta tuntuvat havainnot kootaan kuin palapelin palaset, jolloin saadaan kokonaiskuva nuoren tilanteesta tai tapahtumien todellisesta luonteesta, jolloin niihin voidaan oikeasti puuttua. Nuorten eteen tehdään paljon työtä useiden ammattilaisten toimesta ja luottamuksellisesti, joka ei pakosti näy muille.
”Kiva kun kävitte", totesi rappukäytävän nuori, joka ainakin jäi positiiviselle mielelle ja sen parempaa ei olekaan.